Retro: Zradná hlbočina

Deep Blue Sea poster

Hlboko pod morským povrchom sa nachádza bývalá špičkovo vybavená základňa pre ponorky. Aktuálne v nej podniká tím vedcov experimenty na žralokoch s cieľom nájsť liek na Alzheimerovu chorobu. V skutočnosti ale vynájdu spôsob, ako samých seba postaviť na spodok potravinového reťazca. Stanica siaha hlboko dole. Do sveta slizkých beštií.

Zradná hlbočina bola komplikovaným projektom už pred prvou klapkou. A takým vlastne zostala aj takmer dve desaťročia od premiéry. Scenár pritom vôbec nebol zlý a mnohé hollywoodske spoločnosti ho chceli sfilmovať. Pripadal im však technicky náročný. Bol plný vody a také filmy zvyknú bývať problematické. Sú drahé a spravidla ich natáčanie sprevádza jeden problém za druhým v čele s narastajúcim rozpočtom (Vodný svet, Titanic).

Okrem toho bol scenár plný žralokov stvárajúcich bizarné, pre ne atypické veci, navyše sa tieto zvieratá väčšinou pohybujú v priestoroch zatopenej (pod)morskej základne. Toto sa nedalo robiť so živými rybami. Museli sa použiť animatronické modely a počítačové efekty. Ale každému, kto si prečítal scenár, muselo byť hneď jasné, že rozpočet by bol poriadne mastný, pretože žraloky plávali v každej druhej scéne. To nebolo ako v Čeľustiach, kde sa nakrúcanie síce tiež vymklo spod kontroly, ale Spielberg rafinovane urobil z núdze cnosť a nefunkčné modely predátorov ukryl pod vodnú hladinu, urobiac z nich oveľa väčšiu hrôzu, než ako keby ich ukázal priamo. Niečo také si však tvorcovia Zradnej hlbočiny nemohli dovoliť. Ten príbeh bol proste o tom, ako svorka žralokov zabíja ľudí v zatopených priestoroch. Tu už sa nedalo hrať na náznaky. Muselo sa to ukázať. Natvrdo. Všetko. Bez bázne a hany.

Nečudo, že scenár sa producentom páčil, ale nikto nemal odvahu pustiť sa doň. A tak sa bezmocne túlal so slzou v oku hollywoodskymi štúdiami, ulicami, uličkami, chodníkmi, šatňami, skladmi, po nociach hľadal niečo pod zub v kontajneri Harveyho Weinsteina… a čakal na vyslobodenie.

To prišlo v druhej polovici 90. rokov, keď ho za plutvu rázne potiahol Renny Harlin. Pôvodom fínsky režisér mal v tom čase za sebou výrazné akčné aj hororové záležitosti (Smrtonosná pasca 2, Cliffhanger, Väznica, Nočná mora z Elm Street 4). No hlavne sa pokúsil urobiť akčnú hviezdu zo svojej lásky Geeny Davis v Dlhom bozku na dobrú noc a Ostrove hrdlorezov. Dopadlo to všelijako a tak nejak omylom popritom stihol komplet zruinovať dovtedy úspešné Carolco Pictures. Proste frajer. Ťažko povedať, komu napadlo zveriť 60 miliónov na Zradnú hlbočinu jemu, ale stalo sa.

Treba dodať, že Zradná hlbočina je nakoniec, zrejme i práve vďaka Rennyho zručnosti a dlhoročným skúsenostiam s náročnými americkými (veľko)filmami, zvládnutá dobre. Nakrúcanie nesprevádzali žiadne veľké problémy. Neprekračoval sa rozpočet, netopili sa kaskadéri, herci neprotestovali. Nakrúcanie išlo podľa plánu.

V čase uvedenia do kín film mnohí velebili za šikovný scenár. Zapadal do vtedajšej módy „sviežich krvákov“ (Vreskot, Fakulta…) stojacich na originálnych vraždách, ostrých hláškach, dialógoch a na nepredvídateľnom bodycounte. Často boli zlikvidované postavy, ktoré sa kedysi dožívali záverečných titulkov, a naopak, na smrť určené postavy šťastne prežili.

Kasting pozostáva z v tom čase potenciálne vychádzajúcich hviezdičiek (Saffron Burrwos, Thomas Jane), skúsených matadorov (Samuel L. Jackson len rok dozadu bojoval o život v inom podmorskom terore, a to v Retre už spomínanej Sfére podľa Crichtona), zábavných týpkov (vtipného kuchára s hovoriacim papagájom si zahral LL Cool J, ktorý rok dozadu zaujal v inom krváku, ktorý sme v Retre taktiež preberali, a to Halloween: H20) a skúsených Európanov (Stellan Skarsgård).

Výprava je super. Priamo na otvorenom mori sa pohybujeme nečasto, v podstate iba na začiatku a vo finále. Ale keď už, je nasnímané strašidelne a nepríjemne. Zimomriavková je i podmorská stanica, ktorej zamestnanci práve odchádzajú domov na víkend. V klaustrofobických útrobách zostáva len skupina nešťastníkov. Ešte netušia, čo ich tú v sobotu a nedeľu čaká. Obrovské priestory, pocit v divákovi aj postavách negatívny vyvolávajúce chodby, dlhé tunely, strmé šachty, veľkolepé počítačové strediská, kuchyne, jedálne, kajuty pre jednotlivých členov posádky. To všetko vyzerá super, ponuro, realisticky a tak, aby ste to chceli aspoň raz v živote navštíviť a dôkladne si to poprezerať.

Atmosféra je miestami bravúrna. Tiesnivá hudba Trevora Rabina je podmaľovaná pochmúrne zlovestnými a znepokojivými kamerovými nájazdmi Stephena W. Windona na základňu postavenú uprostred nehostinného oceánu.

Občas sa podozrivo menia rozmery jednotlivých žralokov a dovtedy obri sa tichučko pohybujú vo vode, ktorá je dospelému chlapovi po pás. No ale čo už. Hlavné je nečakané poradie úmrtí hrdinov a viacero ikonických pasáží, ako je „Stellan pod vodou“ alebo Jacksonova motivačná reč zakončená „istým“ spoiler wtf okamihom.

Paradoxne, najmenej zvládnutou súčiastkou projektu je to, s čím boli problémy dávno pred natáčaním – efekty. Akonáhle nevidíme len žraločie náznaky (k obeti sa približujúca plutva režúca vodnú hladinu) a animatronické modely (v slávnej scéne s rukou), ale CGI, je to zverstvo a príšernosť hrubého zrna. Také zlé efekty sa v áčkarskom filme často nevidia. Nejde o to, že film po trikovej stránke zostarol. Zostarnutý bol už v čase uvedenia do kín. Napriek tomu si Zradnú hlbočinu vždy rád pozriem, keď ju po miliónty raz opakujú v televízii. Čo je dosť zvláštne, lebo keď som na nej kedysi bol v kine, až tak ma nebavila. Že by ten film rokmi naberal na kvalite? Nie je rúhanie povedať niečo také o žraločom krváku?

Pre viacerých zúčastnených Zradná hlbočina predstavovala jeden z posledných (ak nie posledný) žiarivých bodov v kariére. Renny sa následne začal motať medzi zabudnutými výplachmi (Lovci myšlienok, Záhada Hory mŕtvych), stal sa súčasťou jednej z najbizarnejších udalostí desaťročia („dvojitý“ Exorcista, o ktorom sa pobavíme nabudúce) a dnes je rád, ak mu dovolia nakrútiť béčko s Jackiem Chanom a Johnnym Knoxvilleom. Stellan a Samuel L. Jackson sú spoľahlivými predstaviteľmi v rôznych filmoch (a obaja majú menšie úlohy v marvelovkách), Saffron Burrows sa do prvej ligy nikdy nedostala, Thomas Jane mal pár zaujímavých stretnutí s kingovkami (Pavučina snov, Hmla, 1922), v roku 2004 stelesnil Punishera (ktorý je však dnes populárny skôr vďaka seriálu s Jonom Bernthalom) a v posledných rokoch zaujal ako predstaviteľ charizmatického detektíva Millera v seriáli Expanse. A LL Cool J skončil v NCIS.

Tento rok vznikla nenáročná dvojka, ktorá je však skôr remakom, než plnohodnotným sequelom.


Zradná hlbočina (orig.: Deep Blue Sea)
Žáner: horor, akčný
Výroba: USA, 1999, 105 min.
Réžia: Renny Harlin
Hrajú: Thomas Jane, Saffron Burrows, LL Cool J, Michael Rapaport, Stellan Skarsgård, Samuel L. Jackson, Jacqueline McKenzie, Aida Turturro, Ronny Cox a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Súvisiace linky

Brutálna hlbočina

Zradná hlbočina


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


10. augusta 2018
Ivan Kučera