Pozvánka: BBcon/Parcon 2019 – festival fanúšikov sci-fi, fantasy, hororu, filmu, hier a technológií

bbcon_parcon-logo

Klub priateľov vedy, prognostiky a vedeckej fantastiky Banská Bystrica (KPVPVF BB) v spolupráci s Mestom Banská Bystrica oživil minulý rok po dlhých 24 rokoch festival fanúšikov sci-fi, fantasy, hororu, filmu, hier a technológií. Podujatie sa stretlo s veľkým záujmom a mimoriadne kladnými ohlasmi, preto sa klub rozhodol priniesť toto podujatie aj v roku 2019 v termíne 19.– 21. 7. 2019 v priestoroch Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bella Banská Bystrica (UMB BB). K dispozícii je veľká aula, menšie auly a miestnosti, ako aj množstvo priestoru vo foyeri fakulty.


Ako hlavný program ponúkne festival množstvo prednášok, tvorivých pracovných stretnutí a workshopov, besied a zábavného programu z oblasti sci-fi a fantasy literatúry, hororu, vedy, televíznej a filmovej produkcie, histórie, ako aj nových technológií a hier. Postarajú sa o to významní slovenskí, ale aj zahraniční spisovatelia a ďalší hostia, vydavatelia, vedeckí pracovníci, profesionáli z praxe a nadšenci širokého spektra záujmov zo slovenského a českého sci-fi fandomu. Prednáškový program bude prebiehať vo viacerých líniách. Hlavný program bude doplnený o dva súťažné vstupy o ceny: Sci-fi Bingo a Sci-fi kvíz.

Súbežne s programom môžu účastníci tráviť čas vo foyeri, kde sa budú nachádzať rôzne stánky predajcov kníh, komiksov, figúrok, umeleckých diel, merchu a hier. Tiež sa môžu zahrať počítačové a konzolové hry, alebo sa ponoriť do sveta virtuálnej reality. Hráčov stolových doskových a kartových hier čaká samostatný vyhradený priestor. Účasť prisľúbilo aj OZ Vedecká hračka so zameraním sa na detských návštevníkov. Súčasťou budú tiež výstavy umeleckej tvorby.

KPVPVF BB, ako člen ČSSFF na SR a ČR, má tiež česť organizovať súbežne s akciou BBcon 2019 aj Parcon 2019, čo je putovné najvyššie stretnutie fanúšikov sci-fi v Čechách a na Slovensku. O organizátorovi Parconu sa každoročne rozhoduje hlasovaním členov oboch národných fandomov. Výber z troch kandidátov pre rok 2019 sa uskutočnil 1. 12. 2018 na Fénixcone v Brne. Parcon 2019 bude v Banskej Bystrici znova po 25 rokoch (naposledy v roku 1994). Program bude teda zahŕňať popri vyhlasovaní výsledkov súťaží a udeľovaní fandomových cien aj vyhlásenie výsledkov literárnej súťaže Ceny Karla Čapka.

Unikátom aktuálneho ročníka bude Európsky šampionát Dungeon & Dragons miniatures 2019. Ide o turnaj vo figúrkach D&D s medzinárodnou účasťou (CZ, UK, IT, NL, USA) podľa pravidiel DDMGUILD.org. Turnaje sa usporadúvajú každoročne od roku 2005 po vybraných mestách Európy.

Sprievodný satelitný program je pripravovaný v spolupráci s Amfiteátrom v BB (tematický filmový maratón s originálnym prekvapením!) a s Krajskou hvezdárňou a planetáriom M. Hella v Žiari nad Hronom (nočné pozorovania na Hvezdárni v Banskej Bystrici na Vartovke a v Parku tmavej oblohy Kráľova studňa).

Organizátori pozývajú všetkých účastníkov na večernú piatkovú párty, ako aj na sobotňajšiu tombolu. Občerstvenie v areáli počas celej akcie je zabezpečené.

Ubytovanie za veľmi priaznivé ceny sa nachádza hneď vedľa miesta conania a bude na internátoch UMB BB. Izby sú zrekonštruované a poskytujú všetok potrebný komfort.

Keďže Banská Bystrica leží v samom srdci Slovenska a je ideálnym východiskovým bodom, okrem BBconu/Parconu sa môžu účastníci vybrať spoznávať krásy Slovenska.

Ponorte sa s nami do sveta fantázie, futurizmu a zábavy!


Viac aktualizovaných informácií k podujatiu BBcon/Parcon 2019 nájdete na oficiálnej stránke BBconu a na facebookovskej stránke BBconu.

Ďalšie informácie o regióne nájdete na webe Banskej Bystrice alebo Central Slovakia.


Zdroj: Lucia Bocková, KPVPVF Banská Bystrica


29. januára 2019
Fandom SK - PR