Recenzia – Žoldnéř 6: Černá koule (komiks)

Žoldnéř 6 - Černá koule

Claust má laser. A nebojí sa ho použiť.

Od udalostí v komikse Žoldnéř 5: Pevnost ubehli dva roky. Zem večných oblakov sa ponorila do mieru, ticha, pokoja. Žoldnier (a jeho spolubojovníčka Nan-taj) má však i o dvadsaťštyri mesiacov neskôr oči na stopkách. Vie, že zákerný alchymista Claust sa nevzdáva. Ak je živý, skôr alebo neskôr sa opäť pokúsi ovládnuť svet. Keďže sme len v strede série, je zrejmé, že jej druhá polovica sa nebude niesť v znamení štrikovania. Obávaný nepriateľ sa teda vracia. A disponuje novým ničivým vynálezom…

Nápad ohľadom zápletky šiesteho dielu kultovej európskej komiksovej ságy nosil Španiel Vicente Segrelles v hlave od detstva a ani o tom netušil. Počas prác na sérii premýšľal, o čom by mohla byť ďalšia časť. Vtom si spomenul na detské časy, keď prečítal viacero dobrodružných románov, v ktorých figuroval ničivý „laserový“ lúč (hoci pre poriadok treba dodať, že autor sa v dodatkoch bráni používaniu slova „laser“). Tento lúč nemilosrdne ničil všetko živé i neživé a jednotlivými druhmi materiálov prechádzal ako teplý nôž maslom.

Zlý Claust chce ničiť, zotročovať, ovládať. Žoldnier a jeho najbližší sa mu postavia do cesty. Nastáva boj. Ani do šestice scenár nekandiduje na Nobelovu cenu za literatúru. Fanúšikovia série ale náročné scenáre nikdy nečakali, takže sa nedostaví sklamanie. Treba ale na Segrellesovu obranu dodať, že tentoraz jednoduchý príbeh obohatil o zaujímavé, svieže novinky. Najskôr sa dostaneme do zasneženého hradu, potom nás autor prevedie cez pyramídu plnou nielen múmií, ale tiež život ohrozujúcich indianajonesovských nástrah. Vlastne, celý album je pretkaný motívmi pyramídy (pripomína ju aj nepriateľova loď).

Najväčšou hviezdou je však v podstate doslova obor, o ktorom vám nič viac nepovieme. Len to, že tu je. Jeho priestor síce nedosahuje závratný počet strán, ale z toho, aký perfekcionista Segrelles bol, je zrejmé, že ho do deja nezakomponoval z nudy a v budúcnosti s ním má plány. Práve tento prvok robí z Černé koule asi najviac fantasy diel z doterajších vydaných albumov. V nich síce figurovali lietajúce jaštery, boli ale prezentované ako bežná súčasť zvieracej ríše, ako dopravný prostriedok. Toto je nový prvok, ktorý sa v sérii zatiaľ nevyskytoval. Pripomína Thorgalovu návštevu vo svete gigantov z omnibusu Neviditelná pevnost.

S obrom do série vchádza exotickosť. „Konečne“ sa dostávame zo Zeme večných oblakov aj do iných častí. Konkrétne na exotický ostrov. To Žoldniera zasadzuje do komplexnejšieho sveta. Segrelles sa cíti diel od dielu uvoľnenejší, čo je badať nielen na rozširovaní univerza, ale i hrdinovej povahy: zo strohého bojovníka sa stáva muž so zmyslom pre ironický humor.

Ako v prvých piatich dobrodružstvách, aj v šiestom si Segrelles užíva technické vymoženosti, ich vymýšľanie a detailné rozkresľovanie. Nesmie chýbať zobrazovanie toho, ako fungujú mechanizmy, ktoré sú súčasťou daných zariadení. Tentokrát dostaneme k dispozícii okrem iného ponorku.

Samozrejmosťou je mohutný bonusový záverečný materiál, ktorý k sérii patrí ako Ewok do endorských lesov. V šestke sa dočkáme viac ako pätnástich strán bonusového materiálu. Jedinečným spôsobom sa tu kombinuje výtvarné umenie s textmi. Prostredníctvom tohto atraktívneho a zaujímavého mixu nás autor zasvätí do pozadia vzniku svojho srdcového projektu. Prezradí chuťovky, ktoré mohli počas prvého čítania utiecť našej pozornosti (autoportrét v odraze okna). Je fascinujúce dozvedať sa, ako detailne mal autor vynálezy premyslené; v podstate by ich vedel skonštruovať vo vlastnej dielničke, ak by ju mal adekvátne vybavenú (a gigantických rozmerov). Okrem toho sa dozvieme, prečo sa šestka nesie v duchu egyptskej ikonografie.

Žoldnéř 6: Černá koule vyzerá ako to, čím aj je: ako časť série, ktorú od začiatku má plne pod kontrolou jediný človek a nikto sa mu do toho nebabral. Daroval jej špecifický, jednoliaty háv, ktorému je verný a nevybočuje z vytýčeného smeru. Nechce fanúšikov šokovať, miasť ani prichádzať so zvratmi, ktoré by nabúrali koncept série. Zakaždým však spoľahlivo príde s komiksom, ktorý fanúšikov uspokojí a nadchne. Budú ním listovať s rozžiarenými očami a hltať každý obrázok, každý panel, každú stranu, ako keby sa vrátili nazad do detstva, keď bol najväčší problém štvrtkový diktát zo slovenčiny.

Opäť je radosť sledovať, čím Segrelles komiks vyzdobil: súmrak, keď už je viac šera ako svetla, ale obloha ešte z posledných síl hýri vyblednutými farbami. Hra s tieňmi, svetlom a šerom, keď Žoldnier a Nan-taj putujú úzkymi, stmavnutými kamennými chodbami a kde-tu sa vyskytne náznak umelého osvetlenia, a to vytvára na stenách hru roztancovaných tieňov. Segrelles bol autor, ktorý si tieto záležitosti patrične vychutnával. Už len ten zvuk, ktorý vydáva sneh, na ktorého povrchu sa vytvorila hrubá vrstva a prerazí ju ľudská noha.

Tentokrát Segrelles ubral z násilia (hoci pár detailov by sa našlo) a nahoty (tá sa nenájde vôbec, ak nepočítame bonusový materiál s Kleopatrou), ale nevadí to. Je zaujímavé s odstupom desaťročí sledovať, ako sa autorov pisateľský štýl vyvíjal, ako postupne rozširoval svet odvážneho Žoldniera o nové miesta a udalosti. Tešíme sa na sedmičku.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Žoldnéř 6: Černá koule si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žoldnéř 6: Černá koule (orig.: El Mercenario 6: La Bola Negra)
Autor: Vicente Segrelles
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Vicente Segrelles
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pešek
Počet strán: 64
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–075–9


Súvisiace linky

Recenzia – Žoldnéř 3: Zkoušky (komiks)

Recenzia – Žoldnéř 4: Oběť (komiks)

Recenzia – Žoldnéř 5: Pevnost (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií