Tí druhí

Alejandro Amenábar

Tento film znesie porovnanie s hudobným eposom. Klasická výstavba deja začína tichým, ale neodbytným motívom pochmúrnosti a znepokojivých náznakov. Napätie narastá, pridávajú sa nové nástroje a leitmotív silnie do ohlušujúceho crescenda… A uprostred sa zrazu zlomí, naberie nečakaný obrat, chvíľu sa spamätáva, hľadá smer, aby poctivo dospel do nevyhnutného burácajúceho finále a skončil v priam žehnajúco miernom závere.

Uf, toľko poetický záchvat. Film The Others si ho však zaslúži, pretože sa vskutku jedná o poctu klasickým hororom odohrávajúcim sa v dôkladne strašidelných domoch.

Pochmúrny dom na samote zahalený vo večnej hmle. V ňom žije matka Grace (Nicole Kidman), čakajúca na návrat manžela z vojny. Spoločnosť jej robia iba deti (Alakina Mann a James Bentley), ktoré trpia fotosenzitivitou – akékoľvek prudšie denné svetlo je pre nich životu nebezpečné. Preto v dome panuje večná tma a Grace zamkýna všetky dvere. To si užijete napätia, keď vreštiace deti, zamknuté v izbe, musí matka zachraňovať a pritom rýchlo odomykať všetky dvere a za sebou všetky zatvárať!

Po nečakanom a záhadnom zmiznutí celého služobníctva do domu prichádza trojlístok nových sluhov – gazdiná Millsová (Fionnula Flanagan), záhradník Tuttle (Eric Sykes) a nemá Lydia (Elaine Cassidy). S ich príchodom sa v dome len vystupňujú predchádzajúce záhadné udalosti – buchoty nad hlavou, záhadné hlasy, samočinne hrajúci klavír… Grace nájde fotoalbum mŕtvol a dcéra Anne tvrdí, že v dome nie sú sami – vraj vidí akéhosi chlapca Victora, ktorý sa odmieta vysťahovať z ich izby.

No a začína strašenie – režisér vzdal hold hitchcockovským metódam napätia a dokázal, že nezlyhávajú. Náznaky, nejasné zvuky, práca s kamerou, skrátka v niektorých scénach sa mi ježili všetky chlpy na tele, a teda že ich nemám málo! Keď k tomu prirátam scény, ktorým hovorím „vybafnutia“, teda že niečo na niekoho skočí a hudba v tej chvíli zaduní, až človek dostáva infarkt, strašidelný účel je splnený na sto percent. A to všetko bez špeciálnych efektov, ktoré načisto zabili podobne ladený film The Haunting z roku 1999.

Príbeh má samozrejme nečakanú pointu, ktorú nemienim prezrádzať, ale značne ma rozladilo, že som na ňu prišiel v priebehu filmu – je tam istý moment, ktorý ju jasne naznačí. Takže majte oči otvorené!

Okrem potlesku režisérovi, ktorý je zároveň aj scenáristom, si teda ovácie zaslúžia aj ostatní členovia štábu bez výnimky. Film je bezpochyby koncertom troch herečiek – hoci kritika do nebies chváli predovšetkým Nicole Kidman (a oprávnene), standing ovations si zaslúži aj Fionnula Flanagan, ktorá bez väčších výrazových zmien dokáže pôsobiť nežne a matersky, a vzápätí hrozivo, až divák drkoce zubami. Zabúdať by sme nemali ani na trucovitú a odvrávajúcu Anne, ktorá je v podaní Alakiny Mann ako zo života. :-)

Od úplnej geniality tento film delí iba nečakaná strata tempa v polovici filmu a niekoľko do očí bijúcich samoúčelností. Solídny príbeh a všetky ostatné klady ho však vynášajú na úroveň skutočne vynikajúcich filmov.

Tí druhí (The Others, r. Alejandro Amenábar) 9/10


12. marca 2002
Marek Eliáš