Recenzia: Borgia (komiks)

Borgia

15. storočie bolo zaujímavé. Skončila sa storočná vojna, v strede Európy si zabojovali husiti, v Británii súperili Lancasterovci s Yorkovcami a osmanskí Turci dobili Konštantínopol. Moreplavci si trúfali čoraz ďalej a pápeži čoraz viac. Stredovek skonal na bojiskách a na jeho kostiach začala tancovať renesancia. Spočiatku výsostne talianska: hlučná, farebná a dekadentná.

Rodrigo Borgia bol človekom svojej doby. Zhýralý pôžitkár, politický stratég, mecenáš umenia a nakoniec pápež. Komiks Borgia zo série Mistrovská díla evropského komiksu vydavateľstva Crew sleduje Rodrigovu cieľavedomú cestu na Petrov stolec. Oproti skutočným dejinám však mapuje hlavne ducha, ktorý v tom čase ovládal talianske mestské štáty.

Mapovanie je značne explicitné, o vizuálnu formu príbehu sa totiž postaral kráľ erotického komiksu Milo Manara. Jeho dokonalá kresba je pikantná a hriechy mocných môžeme sledovať skutočne do hĺbky. Najmä keď sú nositeľkami deja klasické manarovské ženy, na čele s Lukréciou Borgia. Tej v hriechu nezabránia ani steny kláštora a incest sem, sodomia tam.

Explicitná erotika je však len jednou stránkou mince. Príbeh posplietal Alejandro Jodorowsky, autor slávneho Incalu, ktorým sa inšpiroval napr. film Piaty element. A Manara nekreslí geniálne iba ženy. Na stranách komiksu skutočne ožíva renesančný Rím, od palácov a sôch až po róby a karnevalové kostýmy.

Dvestodesať strán dáva priestor pre veľmi solídny príbeh, v ktorom prekvapí len useknutý koniec s vysvetlivkami na pár obrazoch. Fanúšikov histórie zrejme zamrzí aj finále hlavných postáv, ktoré nie je také epické, ako bolo v skutočnom živote. Pozitívny a jednoznačne erotický dojem však prevážia.


Borgia
komiks
Autori: Alejandro Jodorowsky, Milo Manara
Vydavateľ: Crew
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 210


7. februára 2014
Rastislav Weber