Recenzia – Robert A. Heinlein: Hviezdna pechota

Hviezdna pechota

Juan Rico sa spolu so spolužiakmi rozhoduje, čo by chcel vo svojom živote robiť. Pod ich vplyvom dobrovoľne narukuje do armády, čím sa začne jeho boj proti vesmírnej chrobači.


Hviezdna pechota je klasikou, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1959. Následne za ňu Robert A. Heinlein v roku 1960 získal cenu Hugo v kategórii najlepší román. V roku 1997 podľa tejto knihy natočili v Amerike aj film. Dnes patrí Hviezdna pechota ku kultovým dielam. Film je však značne akčnejší ako písané dielo.

Johnnie Rico sa vo vojsku ocitol takpovediac náhodou, navzdory otcovi, ktorý by chcel, aby po ňom prevzal podnikanie. Tak trochu však skočil do studne za kamarátom a spolužiačkou, aby nakoniec v mobilnej pechote ostal bez nich dvoch priamo na bojovom poli. Johnnie sa ocitá vo výcviku a postupom času nečakane stúpa nahor. Vidíme však, že je to za cenu jeho mŕtvych druhov.

Autor otvára túto scifi klasiku akčnou scénou, v ktorej hrdina morduje mimozemšťanov jedna radosť. No zvyšok knihy je o niečom inom. Sme síce vo vesmíre a bojujeme s mimozemskou chrobačou, no dôraz je kladený skôr na život mladého vojaka. Ak by Heinlein do deja neprimontoval mechanizované skafandre, mohol by to byť pokojne klasický vojnový román. Kniha je napísaná z v prvej osobe, čo prináša autentický zážitok. Hoci sa Johnniemu darí, my vidíme do jeho vnútra a cítime všetky jeho útrapy.

Ako táto klasika prežila čas? Hoci Johnnie Rico pochádza z Argentíny a jeho rodným jazykom je Tagalog, všetko pôsobí veľmi americky. Predpoklad, že vplyv západu na globalizáciu bude silný, autorovi celkom vyšiel. Napriek tomu, však tragický útok na Zem nepostihne žiadne americké mesto. Naďalej pretrváva predstava, že ženy nepracujú, ani len v manželovej firme, ale ostávajú doma. Na druhej strane tu však máme inováciu v podobe žien v armáde na rôznych pozíciách. Čitateľ môže mať pri čítaní Johnieho opisov príslušníčok opačného pohlavia niekedy zmiešané pocity. Sú veľmi slušné a príjemné, uznáva im aj profesionálne kvality, no stále sa nachádzajú aj v rovine ženy – ako ozdoby a motivácie.

V dnešnej dobe sa diskutuje aj o posolstve tejto knihy. Zatiaľ čo mnohí ju čítajú ako military scifi klasiku, ďalším vadí glorifikácia násilia a vojny. Je pravda, že postavy v knihách sa vyjadrujú k mnohým oblastiam života, od práva voliť až po výchovu detí. V Heinleinovej pechote najskôr musíte dobrovoľne slúžiť vlasti, aby ste mohli získať občianstvo a na základe toho právo voliť. Výchova detí bez trestov je prežitkom minulosti a učiteľom v budúcnosti je na smiech. Aktuálnou však stále ostáva myšlienka, že aby mohlo byť mnoho ľudí v bezpečí, iní musia bojovať, inak by mierumilovné bytosti zmietol agresívnejší nepriateľ.

Okrem vojenských stratégií a každodenných Juanových povinností v knihe vidíme aj vývoj jeho vzťahu k otcovi. Ten je v podstate po celý čas veľmi vlažný, no udalosti, ktoré nastanú, ho pretransformujú. Kniha je určená milovníkom kultových kníh, ktorí nevyžadujú ľúbostné zápletky, akciu a premyslený dej. Hviezdna pechota je viac o vojenskej stratégii a rutine života v službe. Ak sa necháte Robertom A. Heinleinom uniesť, užijete si spolu s Ricom jazdu po boku bojovných Rabiátov na lodi Rodger Young.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Hviezdna pechota si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Hviezdna pechota si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hviezdna pechota (orig.: Starship Troopers)
Žáner: scifi
Autor: Robert A. Heinlein
Vydavateľstvo: mamaš
Rok vydania: 2023
Jazyk: slovenský
Preklad: Patrick Frank
Počet strán: 288
Väzba: pevná
ISBN: 9788082680693


Súvisiace linky

Predstavujeme – Robert A. Heinlein: Hviezdna pechota

Recenzia: Hvězdná pěchota (recenzoval Rastislav Weber)

Recenzia – Robert A. Heinlein: Hvězdná pěchota – audiokniha (recenzoval Ján Blažovský)

Recenzia: Vesmírna pechota (film, recenzoval Juraj Červenák)

Retro: Vesmírna pechota (autor článku: Ivan Kučera)

Retro: Vesmírna pechota 2 (autor článku: Ivan Kučera)


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


28. marca
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií