Retro: Tí druhí

The Others - poster

Rok 1945. Grace (Nicole Kidman) žije s dvoma deťmi v obrovskom, starom dome. Už na prvý pohľad desivá stavba stojí na večne zahmlenom anglickom vidieku. Ponurý opar má však v duši aj Grace, márne čakajúca na návrat manžela z vojny. Situáciu jej komplikuje zlý zdravotný stav dcéry a syna, trpiacich alergiou na svetlo. Jedného rána jej na dvere zaklope nové služobníctvo. A začnú sa diať veci.

Tí druhí predstavovali v roku 2001 v kinách malý zjav. Žiadna vyvražďovačka, aké boli v móde od roku 1996 po úspechu prvého Vreskotu. Naopak – pomalý, atmosférický, nenápadne sa poza chrbát zakrádajúci horor, čilský režisér, austrálska herečka a šokujúci finálny twist. Koniec rafinovane prevrátil dovtedajšie dianie hore hlavou a prinútil vás sadnúť si na najbližšieho zmoknutého bernardína a dva dni premýšľať, čo ste práve videli. A či to dávalo zmysel.

Dávalo. Film som videl v kine a potom v televízii a pre potreby tejto retrorecenzie som si ho pozrel znova. Môžem skonštatovať, že od prvých minút dielo obsahuje vyložené žmurknutia, nezrozumiteľné pre diváka, ktorý film vidí prvý raz. Ale ten, kto ho vidí druhýkrát, sa pri nich podvedome spokojne uškŕňa.

Nicole Kidman to má suverénne v rukách od prvej po poslednú scénu. Skvele stelesňuje ženu na úrovni, ktorá sa snaží zachovať si pokoj, chladné nervy a maniere bohatej vrstvy napriek tomu, že všetky istoty jej dovtedajšieho blahobytného života sa nemilosrdne rúcajú. Alebo sú dávno zrútené a ona si to nepripúšťa. Prípadne si to pripúšťa, ale minimálne kvôli deťom sa snaží pretvarovať, že je stále všetko v poriadku. Lenže nie je. Dostáva sa do situácií, z ktorých by sa väčšina z nás zbláznila. A keď treba siahnuť po brokovnici, tak po nej bez okolkov siahne.

Ťažko niečo namietať aj voči jej filmovým deťom. Či voči služobníctvu a pánu manželovi, hoci Christopher Eccleston (Thor: Temný svet) to hrá možno až príliš „okato“ (keď uvidíte, pochopíte). No možno to bol umelecký zámer. Tak či tak, super sú všetci. Ale tento film je bez debaty filmom Nicole Kidman. Nie som jej fanúšik, ale videl som ju skoro vo všetkom a myslím si, že rola Grace je jednou z jej najlepších.

Režisér Alejandro Amenábar je zručný chlapík. Hororovému fanúšikovi určite odporúčam jeho nenápadnú, ale o to zaujímavejšiu Diplomovú prácu z roku 1996 (o šokujúcom fenoméne snuff). Alejandro je suverén, ktorý veľmi dobre vie, čo chce a ako to dosiahnuť. Je skúsený v dialógových, aj hororových scénach. Atmosféra sa s takou bombastickou výpravou tvorí síce sama (kvôli špecifickej chorobe detí aj počas dňa do tmy zahalený megadom s rozľahlými chodbami a miestnosťami uprostred večne zahmleného vidieka), avšak určite by bolo nefér tvrdiť, že režisér na nej nemá žiadny podiel.

Amenábar sa sústredí prevažne na herecké výkony a dialógy, ale nie je mu cudzie ani strašenie. Z mnohých scén sálajú nepríjemné zimomriavky (závesy, plachtami zakrytý nábytok, hra na klavír, kniha mŕtvych). Je zjavné, že producenti mu vyšli v ústrety a kryli mu chrbát, veriac jeho vízii a talentu. Jedným z nich bol Tom Cruise. Čo je zaujímavé z toho dôvodu, že v roku 2001, keď mal film premiéru, vrcholilo jeho rozvodové konanie s Nicole Kidman. Vrcholom bizarnosti je, že v tom istom roku sa do kín dostala mysteriózna dráma Vanilkové nebo s Cruiseom v hlavnej úlohe. Išlo o hollywoodsky remake snímky Otvor oči z roku 1997 od režiséra… Alejandra Amenábara.

P.S. – No dobre, nedá mi to. SPOILERY: Mnohí tvrdia, že finálny zvrat je skopírovaný zo Šiesteho zmyslu. Ja to ale vnímam ako značne skreslené tvrdenie. Áno, hlavná hrdinka je duch, ale je to oveľa komplikovanejšie, než u Shyamalana. Najskôr sa prevalí, že duchom je jej manžel. Bum. Potom služobníctvo. Bum. Potom Grace s deťmi. Bum. A nakoniec, ako bonus na dobrú noc, sa prevalí, že deti zavraždila Grace. Bum bum bum bum. Bum. KONIEC SPOILEROV.


Tí druhí (orig.: The Others)
Žáner: horor
Výroba: USA, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, 2001, 101 min.
Réžia: Alejandro Amenábar
Hrajú: Nicole Kidman, Fionnula Flanagan, Christopher Eccleston a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiace linky:

Recenzia: S petrolejkou a brokovnicou – Michal Jedinák

Recenzia: Tí druhí – Marek Eliáš


8. februára 2019
Ivan Kučera