Retro: Vesmírna pechota

Starship Troopers

Propaganda! Manipulácia! Chrobáky! Vojna!

V druhej polovici 90. rokov malo Touchstone Pictures povesť najvýznamnejšej hollywoodskej spoločnosti, špecializujúcej sa na letné akčné megatrháky. Armageddon, 60 sekúnd, Verejný nepriateľ, Air Force One, Con Air, Tvár toho druhého. V roku 1997 sa táto spoločnosť do portfólia čistých akčniakov rozhodla pridať militantné sci-fi Vesmírna pechota podľa knihy Roberta A. Heinleina (Vládcovia bábok).

Dej je umiestnený do budúcnosti, keď je Zem vo vojne s gigantickými chrobákmi z Klendathu. Keďže sa réžie chopil kontroverzný Holanďan Paul Verhoeven (Muž bez tieňa, RoboCop, Základný inštinkt), bolo jasné, že sa nevyhneme sexu a násiliu. V tomto prípade hlavne násiliu. Snímka je plná nechutných bojových výjavov, v mnohom pripomínajúce legendárne jatky z vojnového veľkofilmu Stevena Spielberga Zachráňte vojaka Ryana (ktorý však v skutočnosti na plátna kín vtrhol v krvi a bolesti až rok po Vesmírnej pechote, takže je otázne, kto sa kým inšpiroval). Odseknuté hlavy, vnútornosti, torzá, znetvorené telá. Verhoeven ide v zobrazovaní realistických vojnových zverstiev na doraz a servítku si pred ústa nedáva. Už výcvik je poriadne drastický, ale je pravdou, že od najdrsnejšieho bachara v Shawshanku sme ani nič jemné čakať nemohli.

Krvavosť filmu je dosť prekvapivá, lebo film mal na tie časy obrovský rozpočet (102 miliónov) a predpokladá sa, že mládeži neprístupnému filmu hrozí reálne riziko nižšej tržby. To sa však nestalo. Snímka sa stala hitom a v nasledujúcich rokoch si žila svojím vlastným, hoci neveľmi kvalitným životom. V rokoch 2004 a 2008 prileteli dve hrané pokračovania a do úvahy treba vziať tiež niekoľko animovaných lariev. Dlhodobo sa hovorí o remaku.

Univerzum budúcnosti je šikovne premyslené. Najväčšou urážkou je, ak sa z vás stane neplnohodnotný, pacifistický (ne)občan. Tým pádom máte problém získať povolenie mať deti a iné špeciálne fajnovosti. Násilie v minulosti údajne vyriešilo stokrát viac problémov než diplomatické, mierové a im podobné riešenia a dobrý chrobák je len mŕtvy chrobák. Je to tak dobre natočené, až neviete, či je to recesia alebo to Verhoeven myslí trochu vážne (ale asi to prvé).

Zaujímavo premyslená hierarchia panuje nielen v ľudskej armáde (pechota, piloti, spravodajská služba), ale i chrobačej. Nie sme ochudobnení o množstvo špecifických druhov, z nich každý má v spoločenstve svoju ojedinelú úlohu, ktorú nie je schopný zastúpiť žiadny iný. V rámci scenára oceňujem aj to, že nesledujeme počiatky vojny, ale už od začiatku sa ocitáme v jej strede.

Z užasne limonádovo-telenovelového kastingu zaujme ako ústredná trojica Casper Van Dien, Denise Richards (ktorá mala pekné úlohy v Divokých hrách a bondovke Jeden svet nestačí) a Dina Meyer, tak fajnovosti z vedľajších rolí. Michael Ironside (RoboCop, Total Recall) ako jednoruký učiteľ. Dean Norris (na ktorého si Verhoeven spomenul z Total Recallu, kde mu sedem rokov dozadu dal úlohu marťanského mutanta) ako veliaci dôstojník, ktorý dá Ricovi druhú šancu. Clancy Brown (Highlander) v neprekvapivo razantnej úlohe výcvikového drsňáka. Neil Patrick Harris ako telepat. Syn Garyho Buseyho Jake (Predátor: Evolúcia, tretia séria Stranger Things, Identita) ako Ricov kamoš s veľmi širokým úsmevom. Cameo dostal vojenský veterán Dale Dye (často spolupracujúci ako poradca na vojnových hollywoodskych veľkofilmoch – Čata, Zachráňte vojaka Ryana, Tenká červená čiara) a scenárista Edward Neumeier, ktorý Verhoevenovi kedysi napísal prvého RoboCopa.

Podobne ako v RoboCopovi, i tu si Verhoeven pomohol cynickými prestrihmi na bizarné spravodajstvo. Vždy rád tvrdil, že sci-fi natáča v USA tak často preto, že nerozumie americkej kultúre a v sci-fi si môže robiť čo chce. Jeho film je vizuálne robustný, plný akcie a najmodernejších efektov (nominácia na Oscara). Parádne uniformy, dizajn zbraní, vojenské mestečká, tábory, základne.

Vesmírna pechota je netradičný ale chytľavý (ak na to máte žalúdok) mix vojnového veľkofilmu, prehliadky vtedajších najšpičkovejších CGI, telenovely á la Beverly Hills 902 10 resp. Melrose Place a Votrelcov (hlavne v jaskynnom finále a vo vyvraždenej kolónii, ktorá pripomína základňu Hadley na LV-426).


Vesmírna pechota (orig.: Starship Troopers)
Žáner: sci-fi, akčný
Výroba: USA, 1997, 129 min.
Réžia: Paul Verhoeven
Hrajú: Casper Van Dien, Dina Meyer, Denise Richards, Jake Busey, Neil Patrick Harris, Clancy Brown, Michael Ironside, Marshall Bell, Dale Dye, Dean Norris, Amy Smart a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


27. decembra 2019
Ivan Kučera