Retro: Batman

1989 Batman

Ak pokladáte Nolanovu trilógiu za komiksovú bibliu, bude pre vás Burtonov film z roku 1989 pravdepodobne svätokrádežou, za ktorú mal ísť niekto natvrdo sedieť – a nešiel.

Prečo? Je toho viac. Bruce Wayne je hanblivý, nemotorný a roztržitý moták. Gordon chodí všade neskoro a do čela policajného zboru sa hodí asi ako Pat a Mat. Alfréd je taký starý, že Michael Caine oproti nemu pôsobí ako čiperný nindža – tínedžer. Wayneových rodičov zabil Joker (!). A samotný Joker? Sodoma – Gomora! Vieme o ňom všetko. Minulosť, meno. Veci, ktoré mali byť utajené, lebo v tom je sila a podstata postavy. V tajomnosti a v prakticky nulových informáciách. Oproti Ledgerovi je to troška úchylnejší ujko s počmáranou tvárou. Je pravda, že v priebehu filmu zavraždí kopu ľudí a ešte väčšie množstvo zabije nepriamo jedom, čiže je z neho masový vrah. I tak z neho ale nejde vôbec žiadny strach a ani také vnútorné napätie ako u psychopatickej verzie Heatha Ledgera. Vrcholom bizarnosti je, že v jednej verzii českého dabingu dokonca nejde o Jokera, ale o Klauna, čoho vinou ho berieme ešte menej vážne.

Nicholsonovo obsadenie bolo v tom čase každopádne niečím absolútne výnimočným. Udalosťou. Dlho by sme hľadali väčšiu hollywoodsku hviezdu. Mal na konte deväť nominácií na Oscara, z toho dve premenil na zlato. Nečudo, že mu chudák Batman musel uvoľniť miesto v úvodných titulkoch a prvé miesto nepatrí hlavnému kladnému hrdinovi, ale masovému vrahovi (!). Jack si na honorári prišiel na fajnových šesť miliónikov a kolujú legendy o tom, že si vydupal percentá zo zisku, vďaka ktorým mu na konto cinkla skromná čiastka 60. miliónov. Dolárov. Proste tak sa veci majú.

Celkovo je snímka ambiciózne obsadená. Okrem Keatona a Nicholsona je tu Kim Basinger (9 a ½ týždňa) v úlohe odvážnej novinárky, jej kolegu hrá Robert Wuhl (Osobný strážca), Alfréda Michael Gough (Spomienky na Afriku) a objaví sa tiež Jack Palance (Dobrodruhovia z veľkomesta) ako šéf miestnej mafie. Zaujímavosťou je, že Nolan v Temnom rytierovi (2008) siahol nielen po neovládateľnom a nepredvídateľnom Jokerovi, ale tiež po ďalšej postave z Burtonovho trháku – po odvážnom prokurátorovi Harveym Dentovi. U Burtona šlo o malú postavu, ktorá dostala oveľa väčší priestor v Schumacherovej trojke, kde ju stvárnil Tommy Lee Jones. U Burtona „bieleho rytiera Gothamu“ hral Billy Dee Williams (Lando zo Star Wars).

Pod maskou Batmana Burton prekvapivo ukryl dovtedy predovšetkým komika Michaela Keatona. Spoluprácu si chalani prvý raz vyskúšali rok pred Batmanom v absurdnej čiernej fantasy komédii Beetlejuice. Dlho som Keatona pokladal za najlepšieho Batmana. Seriálové verzie radšej nebudem komentovať, ale bol bez debaty lepší, než Clooney s Kilmerom, ktorí ho neskôr nahradili. Affleck bol OK, ale s pribúdajúcimi návratmi pôsobil čoraz otrávenejšie. Hoci nemám Christiana Balea ako herca a ani ako človeka príliš v láske, musím uznať, že je najlepším Batmanom. Batman nie je sympaťák ako Keaton. A nemá byť. Nesmie byť. Je to nočná mora. Tieň, ktorý na vás vyskočí z tmy. Postrach zločincov, ktorý to nemá v hlave až tak v poriadku. Muž, ktorému ako malému zavraždili priamo pred očami rodičov. Treba sa k nemu postaviť takto a keď to tak urobíte, máte dosť veľkú šancu, že vytvoríte dobrého Batmana. A určite nebude vyzerať a správať sa, ako Michael Keaton.

Batman zostarol, ale vtedy to bola jedna z filmových udalostí roka. Niečo také tu dovtedy nebolo, dvojnásobne nie na komiksovom poli. Batman mal dovtedy povesť televíznej príšernosti, ktorá vyvrcholila v 60. rokov kultovo zlým seriálom s Adamom Westom.

Tu viac, tam menej zostarli aj akčné scény a vizuálna stránka. V akčných scénach vidno, že herec resp. dvojník, resp. kaskadér mali čo robiť, aby sa v tom hroznom kostýme aspoň trocha realisticky pohybovali. Sledovať Batmana, ako uteká pred gaunermi (Batman! Uteká! Pred gaunermi!) a musí si dávať bacha, aby sa mu pod nohy nezamotal plášť, je vskutku smutný. Väčšina akčných scén vyzerá tak, že zloduch zastane, Batman mu kopne do brucha a chlapík odletí. Problémy s kostýmom mali všetci predstavitelia Batmana, ale niektorí režiséri (Nolan) materiál vedeli lepšie zostrihať, aby to až tak nebilo do očí.

Vizuálna stránka bola v čase premiéry nevídanou záležitosťou, ale i ona do značnej miery zostarla. Treba však spomenúť názor oponentov, ktorým sa dodnes páči. V porovnaní s Nolanovou je oveľa komiksovejšia (a práve za výpravu film získal svojho jediného Oscara). U Nolana vyzeral Gotham ako atmosféricky nasnímané, ale inak vcelku bežné americké veľkomesto, mix Chicaga a New Yorku. Burtonova verzia pôsobí miestami výrazne štúdiovým dojmom, napriek tomu má ešte i v roku 2018 čaro. Je temná, norí sa do hmly zabudnutia, nocou rachotí monštruózny batmobil, na temnej oblohe svieti batsignál a hrá do toho hrá Danny Elfman.

Po úspešnej jednotke rovnaký tím vytvoril oveľa temnejšiu a úchylnú dvojku. Následne Tim prenechal réžiu Joelovi Schumacherovi a ten nakrútil atmosféricky diametrálne odlišný hit Batman navždy a následne otrasný prepadák Batman a Robin, ktorý postavu zabil na najbližších osem rokov. Až v roku 2005 sa Warner Bros. k téme vrátilo vynikajúcim, realistickým reštartom – v Nolanovej trilógii. Niekomu sa to nepáčilo, ale raz darmo, bola proste taká doba (viď. podobne realistický bondovský reštart Casino Royale/2006). Po tom, ako Christian skončil, bol (po ďalšej niekoľkoročnej prestávke) do úlohy Batmana obsadený Ben Affleck. Bývalý predstaviteľ iného známeho komiksového superhrdinu, Daredevila, ochrancu mesta Gotham stvárnil zatiaľ trikrát (Batman vs. Superman, Jednotka samovrahov a Justice League).


Batman (orig.: Batman)
Žáner: komiksový, akčný
Výroba: USA, Veľká Británia, 1989, 124 min.
Réžia: Tim Burton
Hrajú: Michael Keaton, Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl, Pat Hingle, Billy Dee Williams, Michael Gough, Jack Palance a ďalší.


Stručný prehľad hraných filmových batmanoviek:

  • 1966 – Batman film (orig. Batman the Movie). Réžia: Leslie H. Martinson. V hlavnej úlohe: Adam West, v ďalších úlohách: Burt Ward, Lee Meriwether, Cesar Romero, Burgess Meredith, Frank Gorshin, Alan Napier a i.
  • 1989 – Batman. Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl a i.
  • 1992 – Batman sa vracia (orig.: Batman Returns). Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken a i.
  • 1995 – Batman navždy (orig.: Batman Forever). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: Val Kilmer, v ďalších úlohách: Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman a i.
  • 1997 – Batman a Robin (orig.: Batman & Robin). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: George Clooney, v ďalších úlohách: Arnold Schwarzenegger, Chris O'Donnell, Uma Thurman a i.
  • 2005 – Batman začína (orig.: Batman Begins). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Michael Caine, Ken Watanabe, Gary Oldman, Liam Neeson a i.
  • 2008 – Temný rytier (orig.: Dark Knight). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Michael Caine a i.
  • 2012 – Návrat temného rytiera (orig.: Dark Knight Rises). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine a i.
  • 2016 – Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (orig.: Batman v Superman: Dawn of Justice). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Gal Gadot a i.
  • 2016 – Jednotka samovrahov (orig.: Suicide Squad). Réžia: David Ayer. Hrajú: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Cara Delevingne, Adam Beach, Ben Affleck J. K. Simmons a i.
  • 2017 – Liga spravodlivosti (orig.: Justice League). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jeremy Irons a i.

Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


5. októbra 2018
Ivan Kučera