Recenzia - Robert A. Heinlein: Hvězdná pěchota – audiokniha

Hvězdná pechota - audiokniha

Robert A. Heinlein (1907 – 1988) napísal viacero diel, ktoré sa z odstupom času ukázali ako kľúčové pre rozvoj žánru a odkazujú na nich desiatky neskorších autorov. Medzi takéto zásadné knihy určite patrí aj Hvězdná pěchota, pričom jej sugestívna atmosféra púta aj po takmer 60 rokoch od jej prvého vydania (v roku 1959).

K dispozícii je už aj audiokniha s hlasom herca Ludvíka Krála. Necelých 13 hodín prebehne naozaj rýchlo a rovnako rýchlo poslucháč zistí, prečo ani po takom dlho čase Hviezdna pechota nestratila status kultového diela. Atmosféra zo spoločnosti s veľkým vplyvom armády, príbeh priateľstva, opisy bojového výcviku, teórií konfliktov a krutej vojny s mimozemskou inváziou, to všetko dokáže stále pripútať pozornosť k preverenej klasike.

Ukážka z audioknihy Hvězdná pěchota

Dej Hviezdnej pechoty je pomerne priamočiary, postupne sa striedajú kapitoly z prítomnosti rozprávača v armáde a z jeho spomienok na mladosť a školu. Juan „Johnnie“ Rico sa po absolvovaní strednej školy nechá naverbovať, pridá sa k vojenským jednotkám určeným na bezprostredný boj s agresívnymi mimozemskými bytosťami podobnými hmyzu. Podstúpi náročný výcvik, postupuje vo vojenskej hierarchii a zúčastňuje sa na výpadoch proti nepriateľovi. Špecialitou jeho vojenskej jednotky sú výsadky z orbitu a útoky v tzv. exoskeltoch, ktoré sú detailne opísané a o veľa rokov neskôr ich ako inšpiráciu použil napr. aj James Cameron vo Votrelcoch. Keďže značná časť deja je umiestnená do školy, Heinlein vytvoril dostatočný priestor aj na teoretické uvažovanie o usporiadaní spoločnosti, histórii a predovšetkým vojne ako jave prítomnom v celých dejinách ľudstva.

Audiokniha sa počúva veľmi dobre. Niekoľkokrát som sa pristihol dokonca pri spätnom vrátení niektorých pasáží, predovšetkým úvah učiteľa morálnej filozofie Jeana V. Duboisa. Ide skutočne o zaujímavé časti. Preto odporúčam budúcim poslucháčom zbystriť pri nich pozornosť, lebo Dubois zohrá v deji jednu veľmi zaujímavú úlohu. V súvislosti s Hviezdnou pechotou stojí za pozornosť ďalší aspekt diela: kontroverznosť, ktorú Heinlein vyvolal. Obvinili ho postupne z militarizmu, vojenskej propagandy, obhajovania vojnových konfliktov, a to všetko vyplývalo z tézy, že násilie patrilo v minulosti medzi najefektívnejšie metódy riešenia problémov. Tento názor šírený v čase vydania knihy na konci 50. rokov 20. storočia – po nedávnej kórejskej vojne a nie veľmi vzdialenej druhej svetovej vojne –, spôsobil veľký rozruch.

Cena Hugo v roku 1960 len potvrdila kvality tohto výnimočného diela. O vplyv Hviezdnej pechoty sa nemalou mierou zaslúžil režisér Paul Verhoeven, ktorý natočil v roku 1997 svoju verziu vojny proti vesmírnym chrobákom. Audioknihu by si mal vypočuť každý fanúšik sci-fi s určitým filozofickým presahom, sklamaní nebudú ani nadšenci pre akciu. Určite však bude aspoň občas prekvapený každý, pretože zistí, koľko autorov kníh, filmov, komiksov, animákov a videohier sa inšpirovalo z tohto majstrovského di­ela.

Audioknihu Hvězdná pěchota si môžete okamžite stiahnuť Audioteke


Hvězdná pěchota – audiokniha
Žáner: sci-fi
Autor: Robert Anson Heinlein
Vydavateľstvo: Walker a Volf
Rok vydania: 2017
Interpret: Ludvík Král
Dĺžka trvania: 12 hodín 52 minút


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


28. novembra 2017
Ján Blažovský