Retro – Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna

Nočná mora v Elm Street 3

Ideme tretí raz snívať?

Hoci bola jednotka hororový zjav, dvojku pomerne nepochopiteľne odpísalo samotné štúdio. Túžilo mať pokračovanie v kinách čo najskôr – a tak to aj dopadlo. Scenár nikoho nezaujímal, nevrátil sa (okrem producenta Roberta Shayea a hereckého predstaviteľa Freddyho) nikto z tvorcov prvého dielu.

Naopak, trojka pôsobí dojmom, že si štúdio uznalo vlastnú chybu. Dalo si načas (trojka vznikla až dva roky po dvojke, čo je na zvyky hororových sequelov šokujúco veľký časový odstup) a do trojky sebavedomo napchalo nielen väčšie peniaze, ale bolo ochotné dohodnúť na návrate každého človeka, ktorý sa nejakým spôsobom podpísal pod úspech jednotky.

Tretí diel šliape od samého úvodu. Žiadne zbytočné naťahovačky, veľa postáv, tým pádom veľa (drastických) vrážd, a konečne prvý raz poriadne veľký priestor pre užívajúceho si Englunda.

V hororovom undergrounde je možné natrafiť na fanúšikov, ktorí trojku pokladajú za najlepšiu zo série, a to vrátane originálu. Ja medzi nich nepatrím, ale svojím spôsobom im rozumiem. Po príšernej dvojke, ktorú by bolo najlepšie vymazať zo ságy, sa s trojkou na scénu prihnal skutočne veľkolepý vietor. Vrátila sa nielen pozoruhodná snová atmosféra z jednotky (ktorá v dvojke absentovala), ale tiež Heather Langenkamp ako Nancy (tentokrát v úlohe mentorky), jej filmový otec alias hustodrsný John Saxon a režisér jednotky Wes Craven. Nie síce na pozícii režiséra, ale aj producent a spoluscenárista sú v tomto prípade fajn. Navyše mu so scenárom pomáhal Frank Darabont, budúci režisér Vykúpenia z väznice Shawshank a Zelenej míle.

Až v trojke sa prvýkrát naplno prejavuje zvrhlý úchyl Freddy Krueger v maniakálnom podaní Roberta Englunda. Vrážd je toľko, že tí, ktorí prepadli na základnej z matematiky, ich v kine mali problém zrátať. Snová výprava a hypnotická atmosféra sú jedným slovom veľkolepé, živelný magor Krueger je na plátne často a ide naplno. Ako je v tejto sérii dobrým zvykom, s každým novým dielom sa o postave dozvieme niečo nové. Tentokrát to, ako bol počatý. Jeho matkou bola mladá Amanda Krueger, ktorú stokrát znásilnili desiatky najpsychopatic­kejších maniakov v štáte. Bez komentára.

Réžie sa sebavedomo a bez výčitiek svedomia chopil zručný Chuck Russell (Maska, Sliz, Likvidátor), a k dispozícii dostal ambiciózny kasting. Okrem starých známych tvárí sa na scéne objavuje aj množstvo nových. Hlavnou hrdinkou sa stala Patricia z početného hereckého klanu Arquetteovcov (poznáme najmä jej brata Davida z Vreskotov), ale nájdete tu i dojemne mladučkého Laurencea Fishburnea (áno, aj Morpheus bol kedysi mladý, ba aj štíhly).

Ako je v sérii dobrým zvykom, veľký dôraz sa kladie na vraždy. Tým z trojky najviac dominuje „vedenie bábky“ a „had“, ale je pravdou, že čím sme bližšie ku koncu, tým drasťární rapídne pribúda. Miestami sa nachádzajú až za hranicou znesiteľnosti. Teda plne v súlade s vtedajšou gore/splatter vlnou prichádzajúcou predovšetkým z Talianska (zastúpenou menami ako Argento, Fulci a Deodato).

Oživením scenára je to, že hrdinovia sa spoja vďaka špeciálnej schopnosti ústrednej hrdinky. Tá ma zvláštny dar: dokáže do svojich nočných môr vtiahnuť iné osoby. Tie sa v danom sne stávajú silnejšími, miestami oplývajú až akoby komiksovými superschopnosťami. Takto na papieri to znie zaujímavo, ale vo filme to nie vždy je zvládnuté na úrovni a občas to pôsobí jemne útrpným, ba až nechcene smiešnym dojmom.

Pamätám si, že ma ako malého na tento diel do kina prepašoval môj starší brat. V priebehu premietania k nám prišla riaditeľka kina a osobne mu prehovárala do duše, aby ma na podobné krváky v budúcnosti už nebral. Keď som si to znova pozrel kvôli Retru, musel som uznať, že sa jej vôbec nečudujem. Toto naozaj nie je film pre deti. Napriek tomu je to práve tento diel, prostredníctvom ktorého sa do série postupne (po vážnych prvých dvoch dieloch) začal zakrádať čierny humor. A už v nej zostal.


Nočná mora v Elm Street 3: Bojovníci zo sna (orig.: A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1987, 96 min.
Réžia: Chuck Russell
Hrajú: Heather Langenkamp, Patricia Arquette, Laurence Fishburne, John Saxon, Zsa Zsa Gabor, Robert Englund a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


15. mája 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií