Recenzia: Caravaggio (komiks)

Caravaggio - komiks

Čože? Komiks o barokovom maliarovi?

No… a prečo nie? Jednak mal Caravaggio oveľa akčnejší život, než mnohí jeho súčasní (aj bývalí) kolegovia, jednak sa to automaticky ponúka. Komiks o človeku, ktorý sa preslávil maľbami. Skvelý, pritom taký jednoduchý nápad.

Talian Michelangelo Merisi da Caravaggio zomrel v roku 1610 ani nie ako 40-ročný. Predchádzala ho povesť búrliváka. Mal dar dostávať sa do problémov. Často hral hlavnú rolu v bitkách, šarvátkach, súbojoch a rozbrojoch. V roku 1606 dokonca jedného muža zabil.

Svet si ho však pamätá nie ako toho, kto vzal život, ale ako umelca. Maľovanie ho sprevádzalo vždy, i v najhorších chvíľach života. Bol predurčený k veľkým veciam, a to sa mu napokon aj vyplnilo; vo svete umenia sa vypracoval na renomovaného maliara. Tvoril znepokojivé výjavy, v ktorých majstrovsky pracoval so svetlom a tmou, a mal množstvo nasledovníkov (napr. Louisa Finsona). Jeho diela budili kontroverziu (predlohou Panny Márie bola prostitútka), čo bolo v tej dobe nebezpečné, nakoľko kvôli kacírstvu mohol človek skončiť na rozpálenej hranici. Caravaggio mal však často šťastie na priateľov na vysokých miestach, ktorí ho radi (a často) zachraňovali.

Je to svet ako stvorený pre špičkového talianskeho komiksového scenáristu a zároveň ilustrátora Mila Manaru (Borgia, Indiánské léto/El Gaucho). Manara je známy ako autor eroticky ladených komiksov, avšak chladným ho rozhodne nenechávajú ani neživé veci. Vďaka tomu sú rekvizity, budovy alebo interiéry izieb v jeho poňatí vizuálnym skvostom. Je radosť sledovať zariadený obrovský dobový hostinec s desiatkami hostí a zamestnancov – roznáša sa jedlo a pivo, na zemi ležia psy, nejaká žena šklbe hus, niekto hrá na hudobný nástroj.

Manarove mestá, staré maliarske ateliéry, vidiek, tábor komediantov, rieka s člnmi a dediny sú plné života. Hradby, mosty, vozy, lode, paláce, ulice, veže. Manarov svet minulosti hýri živelným, nepredvídateľným pohybom. Zhýralá aristokracia, chudoba, i tí uprostred. Pri masovejších scénach je zábavné pozorovať, ako sa tvári alebo čo robí tá či oná postava; Manara sa s každým detailom vyhral, vycibril ho a napokon ho úspešne odovzdal čitateľovi.

Je to však predovšetkým „telesný“ a nie architektonický ilustrátor. Vždy rád hojne využíva pre dosiahnutie svojich cieľov nahé ľudské telá. Po obscénnostiach ale nesiaha; predsa len je to už skôr práca pána v rokoch (ročník 1945). Chce byť skôr šteklivý a jemne erotický, dekadentný, decentný a jemne delikátne pikantný.

Hoci by sa mohlo zdať, že „nakresliť“ Caravaggiov život ako komiks je len zámienka pre opulentné ale scenáristicky prázdne dielo, nie je to pravda. Manara ako scenárista hlavného hrdinu poľudšťuje. Urobil ho uveriteľným, charizmatickým a sympatickým napriek prchkej povahe. Pekne jeho povahu vystihuje na strane 108:

„Uvnitř mně je démon, který mě táhne do temnoty akorát ve chvíli, kdy se natahuju po světle.“

Scenár je prekvapivo dejový, plný dialógov, súbojov a pestrých postáv, s ktorými je hrdina v rôznej interakcii. Koniec je, aký je, iný byť azda nemohol.

Súčasťou tohto skvelého komiksu je dvojstranové úvodné slovo historika umenia (ktorý Caravaggia vníma ako rebelského génia) a vysvetľujúce poznámky.

Dnes recenzovaný komiks vyšiel v origináli v rokoch 2015 a 2018, keď sa na svetlo sveta dostali dva diely. Vydanie od CREWi je ich súborom. Ide o uzavretý príbeh, ktorý nebude pokračovať. Precízny kúsok s úchvatnou vizuálnou stránkou značným spôsobom priťahuje čitateľovu pozornosť.

Môžete v tom hľadať aj niečo viac a zrejme to nájdete. Ale môžete len tak listovať jednotlivými stranami a nechať sa opantávať nádhernými výjavmi. Nečudo, že Caravaggio vychádza v edícii Mistrovská díla evropského komiksu. V predchádzajúcich rokoch v nej vyšli záležitosti ako Incal, Druuna alebo Kroniky Pandarve. Milo Manara je pre danú edíciu ako stvorený. Kochajte sa. Lahodná, chuťovo vyladená história, ktorej autor dodal tak veľa pulzujúcich ingrediencií, že prestala byť históriou a stala sa (opäť) životom.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Caravaggio si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Caravaggio (orig.: Le Caravage, volume 1, La palette et l'épée, Le Caravage, volume 2, La grâce)
Komiks
Autor: Milo Manara
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Milo Manara
Jazyk: český
Preklad: Denisa Streublová
Počet strán: 120
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 9788074498510


Súvisiaci link

Recenzia: Borgia (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií