Retro: Sféra

Sphere - poster

Psychológ, matematik, biochemička a astrofyzik sa stretnú na dne mora a… Nie, to nie je začiatok vtipu, ale východisková zápletka snímky o kontakte skupiny expertov s mimozemskou civilizáciou. Alebo je v skutočnosti všetko úplne inak?

Na Michaela Crichtona prišla v rámci Retra reč už dvakrát (Kongo, Vikingovia) a nikdy to nebolo pekné. Bude to teraz iné?

Rozdiel medzi Kongom/Vikingami a Sférou je. Kým prvé dva filmy sú drasticky prestrihané a nejde o bohvieako vydarené záležitosti, u Sféry ide o komplikovanejšiu situáciu. Vec sa má tak, že mnohé veci má zvládnuté na parádnej úrovni. Kvalitné herecké výkony renomovaných hercov (Peter Coyote, Dustin Hoffman, Liev Schreiber, Samuel L. Jackson, veď aj Sharon Stone, ktorá bola vnímaná skôr len ako nie príliš talentovaný sexsymbol zo Základného inštinktu, je OK), nádherná výprava (cool podmorská, špičkovo zariadená základňa, kto by v nej nechcel bývať?), tiesnivá atmosféra, krásne nadizajnovaná guľa a inteligentný (alebo aspoň IQ predstierajúci) scenár. Poteší prítomnosť expertov, ktorí pri prvej príležitosti na rozdiel od bežných civilov nepanikária, ale radšej sa nad vzniknutou situáciou zamyslia a následne sa zhodnú na najrozumnejšom riešení. Hoci treba dodať, ako ostatne prizná postava Dustina Hoffmana, že oni, „elita národa“, zlyhali. Podľahli temnej, opojnej moci, ktorá… ale nie, stop spoilerom. Iba dodám, že mnohé nápady a scény sú osviežujúce (morské hady, delenie deja na kapitoly).

Čo sa nevydarilo? Nuž, vlastne treba napísať na rovinu, že sa toho viac vydarilo, než nevydarilo. Nech už bol tlak Crichtona (producenta filmu) akokoľvek silný, na výsledku to ktovieako poznať nie je. Niektoré veci nesedia (na gigantickú útočnú chobotnicu zrejme nezostal rozpočet, a tak je prítomná len ako bodka na sonare), ale inak je to od začiatku vzácne vyrovnané dielko. Prvá hodina a pol je skvelá. Ponurá, atmosférická. Výborne zrežírovaná i zahratá (mojím favoritom sa stal Peter Coyote, ktorý s pribúdajúcim časom pôsobí ako jediný človek na palube, ktorý sa dokáže ovládať aj v najvyhrotenejších okamihoch). No a potom to príde. Polhodinové finále. Chaotické, zmätené, divne zostrihané (akoby kamsi povypadávali celé scény) a slabé. Bohužiaľ vôbec neodpovedá dovtedajším vysokým kvalitám snímky a je citeľne najslabšou častou filmu.

Mastný 80-miliónový rozpočet je vidieť. Štedrú vizuálnu stránku výborne predal nielen zručný kameraman Adam Greenberg (Terminátor 2), ale i dizajnéri skvelej podmorskej základne, strašidelnej, stovky rokov starej vesmírnej lode a v neposlednom rade bombových skafandrov. Filmy s hrdinami v skafandroch často trpia tým, že divák nerozoznáva jednotlivé postavy. Vo Sfére sú skafandre navrhnuté naozaj veľmi šikovne, aby ste hercom ľahko videli priamo do tváre.

Okrem Crichtona sa na produkcii podieľal i režisér Levinson. Čiže sa zopakovala situácia z neskorších Vikingov, keď sa režisér podieľal na produkcii spolu s Crichtonom a napriek tomu ho Crichton zadupal do zeme. V prípade Sféry je to pomerne neuveriteľné, pretože Barry Sonnenfeld nebol len tak niekto. OK, to ani John McTiernan. Avšak Barry mal v tom čase na konte totálne pecky Rain Man a Spáči a trikovo revolučného Sherlocka Holmesa a Pyramídu hrôzy. Nič nepomohlo. Crichton ho zničil. Po Sfére síce Barry úplne neskončil, ale je smutné, že muž so štyrmi oscarovými nomináciami (a jedným Oscarom) zaparkoval pri čudnom nehororovom horore The Bay a nevtipnej komédii s Billom Murrayom Ruku na to. Je to celé o to zvláštnejšie, že Barry s Crichtonom v minulosti už spolupracoval, konkrétne na dráme o sexuálnom harašení s Michaelom Douglasom a Demi Mooreovou Škandalózne odhalenie. Vtedy sa to zaobišlo bez väčších problémov a pravdepodobne i to bol jeden z dôvodov, prečo sa Barry rozhodol opätovne spolupracovať s Crichtonom napriek tomu, že viacerí kolegovia ho pred tým varovali.

Fanúšikovia podmorských terorov (Deep Star 6, Zradná hlbočina, Priepasť, Leviathan) si každopádne napriek nevydarenej koncovke prídu na svoje.


Sféra (orig.: Sphere)
Žáner: sci-fi, horor
Výroba: USA, 1998, 134 min.
Réžia: Barry Levinson
Hrajú: Dustin Hoffman, Sharon Stone, Samuel L. Jackson, Peter Coyote, Liev Schreiber, Queen Latifah a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Retro: Kongo

Retro: Vikingovia


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


27. júla 2018
Ivan Kučera