Retro: Čiernočierna tma

Čiernočierna tma

Doteraz sa báli jeho. Teraz však stretli niečo, pred čím má rešpekt aj on.

Keď sa v lete 2000 do našich kín prirútila Čiernočierna tma, pre fanúšikov sci-fi hororu to znamenalo menšie zjavenie, ktoré čerpalo inšpiráciu z Votrelca a zvyšok pridalo samo za seba (čo je vždy fajn, večne sa nedá žiť len z inšpirácie a kopírovania).

Jej najväčšou zbraňou bol bez najmenšej debaty neľútostný Riddick. Holohlavec, svalovec a chrapľák Vin Diesel mal v tom čase na konte dabing Železného obra a rolu jedného zo záchrannej čaty vojakov v trháku Stevena Spielberga Zachráňte vojaka Ryana. Vďaka šikovnému scenáru a neopozeranému hercovi máme dočinenia s chytľavým, netradičným a zábavným mixom Hannibala Lectera a Arnolda Schwarzeneggera. Riddick okrem iného disponuje vyleštenými očnými buľvami, vďaka ktorým vidí v tme. Zvláštny vzhľad takto upravených očí tvorcovia docielili nasadením špeciálnych šošoviek do hercových očí. Tie sa mu však pre vysoké horúčavy doslova pripiekli k očným buľvám, čo následne museli riešiť v nemocnici. Auvajs.

Ostatní sú, pri všetkej úcte, vedľajšie postavy. Skôr ale, než sa zotmie, treba rýchlo dodať, že v ich prípade ide určite o typovo profesionálny kasting. Radha Mitchell (Krokodíl: Návrat do krvavej lagúny) je ukážková neúprosná hlavná hrdinka (na Ellen Ripley nemá, no to zrejme nikto) a Cole Hauser (o tri roky neskôr hral v dvojke Rýchlo a zbesilo, jedinej časti bez Diesela) je ako lovec ľudí drsný ako čerstvo nabrúsená dýka.

Pozoruhodný je však nielen Riddick, ale i výprava a atmosféra. Na smrť vyprahnutá planéta. Tábor, po ktorého obyvateľoch sa zľahla zem. Všetko tu opeká trojica nekompromisných sĺnk. Fľaša vody má cenu zlata. Nehostinný povrch je podkopaný nekonečnými tunelmi. Čo je ich účelom? Na čo slúžia? Žije v nich niečo?

Potom príde západ sĺnc a s ním čiernočierna tma. A pod jej rúškom priletia ony. Príšery.

Zaujímavé je presvedčivé stvárnenie budúcnosti, keď sú síce bežné medzihviezdne lety, zároveň však tento svet zahŕňa množstvo povedomých vecí, ktoré ho divákovi poľudšťujú. Dizajn zbraní, alkohol a drogy alebo vlastne aj neetické, ale o to realistickejšie správanie postáv (hlavná hrdinka sa už v prvých minútach pokúsi obetovať množstvo ľudských životov, aby sama prežila). Poteší tiež osviežujúce poradie bodycountu; umierajú postavy, ktoré by za bežných okolností a v štandardnom filme prežili, zatiaľ čo postavy, ktoré by bez debaty umreli, prežijú. V tomto je Čiernočierna tma príjemne kontroverzná a kráča ruka v ruke s vtedajšími krvákmi Vreskot alebo Zradná hlbočina, ktoré tiež zaskočili poradím úmrtí.

V tejto súvislosti treba spomenúť scenáristov: bratov Wheatovcov (písali druhú Muchu a štvrtú Nočnú moru z Elm Street a režírovali druhý starwarsovský rip-off o Ewokoch) a Davida Twohyho. David film zároveň režíroval, no odjakživa bol v prvom rade scenáristom (Critters 2, Warlock). Hriechom by bolo nespomenúť aj jeho ďalšiu režisérsku prácu – perfektne prekvapivý Dokonalý trik s Timothym Olyphantom.

Je pravda, že akonáhle sa prestane chodiť okolo horúcej kaše, ukáže sa, že je možno až priveľmi horúca. Trikov pribúda, atmosféra sa zvrháva k sérii akčných scén, nie všetky triky sú kvalitné a záporne vnímam i dizajn príšer. Vyzerajú banálne a nestrašidelne. I v tomto neporiadku sa režisérovi občas podarí vystrihnúť niečo originálne, často je to však následne rýchlo sabotované ťažko pochopiteľným správaním postáv. Prípadne tým, že kým niekedy sa scenáristom hodí, aby príšerám vadil tenký prúžok svetla, inokedy sa neboja oveľa väčšieho zdroja svetla. Toto mínus sa často vyskytuje u podobných filmov (napr. Som legenda s Willom Smithom).

Hoci mali filmári obmedzené finančné zdroje (23 miliónov nie je na akčný sci-fi horor veľa), vizuálna stránka je prvú polovicu uhrančivá a skvelá. Či už naturalistické a skvelé stvárnenie stroskotania alebo parádna „vyblednutá“ kamera Davida Eggbyho (Šialený Max, Dračie srdce), z ktorej cítite žeravosť miesta, na akom sa hrdinovia ocitli.

Dvojka bola ladená do hávu space opery, čo však fanúšikov rozladilo, a tak nečudo, že v trojke sa Twohy/Diesel pokorne vrátili k osvedčenému konceptu jednotky (skupina ľudí na opustenej planéte verzus netvory). Ale paradoxne už ani to nebolo ono, šlo to až príliš cez kopirák.


Čiernočierna tma (orig.: Pitch Black)
Žáner: horor, sci-fi, akčný
Výroba: Austrália, USA, 2000, 109 min.
Réžia: David N. Twohy
Hrajú: Vin Diesel, Radha Mitchell, Cole Hauser, Keith David a ďalší.


Súvisiace linky

Recenzia: Čiernočierna tma (Juraj Červenák)

Recenzia – Riddick: Kronika temna (Alexandra Pavelková)

Recenzia: Riddick (Alexandra Pavelková)


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


6. novembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií