Reportáž: BBCon/Parcon 2019

BBcon - Františka Vrbenská
BBcon - Valentína Sedileková a Martin Cuco Luciak
BBcon - beseda - publikum
BBcon - beseda - Pavelková - Sedileková
CKC 2019 finalisti - kat. poviedka 2
Lucia Bocková
SNTO 2019 - Vangarrett, 1. fantasy
BBcon - akčná tombola
BBcon - DeLorean
BBcon - občerstvenie

Počas víkendu 19. – 20. 7. 2019 sa v Banskej Bystrici na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela konal druhý ročník festivalu fanúšikov sci-fi, fantasy, hororu, filmu, technológií a hier s názvom BBcon 2019 s tohoročnou témou Návrat do budúcnosti. Zároveň s ním aj putovné najvyššie stretnutie fanúšikov fantastiky v Čechách a na Slovensku Parcon. O organizáciu sa postaral Klub priateľov vedy, prognostiky a vedeckej fantastiky Banská Bystrica (KPVPVF BB) v spolupráci s mestom Banská Bystrica.

Program prebiehal v dvoch budovách. Hlavná línia Parconu sa odohrávala v aule Filozofickej fakulty a Fakulty prírodných vied, zatiaľ čo prevažne BBcoňácke programy bežali na opačnej strane cesty v budove filologických katedier, ktorá je priamo prepojená so študentským domovom.

Ubytovanie pre návštevníkov bolo zabezpečené na spomínanom internáte. V podstate bolo ubytovanie v pohode, ak si odmyslím absenciu zásuviek na izbe a fakt, že nastala chyba niekde u prevádzkovateľa budovy, ktorý zabudol pustiť teplú vodu.

My sme sa zúčastnili ako organizátori atrakcie retro hernej miestnosti pre návštevníkov. To znamená, že sme priniesli herné konzoly z našej osobnej zbierky s cieľom priblížiť ľudom hernú históriu, a to hlavne zábavnou formou. Popri tom sa mi podarilo vidieť aj niečo z programu a celkovo si pobehať po cone.


Piatok

V piatok sa konalo viacero prednášok. Medzi nimi prednáška slovenského spisovateľa brakového hororu Marka E. Pochu s názvom Za hranicou hororu. Nanešťastie som si až po pár minútach uvedomila, že na tejto konkrétnej prednáške som už asi tretí krát. Je to škoda, že autor neprišiel s menej ošúchanou témou, pretože prehľad o danej problematike očividne má a bolo by zaujímavé počuť od neho niečo nové.

Ďalšou pre mňa zaujímavou časťou programu bola hra sci-fi bingo, kde sa zbierali náhodní návštevníci z chodby. Pointou bolo, ako pri klasickom bingu, nazbierať potrebné body na papieri, s tým rozdielom, že namiesto čísiel sa hlásili pojmy z fantastiky. Užili sme si kopec srandy.

Prvý deň conu ubehol pomerne rýchlo. Účastníkov nebolo tak veľa, aké boli očakávania. Dobrú náladu však zachraňovali poctivé domáce halušky a dostupnosť piva z dvoch zdrojov. Čo ma trocha mrzí, je napríklad to, že som nikde nenašla stánok propagovaných BaoBrothers. Plus som počula, že pár prednášajúcich neprišlo. Je to škoda. Na malom cone sa to tak ľahko nestratí ako na väčšej akcii. Napriek tomu má BBCon veľký potenciál byť dostatočne zaujímavým pre účastníkov.


Sobota

Sobota sa začala zháňaním teplej vody a raňajok v neďalekom supermarkete. Dúfali sme, že uvidíme viac ľudí ako deň predtým. Vďaka rozmernosti priestorov som však mala pocit, že ich prišlo menej než minulý rok. Malo to však svoje výhody v dostupnosti programu pre všetkých. A aj atmosféra bola útulnejšia. Na chvíľu som mala pocit, že sa moja rodina rozrástla o niekoľko desiatok členov.

Ponuka prednášok bola nastavená naozaj „výživne“ a bolo z čoho vyberať. Určite nastali momenty, kedy mal človek chuť byť na viacerých miestach naraz. Mohli ste zažiť divokú besedu spisovateľov, medzi ktorými boli Františka Vrbenská, František Kotleta, Peter Jelínek či Mark E. Pocha. Mohli ste si porovnať dva svety slovenských spisovateliek – Alexandry Pavelkovej a Valentíny Sedilekovej.

S niektorými prednášajúcimi ste sa mohli zamyslieť nad cestovaním v čase o tom, že to predsa len nemusí byť také jednoduché. Ale rovnako ste mohli nájsť aj komiksové, sci-fi a dokonca cosplayové témy.

Oddýchnuť sa dalo pri hrách v niektorej z herní (záležalo na vás či dáte prednosť herni s novinkami, s retrom alebo stolovkami). Mohli ste si namaľovať Warhammer figúrky alebo niečo kúpiť v stánkoch na chodbe. V Artist alley ste mohli stretnúť umelcov z novej komiksovej generácie, ktorí sa združili okolo komiksového zborníku Pomimo a kreslili pre náštevníkov na počkanie, prípadne si dať urobiť tetovanie hennou od Henna Solei.

V cene vstupenky bola možnosť navštíviť aj hvezdáreň v Banskej Bystrici alebo ísť na premietanie filmu Návrat do budúcnosti v amfiteátri. V nedeľu bola dokonca slovenská premiéra tretieho dielu.

Podvečer sa konal Galavečer – odovzdávanie cien v súťaži Cena Karla Čapka a cien Fandomu, ktorým patrí samostatný článok. Vyhlasovali sa výsledky a odovzdávali aj ceny výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz, o čom si tiež môžete prečítať samostatný článok. Po Galavečeri nasledovala akčná tombola.

V závere každého dňa bola na programe after party v Break bare, ktorý sa nachádza v suteréne pod internátmi. Každý si tu mohol po náročnom dni oddýchnuť, osviežiť si hrdlo dobrým pivom a dokonca aj osobne sa stretnúť s nejednou osobnosťou slovenskej fantastiky, či už išlo o spisovateľov, výtvarníkov, aktivistov a iných.

V konečne dôsledku BBcon pre mňa zostáva jednou z tých najlepších a najsrdečnejších akcií. Nedostatky vykrýva láska a zanietenosť organizátorov k veci. Dúfam, že ich to bude baviť aj naďalej a stretneme sa na ďalšom ročníku. Teší ma, že sa niečo deje aj inde ako v Bratislave.



Foto: Rastislav Weber


Viac fotiek z BBconu a Parconu 2019 nájdete vo facebookovskom albume Rominy Welferine Slafkovskej.



Súvisiace linky

Pozvánka: BBcon/Parcon 2019 – festival fanúšikov sci-fi, fantasy, hororu, filmu, hier a technológií

Pozvánka: BBcon a Parcon 2019

Výsledky 38. ročníka Ceny Karla Čapka, 8. ročníka Svetu na tvoj obraz a Ceny ČS fandomu

Výsledky súťaže Svet na tvoj obraz 2019

Na BBcon priletel Biely havran od Valentíny Sedilekovej


26. júla 2019
Romina *Wellferine* Slafkovská