Komiks: Conan z Cimmerie - kroniky I.

Conan z Cimmerie I - obálka
Conan z Cimmerie - obálka B
Conan z Cimmerie - obálka C

„Narodil jsem se uprostřed boje. První ukolébavkou mi bylo zvonění mečů a křik umírajících.“


Stačí povedať jedno slovo. Jedno meno.

Conan.

A majú vás.

Conan je skrátka kult a klasika fantasy žánru, nič sa nedá robiť.

Všetko odpálil texaský spisovateľ R. E. Howard. Ako 30-ročný spáchal samovraždu, dovtedy však stihol dať svetu Conana z Cimmerie: legendárneho bojovníka, kráľa, tuláka, stratéga, zlodeja, pijana, erotomana, moreplavca, cestovateľa a dobrodruha (je jedno, v akom poradí). Conan sa objavil v desiatkach Howardových poviedok. Mnohé obálky zdobil pohľad na polonahého majestátneho kulturistu s dlhými vlasmi.

Týmto vzhľadom sa následne inšpiroval Arnold Schwarzenegger v perfektnej filmovej adaptácii Barbar Conan z roku 1982. Presnejšie by však bolo povedať „perfektnej snímke“ a nie „perfektnej adaptácii“, pretože ono to v skutočnosti presná adaptácia nebola. Conana predstavila ako na slovo extrémne skúpeho – sorry, že to musím takto napísať –, primitíva (Crom na moju hlavu!). Brodil sa svetom, ktorý síce obsahoval isté nadprirodzené, magické prvky, ale boli len skromne dávkované; určite nešlo až o taký mocný fantasy svet ako u Howarda. Miestami pripomínal skôr fiktívny historický film.

Niekedy v živote je ale najhoršie, keď dostaneme to, po čom túžime. V pokračovaní (1984) rozprávkové prvky pribudli… a bolo to strašné. Rovnako howardovská Červená Sonja (1985), kde Arnold hral Conana Kalidora. Na odkaz týchto troch snímok sa v polovici 90. rokov pokúsil nadviazať mexicko-nemecko-americký seriál, dočkali sme však len jednej série, v ktorej televízia Arnolda márne nahradila profesionálnym kulturistom z Nemecka Ralfom Moellerom. A to bol koniec. Filmového Conana to na dlhé roky zavraždilo. Síce sa objavovali (a dodnes sa objavujú) zvesti o remakoch/se­queloch, okrem nich sme sa však ničoho nedočkali. Ak nepočítame napodobeniny (seriál Herkules s Kevinom Sorbom), z ktorých niektoré tiež vymyslel Howard (u nás natáčaný Kull dobyvateľ s Kevinom Sorbom alebo Solomon Kane natáčaný v Čechách).

V roku 2007 vznikla relatívne spriaznená Cesta bojovníka s Karlom Urbanom, ktorú režíroval Marcus Nispel a ktorá je pokladaná za akúsi jeho predprípravu na nového Conana. Toho sme sa v Nispelovej réžii dočkali o štyri roky neskôr (2011) a dá sa o ňom hovoriť ako o predčasnom. Ak by vznikol dnes, pár mesiacov po trháku Aquaman, keď už Jasonova sláva (a tým pádom i cena) stúpa a Momoa sa stáva prirodzeným reklamným ťahačom svojich budúcich filmov, mohlo ísť o úplne iný film. Lenže vznikol vtedy. Je to smutné, pretože to bol práve preklínaný Nispel, kto zo všetkých doterajších filmárov vystihol pravý Conanov charakter najlepšie.

„Pravý“ Conan je v podstate veselý, normálny chlap. Smrť neberie vážne – ako u svojich nepriateľov, tak ani u seba. Ak prežije, super. Ak zomrie, tak zomrie. Taký je život. Precestoval celý svet. Zavítal aj do miest, kam predtým žiadna ľudská bytosť nevložila nohu. Nie je práve veľký mysliteľ, ale rozhodne sa o ňom nedá vravieť ani ako o hlupákovi. Myslí mu to a v akcii dokáže predvídať, keďže zo sveta zniesol stovky zabijakov. Bez zabíjania by asi žiť nedokázal, ale nie je to to jediné, čo pozná. Užíva si život, má rad jedlo, alkohol, ženy. Takého Conana poznajú jeho fanúšikovia. Toto je pravý Conan.

Taký však rozhodne nebol v marveláckych komiksoch, ktoré u nás v 90. rokoch vydával Semic-Slovart (vyšlo 18 zošitov). Dotyčný Conan sa inšpirovala skôr Schwarzeneggerom než Howardom. Čo sa komiksov týka, o tom, aký je Conan obľúbený, svedčí aj fakt, že s ním pracovalo aj Dark Horse. Jeho českých mutácií sme sa dočkali v rokoch 2006 a 2019 (Dcera pána mrazu a další povídky a Zrozen na bitevním poli). Spomenúť treba i Kolosálního Conana – obludu z roku 2013, rozprestierajúcu sa na neskromných 850 stranách.

Aby toho nebolo málo, minulý rok do našich končín pricválal Conan z Cimmerie – svazek I. Prekvapivo ide o dielo francúzskej výroby. Mladá generácia tamojších scenáristov a kresličov si povedala, že by bol super nápad do komiksovej podoby zadaptovať jednotlivé Howardove conanovky. A tak sa aj stalo. Ako názov napovedá, je to len jeden z viacerých zväzkov. Uvidíme, či sa podarí vydať všetky, každopádne momentálne sú predbežne naplánované ešte ďalšie tri podobné monštrá.

Je to presne taký Conan, aký by mal byť. Žoviálny a zábavný. Ak teda práve niekoho neseká na kusy mečom. Ale svojím spôsobom je s ním aj vtedy sranda. Svet, v ktorom sa pohybuje, je plný černokňažníkov, mágie, čarov, desivých kliatob, povier, mýtov, povier, príšer, mrazivých hrobiek, gigantických plazov, prorokov, čarodejníkov, netvorov a zabudnutých pradávnych civilizácií. Ľudský život v ňom má len pramalú cenu a väčšinou ani niet času trúchliť nad ním. Je to svet obývaný prastarými mýtami, ktorých duchovia úspešne prežili do dnešných dní a chcú vás zabiť.

Mňa, čo sa Conana obecne týka, najviac zasiahli marvelácke komiksy a hoci Conan z nich a Conan z tohto si snáď už ani nemohli byť vzdialenejší, svety, ktoré obývali, sú si podobné. Svety kruté, brutálne, beštiálne a drsné, ale zároveň plné pútavých, uhrančivých fantasy prvkov. Svety plné kráľovstiev a temných džunglí, z ktorých hĺbky sa ozýva vzdialené, temné dunenie domorodých kmeňov, ktoré v lepšom prípade pozostávajú z drastických kanibalov, v horšom radšej ani nechcite vedieť z čoho/koho.

Rozoberme si bližšie jednotlivé príbehy.

Černý kolos je ako prvý, čo je dobre, lebo to najnudnejšie budeme mať za sebou hneď na začiatku. Nie snáď, že by to bol slabý komiks. Je úžasne nakreslený, niektoré vojnové výjavy, ktoré sa veľkolepo týčia na celých stranách, sú fantastickým žrádlom pre oči. Gigantické tisícové armády zrážajúce sa na krvavom vojnovom v poli v úchvatných prírodných scenériách. A k tomu samozrejme sex, lebo Conan a sex idú prekvapivo hladko k sebe. Nechýba ani nadprirodzený motív, čo mi u tejto postavy fakt vyhovuje. Naopak nezáživný príbeh vás asi baviť nebude. Conan, či sa mu to páči alebo nie, sa stáva ochrancom ohrozenej princeznej. To ho dovedie do vojny, kde sa predvedie ako skúsený stratég posúvajúci armády ako figúrky na šachovnici.

Královnu Černého pobreží viacerí pokladajú za vrchol zväzku. Treba uznať, že má niečo do seba. Plavba na čudnej lodi do exotických, neprebádaných končín, celé to zápletkou pripomína Dlouhého Johna Silvera 3 + 4. Conan si tu opäť bohato zasexuje, čo potvrdzuje, že táto verzia nie je tak úplne pre deti.

Pre mňa bol vrcholným okamihom posledný príbeh – Za Černou řekou. Už ten názov! Hlboké lesy a džungle, tajomné tiene, temné bytosti, démoni, obludy. Rozľahlé rieky s mútnou vodou kľukatiace sa pomedzi divočinu plnú prízrakov, z ktorej vás môže čokoľvek pozorovať, no vy to nevidíte. Smrteľne nebezpeční domorodci. A uprostred tohto pekla sa bojazlivo chveje pevnosť s ľuďmi, ktorí do týchto končín nikdy nemali zavítať. Našťastie ich chráni Conan. Nanešťastie ani to však neznamená, že všetci prežijú.

Ako vidíte, scenáre nie sú najväčšími plusmi tohto zväzku (väčšinou na konci Conan nabehne na scénu a ústredné zlo zlikviduje veľmi jednoducho, s pragmatickým heslom: „Máločo na svete odolá dobrej oceli.“). Ale to ani príliš nevadí. Od Conana vlastne nikto rafinované zápletky asi ani nečaká a možno by sa ani nehodili k farbe jeho očí. Scenáre v každom prípade ponúkajú všetky tie parádne fantasy a iné ingrediencie, aké sa k tomuto týpkovi hodia.

Po vizuálnej stránke ide našťastie o žranicu pre náročných. Budete sa kochať. Skvelé výtvarné dielo. Každý z trojice príbehov je nakreslený iným štýlom. Kým prvý je „plný“ a „seriózny“, druhý miestami ako keby inklinoval pomaly až ku karikatúre. Tretí sa mi páčil najviac nielen po stránke deja, ale i vzhľadu. Z každého obrázku pevnosti uprostred lesov dýcha nezameniteľne mystická atmosféra. Komiks je živý a všestranný, vďaka čomu nenudí. V jednej chvíli sa prechádzame opustenými pyramídami, honosnými palácmi, aj dusnými džungľami a hneď nato sa nám nohy zabárajú do piesku alebo zavítame do života plných prístavov s hlučnými obchodníkmi.

Treba oceniť stvárnenie samotného Conana. Ten sa (až na svaly) veľmi líši od Arnolda, ale vôbec to nevadí, skôr naopak. Tento komiksový Conan vám prijde uveriteľnejší, realistickejší a v neposlednom rade sympatickejší. Normálny chlap, vojak, bojovník, dobrodruh. Taký Conan mi vyhovuje. Arnoldovho Conana (okrem prvého filmu) pokladám za hrubé nepochopenie literárnej postavy. Tvorcovia na to prirodzene mali právo, ale diváci zasa majú právo na svoj názor.

Zaujme i technické vyhotovenie: obrovské rozmery (220×310), k tomu rozhodne nie skromných takmer 200 strán. Celé to váži viac ako kilo. Papier je lahodný na dotyk, pekná vôňa a nechýba tvrdý obal. Komiks navyše vyšiel s alternatívnymi obálkami.

Pochváliť by sa patrilo aj bonusy na konci. V poslednom čase mi na rôznych komiksoch začínajú vadiť slabé (pseudo)bonusy pozostávajúce väčšinou z ukážok alternatívnych obálok alebo skíc. Je to fajn, ale nie je to ono. Oveľa radšej mám v komiksoch rôzne textové bonusy, ktoré nás bližšie zoznámia s komiksom, čo sme práve dočítali. Možno s jeho minulosťou, prípadne s budúcnosťou. Presne taký charakter majú v tomto zväzku. Čiže meč hore.

Nie je to dokonalé, vizuálna stránka víťazí nad scenáristickou. Napriek tomu ide o obdivuhodný a monštruózny (veľ)komiks, ktorý sa nekompromisne stane ozdobou vašej domácej knižnice.

Knihu Conan z Cimmerie si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Conan z Cimmerie (orig.: Conan Le Cimmérien)
Kroniky I.
Autor: Robert Erwin Howard
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2018
Ilustrácie: Pierre Alary, Anthony Jean, Ronan Toulhoat
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 184
Väzba: pevná
ISBN: 9788025726570


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Súvisiace linky:

Conan – Prameny Černé řeky

Conan a dvanásť brán pekla

Conan a svatyně demonů

Conan Nelítostný

Conan a páni severu

Conan. Třetí krok do hlubin.

Conan a poklad Pythonu


23. apríla 2019
Ivan Kučera