Recenzia – Criminal 2: Poslední z nevinných (komiks)

Criminal 2

Žiadny dobrý skutok nezostane bez trestu. Presvedčte sa o tom na vlastné oči v špičkovom komikse v luxusnom vyhotovení.

Chladnokrvný mafiánsky zabijak sa dostáva na stopu vraha nedotknuteľných gangsterov. Vydieraný bývalý falšovateľ dokladov, aktuálne ilustrátor komiksov, sa ocitne vo víre krvavých udalostí. Muž sa rozhodne riešiť svoje problémy s bohatou manželkou… jej vraždou.

Traja antagonisti. Tri príbehy. Jeden spoločný svet, ktorý obývajú. Kedykoľvek sa môžu stretnúť na ulici. Možno sa aj stretnú. A možno nie. Na tom nezáleží. Záleží len na tom, že v ich svete je slušnosť zakázaným slovom.

Criminal 2: Poslední z nevinných je tak, ako jednotka, dielom jedného z najdrsnejších amerických komiksových scenáristov a držiteľa Harveyho ceny Eda Brubakera (antibatmanovská séria Gotham Central, Captain America: Zimní voják) a britského ilustrátora a držiteľa Eisnerovej ceny Seana Phillipsa (Zatmívačka, Fatale). Komiks je venovaný Brubakerovmu otcovi, ktorý medzi prvým a druhým dielom zomrel.

Je to komiksová zbierka „poviedok“, ktoré sa relatívne dajú čítať bez znalosti predchádzajúcich, resp. nasledujúcich príbehov. Každý z nich má odlišného protagonistu. Mnohých poznáte z jednotky. Invalidný Jacob v nej bol vedľajšou postavou, tu má hlavnú rolu. Tracy minule dostal hlavnú rolu, tu ju má tiež. Iné v prvej časti vystupovali v epizódnej úlohe, rovnakou disponujú v dvojke. Ďalšie sú nové. Brubaker má všetko dôkladne do detailov premyslené. Nič z toho, čo zaznie v dvojke, neodporuje udalostiam z jednotky.

Zabijak Tracy Lawless v dvojke pripomína Jacka Reachera z pera Lee Childa. Má za sebou špičkový vojenský výcvik. Bez problémov porazí presilu, prípadne sa na ňu škaredo pozrie. Ak je dostatočne inteligentná, vzdá to bez boja a utečie.

Dvojka riskovala veľa. Dokáže sa vyrovnať legendárnej jednotke? Prekročí jej tieň? Bude stačiť, aby jej siahala aspoň po kolená? Napokon sa ukázalo, že Brubaker a Phillips sa neuspokojili s málom. Dokonca sa nájdu čitatelia, ktorým sa pokračovanie páči ešte viac ako kultový originál.

Brubaker zakopol len párkrát – azda mu to môžeme odpustiť. Jednu postavu minimálne tri razy od smrti zachráni náhoda. Na iných miestach je príbeh dopredu postrkovaný menej uveriteľnými nehodami. To by sa v špičkových dielach stávať nemalo, avšak v komiksovom žánri sme sa stretli so stonásobne väčšími prehreškami. Takže je to len symbolická rana na inak dokonalej tvári.

Kňaz je synonymom príšernosti. Mafiánsky vrah sa naopak (temer) stáva zosobnením morálky. Napokon sa ale i vyčíňanie kňaza dá za istých okolností pochopiť. Pramení totiž zo znechutenia. Zrodil ho každodenný pohľad na to, ako tí, ktorí sú platení za našu ochranu, zbabelo odvracajú pohľad, sú skorumpovaní, sami sa stávajú zločincami… alebo všetko dokopy.

Čo môže taký svet zrodiť?

Vynikajúca kresba kvalitnému scenáru nerobí hanbu. Seanova práca je čistá, prehľadná. Síce sa nebojí erotiky a krvi, ale nie je to samoúčelné. Nepreháňa. Naopak, zostáva decentný, voči ženám džentlmenský a uhladený. Do pozornosti treba dať viacero okamihov, ktoré sa sem výtvarne nehodia. Vtedy prísne realistická, špinavá kresba experimentálne prechádza do detskej (návraty do mladých liet, stripové súkromné očko Frank Kafka). Tieto obrazy sú v ostrom kontraste s beštialitami, ktoré sa dejú okolo. Je to zaujímavé a netradičné.

Na bezútešnej atmosfére má Phillips kľúčový podiel. Slnečných dní by ste v jeho portfóliu našli málo. Radšej siaha po temnej noci, sivej oblohe, ponurom daždi a stiesnených, nevzhľadných priestoroch, ktoré z človeka vysávajú chuť žiť.

Criminal 2 v českej mutácii vydáva BB/art v 432-stranovom deluxe omnibuse. Tvrdá väzba sa pýši bielym obalom s čiernym 3D nadpisom a farebným prebalom. Okrem prvotriedneho technického vyhotovenia (vrátane záložky) obsahuje osemdesiat strán bonusov: komiksový trailer, Brubakerovo úvodné slovo, obálky, Phillipsove filmové a seriálové kresby (napr. Magnum, Bullitov prípad, Proposition, S.W.A.T.) a medailóniky autorov, vrátane dvojice inkerov Van Staplesa a Davea Stewarta (Abe Sapien 1: Dýka z Lipu, Batman Mikea Mignoly).

Špecialitou sú eseje, ktoré vychádzali v zošitových vydaniach (Criminal je pôvodne zošitová séria) a krátky komiks 21st Century Noir, pôvodne čierno-biely, tu vo farbe. Criminal 2 sa môže pochváliť rozmermi 168×258.

Criminalu 2 ťažko niečo vyčítať. Máme dočinenia s vynikajúcim noirom. Prečo potom „len“ 90 %? Možno kráča v až príliš vychodených sľapajách jednotky. Sú tu isté nedostatky v súvislosti so scenárom, ktorý je síce báječný a užíva si postavy, zvraty, dialógy i hlášky, ale občas nepríjemne zakopne, padne na tvár a bolesť pocítime aj my.

Niekto by možno povedal, že problém dvojky je v tom, že je to vlastne plus-mínus to isté, čo jednotka. Vstúpiť dvakrát do tej istej rieky je ale temer nemožné a Brubakerovi s Phillipsom sa to podarilo. Trestať ich za to je, ako keby ste v ZOO zahliadli geniálne sfarbeného páva, z ktorého by ste boli úplne paf. Potom by ste prešli desať metrov a zahliadli páva číslo dva, ktorý by bol rovnako geniálny, ale mal by o jedno pero menej.

Hodnotenie: 90 %


Criminal 2: Poslední z nevinných (orig.: Criminal: The Deluxe Edition Volume Two)
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Sean Phillips
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 432
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7507–055–5


Súvisiaci link

Recenzia – Criminal: Každý je zločinec (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. februára 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií