Retro – Hannibal: Zrodenie zla

Hannibal Rising poster

„Spomienky sú ako nôž. Môžu ublížiť.“

Kedy a prečo legendárny Hannibal „Kanibal“ Lecter prvý raz ochutnal ľudské mäso?

Keď sa Hannibal: Zrodenie zla dostal v roku 2007 do kín, bol skôr prekliaty než požehnaný. A to napriek tomu, že mu predchádzalo viacero úspešných filmov. Úspech má však dve strany. Mnohým fanúšikom kultovej zápornej kreatúry nepripadalo ako dobrý nápad nakrútiť prequel. Nechceli sa dozvedieť tajomstvá. Tajomstvá sú vzrušujúce, podporujú predstavivosť. Pravda, naopak, zvykne bývať nudná. Diváci netúžili počuť vysvetlenie záhad okolo gurmána, psychiatra, psychopata a sériového vraha v jednom.

Lecter bol v tom čase zabehanou hviezdou, a to nielen literárnou (vytvoril ho Thomas Harris), ale i filmovou. Konkrétne vďaka filmom Lovec ľudí (1986), Mlčanie jahniat (1991), Hannibal (2001) a Červený drak (2002). V nich ho striedavo stvárňovali herci Brian Cox a Anthony Hopkins.

Producenti netušili, akým smerom sa po Červenom drakovi vybrať. No bola by škoda ignorovať natoľko populárnu postavu, a tak nožmi, sekerami, citovým vydieraním a (to hlavne) ťažkými miliónmi prinútili Harrisa napísať prequel. To bol hlavný kameň úrazu. Mnohí tvrdili, že kým nevieme všetko o Lecterovi, je to pôsobivejšia a mrazivejšie. Že je strašidelnejšie, ak sú dvere zatvorené a nevieme, čo je za nimi. Len počujeme nepríjemný šramot.

Harris na to dlabal a natvrdo napísal všetko. VŠETKO. O Hannibalovom detstve. O vojne. O Litve. O roku 1944. O rodičoch, šľachtickom rode, samurajských začiatkoch (nesmejte sa, mne sa páčili!), milovanej malej sestričke Mischi. A o kanibalizme.

Chápem, že mnohým to vadí. Mne nie. Mne vadia skôr nízke kvality knižnej predlohy. Mal som z nej dojem, že ju Harris písal výslovne pre peniaze. Aby sme mu však nekrivdili, hovorí sa, že pôvodne to napísať nechcel. Dotlačili ho do toho temní producenti De Laurentiisovci. Mali autorské práva a vyhrážali sa, že ak nenapíše prequel on, zoženú si ho sami. To nechcel dopustiť. Predsa len šlo o jeho dieťa, a tak chtiac – nechtiac zostal v hre. Zrejme ho to ale megatotálne znechutilo, pretože odvtedy nič nenapísal. Ďakujeme za popravu spisovateľa v priamom prenose.

Adaptácia útlej knižky vznikla v náročnej koprodukcii USA, Veľkej Británie, Talianska, Francúzska a dokonca Českej republiky, kde sa natáčalo. Čiže v menšej úlohe nesmie chýbať Marek Vašut ako kapitán lode, tak ale zas ktorý herec na svete sa môže pochváliť tým, že ho podrezala renomovaná čínska herečka?

Ponuku na režírovanie dostal vtedy relatívne uznávaný Peter Webber (Dievča s perlou). To bolo vnímané ako zaujímavé rozhodnutie. Verilo sa, že seriózny britský umelec dodá zvrhlej postave niečo, čo dovtedy nemala. Niečo svieže. Nakoniec sa ukázalo, že Peter na to nemal. Nebol vizionár typu Jonathana Demmeho a Ridleyho Scotta.

Možno to ale celé nebola jeho vina, ale vina scenára. Ten neponúkol žiadne vyložene famózne postavy ani také nezabudnuteľné scény ako „mozog“ v Hannibalovi alebo „nočné videnie“ v Mlčaní jahniat. Občas sa objaví pár drastických sekúnd, ale nejde o nič šokujúce. Za scenárom prekvapivo nestál nikto iný než Harris, ktorý si zrejme povedal, že keď do pekla, tak na bielom koni. Hoci je scenár rutinný, páčilo sa mi, ako v ňom jednotlivé kúsky puzzle postupne zapadali na svoje miesto. Detstvo, sestra, vojna, štúdium medicíny, delikatesné chúťky naučené v raji gastronómie vo Francúzsku, prvá vražda. Nechýbajú ani nenápadné odkazy na veci budúce (maska, prasa). Zaujímavé je, že približne od polovice sa z toho stáva revenge movie, čo by ste od tejto postavy zrejme nečakali.

Obrovské očakávania boli na strane divákov, nielen čo sa týkalo osoby režiséra, ale aj hlavného herca. Kto by bol natoľko talentovaný a odvážny (a šialený?), aby kráčal v stopách Hopkinsa, ktorému rola rozrazila hollywoodske brány dokorán? Hopkins Lectera poňal proti očakávaniam divákov. Tí na začiatku 90. rokov mali sériových vrahov zaevidovaných ako primitívov, ktorí nevedeli písať. V Hopkinsovom kultovom stvárnení bol Lecter noblesný muž na úrovni. Vzdelaný, uhladený, pokojný, tichý a nenápadný džentlmen vyžívajúci sa v hudbe, knihách, výtvarnom umení, histórii a kulinárstve. Hnusí sa mu prejav akejkoľvek neslušnosti, no zároveň nemá problém zabiť vás a zjesť.

Voľba padla na 23-ročného Gasparda Ulliela z Jeunetových Príliš dlhých zásnub. Treba sa nešťastného Francúza zastať. Ak vezmeme do úvahy, akú náročnú úlohu mal pred sebou, tak musíme uznať, že ju zvládol. Je uveriteľný, neafektuje, nehrá to na sadistického psychopata, ale ani nie je lacnou Hopkinsovou kópiou. Má v sebe niečo temné, čo potichu, ale o to systematickejšie buble a čaká, kedy to vytryskne na povrch.

Ani zvyšok kastingu nie je vyložene slávny. Pozostáva však zo schopných hercov – Li Gong (Gejša), Rhys Ifans (Nothing Hill) a Kevin McKidd (Trainspotting). Mená postáv, ktoré hrajú, sú vskutku bizarné. Inšpektor Popil. Vladis Grutas. Enrikas Dortlich. Petras Kolnas. Zigmas Milko. To museli dlho vymýšľať.

Hoci Hannibalov origin nebol z najlacnejších (50 miliónov dolárov), pôsobí po vizuálnej stránke skromne. Jedinou výnimkou je vojnový úvod s lietadlami, tankmi a vypálenými dedinami, ale aj on vyzerá ako Tmavomodrý svet. Zvyšok je ešte sterilnejší a pôsobí nezaujímavo, nedostatočne, málo atraktívne. Miestami až jemne televízne, fádne a obyčajne. Po temne podmanivom Mlčaní jahniat a typicky ridleyscottovskom výraznom Hannibalovi ide o razantný prepad do priepasti.

Hopkins sa nevrátil ani len v cameu. A už sa zrejme ani nikdy nevráti. Je iná doba. Nečudo, že sa to celé v roku 2013 začalo odznova. Narážam na seriál Hannibal, kde Lectera stvárnil sympaťák Mads Mikkelsen. V pohodičke napíšem, že hoci sa mi Hopkins páčil ako v Mlčaní jahniat, tak v Hannibalovi, po seriáli vnímam ako najlepšieho Hannibala práve Madsa. Kým prvá séria bola opatrná, ďalšie dve sa v úchylnostiach a štylizovanej audiovizuálnej estetike totálne utrhli z reťaze. Obskúrnym paradoxne je, že napriek stúpajúcej kvalite klesala sledovanosť. Štvrtej série sa pravdepodobne nedočkáme, hoci občas sa objaví svetlo na konci tunela (ale pomerne rýchlo je opäť zhasnuté).


Hannibal: Zrodenie zla (orig.: Hannibal Rising)
Žáner: horor, triler
Výroba: USA, Veľká Británia, Taliansko, Francúzsko, Česká republika, 2007, 121 min.
Réžia: Peter Webber
Hrajú: Gaspard Ulliel, Li Gong, Dominic West, Rhys Ifans, Kevin McKidd, Marek Vašut a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


31. augusta 2018
Ivan Kučera