Recenzia – Žoldnéř 8: Rok 1000: Konec světa (komiks)

Žoldnéř 8 - Rok 1000 - Konec světa

S novým dielom legendárnej, nádherne maľovanej komiksovej ságy nastáva koniec sveta.


Žoldnier sa šokovaný dozvedá, že sa blíži pád sveta. Katastrofu nemožno odvrátiť, treba sa s ňou len zmieriť. Odvážny bojovník chce do poslednej chvíle veriť v happyend. Je ale zjavné, že ak sa nestane zázrak, dni sveta sú skutočne raz a navždy zrátané. Lenže minulosť tohto statočného muža nejeden raz ukázala, že svet je plný zázrakov.

V ôsmej časti slávnej Segrellesovej série sa z ústredného hrdinu začína stávať muž, ktorý nie je len kusom dreva unášaným rozbúrenou riekou. Je už človekom s osobnými skúsenosťami, na ktoré sú krátki dokonca aj múdri a vzdelaní mnísi z Krátera.

Bez spoilerov sa o zápletke nedá baviť, každopádne náš hrdina sa v albume Žoldnéř 8: Rok 1000: Konec světa dostáva do diametrálne odlišného sveta, než na aký sme boli zvyknutí. Do sveta po katastrofe. Do sveta kedysi normálneho a obývaného. Potom však prišiel zlom a teraz sa mrazivo vyľudnenými gigantickými územiami zakráda len mrazivé, nepríjemné, ťaživé ticho. Na každom kroku Žoldnier nachádza stopy po nemilosrdnej a krutej tragédii. Keď navštívite toto miesto, ktoré Segrelles úžasne fascinujúco nakreslil, sériu Žoldnéř budete definitívne považovať po stránke žánru nielen za fantasy ale aj za sci-fi. Autorovi zároveň radikálna zmena prostredia umožnila opäť sa raz vyhrať s novými prototypmi strojov, prístrojov, vozidiel a ubytovacích zariadení, oproti ktorým Žoldnierov domov zrazu vyzerá ako pravek.

S novou krajinou sa do hry začleňujú aj nové postavy. Autor v záverečných bonusoch sľubuje, že sa s mnohými z nich stretneme aj v ďalších epizódach. Okrem rôznych „mytologických“ bytostí asi najväčšiu pozornosť vzbudí Nan-Ky. Čiastočne môže (nielen vzhľadom, ale i povahou) pripomínať Nan-Taj, ale je mladšia, nespútanejšia a divokejšia. Okrem nej sa tu vyskytuje ešte jedna postava pripomínajúca postavu zo Žoldnierovho „starého“ sveta, čo by sme mohli akiste hodiť na nedostatok autorovej fantázie, keby v skutočnosti nešlo o… nechajte sa prekvapiť. Podobnosť má teda svoje opodstatnenie. Segrelles skutočne nie je typ autora s nedostatkom predstavivosti.

Keďže album sa nesie v znamení konca sveta, zodpovedajú tomu aj bonusy. V nich nás Vicente Segrelles opäť raz obdaruje množstvom zaujímavých informácií skombinovaných s maľbami vyrážajúcimi dych. Tentoraz je ich súčasťou osemstranový znepokojivý komiks operujúci s motívom apokalypsy. Tento minipríbeh nezapadá do Žoldnierovho sveta, odohráva sa prekvapivo v našom. Nie je to nič náročné, ostatne Segrelles také scenáre nikdy nepísal. No práve vo svojej jednoduchosti je to úderné. Segrelles sa domnieva, že ak raz náš svet padne, nespôsobí to hrozba z hlbín vesmíru ani nič podobné, ale urobíme si to my sami. Škoda, že Segrelles si nenašiel počas svojej kariéry čas aj na iné komiksy, než „iba“ na tie Žoldnierove.

Niekto môže osmičke vyčítať rytierovu nesmrteľnosť. Faktom ale je, že toto bolo v rámci vnútornej štruktúry univerza vysvetlené v Černé kouli a Ceste.

Ôsmy Žoldnier je iný, než sme zvyknutí. Jednak ide o spomínaný odklon (príklon?) k science-fiction a jednak je urozprávanejší. Kým predchádzajúce dobrodružstvá ste „prelistovali“ za pár minút, toto je predsa len komplikovanejšie. Vďaka postapokalyptickej atmosfére sa možno občas budete cítiť, ako keď ste kedysi ako mariňáci hlboko do noci prehľadávali spustošené priestory v hre Aliens vs. Predator.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Žoldnéř 8: Rok 1000: Konec světa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žoldnéř 8: Rok 1000: Konec světa (orig.: El Mercenario 8: Norma Editorial)
Autor: Vicente Segrelles
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Vicente Segrelles
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pešek
Počet strán: 64
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–245–6


Súvisiace linky

Recenzie – predchádzajúcich častí komiksovej série Žoldnéř


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


19. októbra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií