Retro – Nočná mora v Elm Street 2: Freddyho pomsta

Nočná mora v Elm Street 2

Nočná mora pokračuje. Tentokrát to však bude mora nielen pre hrdinov, ale aj pre diváka.

Rodina Walshovcov sa sťahuje do domu po „nejakej“ babe, ktorá v ňom pred piatimi rokmi bývala a zbláznila sa, keď z okna svojej izby uvidela, ako ktosi brutálne zavraždil jej priateľa bývajúceho v dome cez ulicu. V pivnici domu na Elm Street i po toľkých rokoch drieme staré zlo, ktoré by sa rado pozrelo na svet. A zahltilo ho temnotou.

Ako to v slasheroch v 80. rokoch bežne chodilo, pokračovania pribúdali rovnako rýchlo, ako rany na tele T-800 vo finále Terminátora 2. Čím rýchlejšie, tým lepšie, keďže štúdiá sa báli, aby medzičasom neupadol divácky záujem o značku. Aj vinou toho nebol dostatok času na napísanie dostatočne kvalitného scenára a sequely sa často obmedzili len na detailne (možno až príliš?) prepracované, z pokračovania na pokračovanie drastickejšie vraždiace scény. Zo série Nočná mora v Elm Street si to najviac odniesol asi práve druhý diel, a to ho porovnávam aj s takou blbosťou, akou je šestka. Do kín dvojka vtrhla už rok po premiére jednotky. A je to na nej poznať. Bolo to proste príliš rýchlo.

Dvojka však zďaleka nedoplatila „len“ na mizerný scenár, ale i na nepochopiteľný nápad obsadiť do titulnej úlohy vyvražďovačky nie tínedžerku, ale tínedžera (biedny Mark Patton si odvtedy skoro ani neškrtol a s hraním v podstate skončil). Navyše, štúdiu bolo úplne ukradnuté, či sa zachová kvalita. Ani sa nejako extra nepokúšalo prehovoriť na návrat ľudí stojacich za úspechom prvej epizódy. Na druhej strane, tí vlastne ani nemali o účasť v dvojke záujem, keď videli, akým nešťastným smerom sa uberá. Takže by ste v druhom filme márne hľadali Wesa Cravena (nezostal ani len v pozícii producenta) či preživšiu hrdinku z minula Nancy alias herečku Heather Langenkamp. Zmenil sa aj hudobný skladateľ. Jedni z mála, ktorí zostali, boli producent Robert Shaye a predstaviteľ Kruegera Robert Englund (tentokrát aj v nemaskovanom úvodnom cameu šoféra autobusu).

Ako sa Wes nepodieľal na produkcii, tak neprispel ani do scenára. Jednoducho sa od snímky úplne dištancoval. Scenár po ňom prebral David Chaskin, ktorý sa v osemdesiatych rokoch podpísal pod hŕstku béčkových hororových krvákov na čele s Kliatbou z produkcie kráľa nechutnosti Lucia Fulciho.

Štúdio pokračovaniu verilo (viď. navýšenie rozpočtu). Zdá sa ale, že sa spoľahlo jednoducho na to, že diváci do kina prídu preto, lebo sú fanúšikmi jednotky. Nestavilo na nutnosť naservírovať im kvalitný, vydarený horor. Očividne mu bolo fuk, že skvelého scenáristu vymenili za neschopného a režiséra, ktorý značku vytvoril, za béčkara s nábehom na céčkara (legendárne zlý Jack Sholder – Arachnoid, Supernova, Wishmaster 2, Tajomné zlo s Kyleom MacLachlanom alebo Alone in the Dark o úteku zverencov z psychiatrickej liečebne). Takže nie je núdza o wtf momenty (útočiacu andulku sme odvtedy v žiadnom inom horore nevideli).

V dvojke, nech je akokoľvek zlá, sa trošičku prehlbuje mytológia okolo Freddyho Kruegera (navštívime slávnu kotolňu, v ktorej kedysi vrah dvadsiatich detí pracoval). Okrem toho fanúšika hardcore hororu poteší viacero drastických scén, ako sú psy s ľudskými tvárami, Freddyho „pôrod“ v Ronovej izbe, rozpadávajúci sa Krueger alebo masaker pri bazéne, ktorý pôsobí dojmom, že film natáčali chronologicky a presne tu si uvedomili, ako málo vrážd doteraz urobili, a tak sa to snažili všetko dobehnúť v tejto jedinej scéne.

Postavy sú nám úplne ľahostajné, s nábehom na nesympatickosť (ako-tak zaujme snáď len drsný telocvikár v podaní Marshalla Bella – kingovka Pri mne stoj!, Total Recall, Vládcovia bábok). K tomu málo Freddyho (čo je čudné, keďže v jednotke boli najlepšie ohlasy práve naňho), minimum snových pasáží a nepochopiteľný scenár, kde ani pri ikstej repríze nie je jasné, či vraždí Freddy prostredníctvom hlavného hrdinu (ktorým počas vraždenia manipuluje ako bábkar s bábkou) alebo sa hrdina doslova fyzicky zmení na Freddyho a zabíja teda tým pádom Freddy a nie on.

Diváci prijali s nevôľou i to, že tu Freddy vraždí v realite (na rozdiel od jednotky, kde postavy zabíjal v spánku), čo bolo divné. Ostatné pokračovania tento nápad vyhodnotili ako slepú uličku, ktorú ignorovali a namiesto toho sa radšej vrátili k osvedčenému snívajúcemu koncertu z jednotky.


Nočná mora v Elm Street 2: Freddyho pomsta (orig.: A Nightmare on Elm Street Part 2: Freddy´s Revenge)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1985, 87 min.
Réžia: Jack Sholder
Hrajú: Mark Patton, Kim Myers, Robert Rusler, Marshall Bell, Robert Englund a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Retro: Nočná mora v Elm Street


10. apríla 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií