Recenzia - Criminal: Každý je zločinec (komiks)

Criminal 1

Nech žije noir.

Lupič, ktorý nemá rád zbrane a nechce sa nechať nahovoriť na ďalšiu fušku. Keď ho ale zlomia, ide do toho naplno. Vojnový veterán s popálenou tvárou sa vracia do rodného mesta, aby vypátral bratovho vraha. Súrodenec nebol žiadne neviniatko, ale pekný kvietok. No krv nie je voda… A napokon barman z baru, kam lupič i vojnový veterán chodili. Všetko sa spája, mieša a kombinuje. Výsledkom bude jeden z najkvalitnejších komiksov, aké ste v živote čítali.

Criminal je spoločným dielom scenáristu Eda Brubakera a ilustrátora Seana Phillipsa. V češtine ho BB/art prvý raz dalo do obehu v roku 2012, my sa však budeme baviť o reedícii z roku 2021. Má štyri stovky strán a začiatok je síce pomalší, ale potom sa to rozbehne. Určite by som každopádne odporúčal minimálne dve čítania, lebo až počas druhého do seba začnú zapadať kúsky, ktoré ste si predtým nevšimli.

Kto je zbabelec? Kto odvážny? Pozícia nuly býva často prisudzovaná schopnému človeku, ktorý veľa zažil, a tak vie, že násilie plodí ďalšie násilie. Preto sa mu do poslednej chvíle vyhýba. Naopak, „hrdina“ je vo svete zločinu často primitív s násilníckymi sklonmi, ktorý sa zázrakom dožil štyridsiatky.

Criminal sa odohráva vo svete, kde je všetko preletené a každý pozná každého. Nie je to svet noblesných špičkových kriminálnikov ani renomovaných gangsterov z pera Maria Puza, ale upotených stroskotancov a netalentovaných grázlov, ktorým plány na nelegálne zbohatnutie často nevyjdú. Či už vinou amaterizmu alebo zradcov.

Brubakerovi antagonisti vedia, že im nič iné nezostáva. Často sú rovnakí, ako boli ich otcovia. Synovia sa snažia vyvarovať chýb mužov, ktorí ich splodili, ale končia ešte horšie. Je to svet zabijakov, zlodejov, donášačov, mafiánov a strážcov zákona, ktorí, ak vás zastrelia, tak nie preto, že ste zločinec, ale preto, že ste sa s nimi nerozdelili.

Brubaker prekvapivo aj v zlom svete nachádza česť, lásku a túžbu zachovať si aspoň posledné zvyšky dôstojnosti. Špecializuje sa na drsné, dospelé komiksy, z ktorých je cítiť ulicu. Dokonca to robí aj pri klasických superhrdinoch: výborne nakopol umierajúceho Captaina Americu, keď ho zasadil do nepredvídateľnej súčasnosti, podieľal sa tiež na antibatmanovskej ságe Gotham Central, kde netopiera zbavil akýchkoľvek ilúzií.

Sean Phillips s Brubakerom spolupracoval na viacerých krimi (Zatmívačka, Fatale), no vyskúšal si aj komerčné veci (Zombie z Marvelu, Spider-Man: Pavučina). Jeho srdcovkou je však temný, pochmúrny, realistický štýl. Tváre sa strácajú v hustom cigaretovom dyme a v chuchvalcoch hmly držiacej sa v nočnom prístave. Neosobné, chladné byty slúžia len na prespatie a zapľuvané bary sú asi také sympatické ako vši. Phillips to nakreslil na parádu. Štýlom pripomína Gotham Central. V jeho podaní sú ulice sfarbené zbytočne preliatou krvou, z hlavní zbraní šľahajú oslepujúce záblesky a pneumatiky áut škrípu. Tieto neľahké momenty sa mu podarilo dôveryhodne priviesť k životu. Vrcholom je neskutočný výjav, kde stoja dvaja muži na lúke a nad nimi sa týči obloha posiata tisícami hviezd. Zaujímavé je, že podobných celostranových výjavov by ste tu narátali na prstoch jednej ruky.

Ak by som aj samotnému komiksu chcel udeliť „len“ 80 %, zvyšných dvadsať je nutné pridať za to, že vydanie nezostalo nič dlžné pojmu „de luxe“. Technické vyhotovenie je precízne, exkluzívne. Dunivý príhovor britského ilustrátora Davea Gibbonsa (Watchmen, Superman: Co se stalo s mužem zítřka?) charakterizuje vývoj vkusu komiksového fanúšika, ktorý sa začína pri superhrdinských eposoch a končí pri veciach najtemnejších: pri ľudskom svedomí a duši. Ďalej spomeňme medailóniky autorov a nenormálnych cca 70 strán záverečných bonusov. Nechýba medzi nimi galéria obálok, dva bonusové krátke komiksy, eseje, detailný proces vzniku od ilustrátora Phillipsa (kde sa vyjadruje k spôsobu svojej práce) a Brubakerov doslov. Criminal je vybavený záložkou, tvrdou väzbou, bielou obálkou a fialovým prebalom.

Ak poznáte človeka, pre ktorého je komiks nedôstojná rozprávka s lietajúcimi postavičkami, okrem Smečky z Bagdádu, Watchmen, Z pekla alebo Gotham Central mu pokojne ukážte Criminal. Ak nezmení názor, niet mu pomoci.

Hodnotenie: 100 %


Criminal: Každý je zločinec (orig.: Criminal: The Deluxe Edition)
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Sean Phillips
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 432
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–508–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií