Recenzia: Jednorožec 1 + 2 (komiks)

Jednorožec 1 - 2

Rok 1565. Boj o anatómiu ľudského tela práve začína. Tapisérie ešte nikdy neboli také kľúčové. Nechápete? Pochopíte.

Po krutom rumunskom panovníkovi Vladovi Narážačovi (Kroniky legie) sa v projekte Modrá CREW (v rámci ktorej vyšli veci ako Orbital, Hrobař alebo Dlouhý John Silver) objavuje ďalšia reálna historická osobnosť. Tentokrát sa ale vydávame nielen do úplne iného kúta sveta (konkrétne do Francúzska a Talianska), ale hlavnou postavou sa v tomto prípade nestáva drastický antagonista, ktorý životy berie, ale ozajstný hrdina, lekár, ktorý životy naopak zachraňuje. Ďalší dôkaz o pestrosti komiksového žánru.

Ambroise Paré síce bol v 16. storočí uznávaný kráľovský chirurg, ale v komikse Jednorožec sa neodohrá nič, o čom by vaše deti mohli hovoriť na hodinách dejepisu. Dokonca hrozí, že ak budú učiteľke opisovať udalosti z tohto komiksu, bude sa na ne pozerať (ak nie je fanúšička komiksu) pomerne znepokojene.

Tvorcovia Jednorožca totiž umiestnili Parého do fiktívneho príbehu plného temných vecí, čosi medzi fantasy a hororom. Ak sa takáto kombinácia dobre spracuje, vie čitateľovi ponúknuť vzrušujúci, napínavý a svojsky drsným spôsobom zábavný príbeh. V Jednorožcovi táto kombinácia dopadla dobre. Nepodobá sa teda komiksu Caravaggio, kde sme sa dočkali „konzervatívneho“ životopisu slávnej historickej osobnosti. Tentoraz bola slávna historická osobnosť použitá ako inšpirácia a zasadená do alternatívneho príbehu.

Jednorožec vychádza v zošite obsahujúcom príbehy Poslední Asklépiův chrám a Ad Naturam, ktoré boli v origináli publikované v rokoch 2006 a 2008. O štvrťroka bude príbeh dokončený a čitateľom neostáva nič iné, než sa tešiť. Paré je totiž skvelá postava. Múdry, rozvážny a na svoju dobu pokrokový muž v najzdatnejších rokoch. Mimoriadne rozhľadený. Množstvo neoceniteľných skúseností týkajúcich sa ošetrovania ľudského tela získal vo vojnách, tým pádom to nie je žiadna bábovka. Dej komiksu Jednorožec sa odohráva dvadsaťpäť rokov pred jeho smrťou.

Za Jednorožcom stoja dvaja Francúzi: scenárista Mathieu Gabella a ilustrátor Anthony Jean. Jean sa pekne pohral s vtedajšími kostýmami alebo zariadením interiérov. Zjavne si užíva masívnu výpravu, či už ide o zamrznuté jazerá, mrazivo zasnežené veľhory, alebo o hlboké lesy, v ktorých určite niekde stojí ježibabina chalúpka na stračej nôžke, nočné cintoríny, pôvabnými dobovými detailmi zahltené laboratóriá, utajené dielničky alchymistov, živé mestá, krčmy plné zákazníkov. Najúžasnejšou scenériou je zrejme úchvatné „visiace bludisko“.

Obaja páni sa v minulosti stretli v megalomanskom Conanovi z Cimmerie, ktorého prvý zväzok u nás v roku 2018 vydalo Argo. Všetko im krásne sedí pokope. V Jednorožcovi sa nachádza história a nové a revolučné lekárske metódy, ale tiež neochota odpútať sa od zastaraných postupov. Musím sa priznať, že som to čítal s tvárou rovnako vážnou, ako keby som práve čítal Meno ruže. Až pri písaní recenzie som si uvedomil, že scenár bol vlastne svojím spôsobom jedna veľká konina. Ale aj konina sa dá napísať a nakresliť dobre. A práve toto je prípad Jednorožca. Tak smelo do toho! Vysadnite na jeho chrbát, polapte hrivu a hajde!

Hodnotenie: 80 %

KomiksJednorožec 1 – 2 si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Jednorožec 1: Poslední Asklépiův chrám (orig.: La Licorne: Le Dernier Temple d´ Asclépios) a Jednorožec 2: Ad Naturam (orig.: La Licorne: Ad Naturam
Autor: Mathieu Gabella
Ilustrácie: Anthony Jean
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 104
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–908–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. novembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií