Recenzia: Velvet (komiks)

Velvet

Vražedná starnúca sekretárka pod taktovkou muža, ktorý zabil Kapitána Ameriku.


Velvet Templetonová nie je len obyčajná sekretárka. Pracuje síce pre riaditeľa takej tajnej špionážnej organizácie, že o jej existencii nevie ani väčšina konkurenčných špionážnych organizácií, ale to nie je všetko. V skutočnosti je to žena s tajomnou minulosťou, pričom pero a dokonalá pamäť rozhodne nie sú jediné veci, ktoré vie smrteľne dobre používať. Keď niekto zavraždí jedného z ich najlepších agentov, Velvet sa rozhodne, že nadišiel správny čas na veľkolepý návrat do akcie. Bude stáť sama proti všetkým. Je to voči nim fér?

Keď sa v minulosti stretol scenárista Ed Brubaker (Gotham Central, Fatale) a ilustrátor Steve Epting, zrodilo sa niekoľko z najzásadnejších komiksov série Captain America. Páni šikovne aktualizovali zastaraného patriota a zasadili ho do znepokojivej, politicky nesmierne labilnej súčasnosti, keď nikto nemôže nikomu veriť. Ťahalo ich to k ďalšej spolupráci. Eptinga Brubakerov nápad o Velvet okamžite nadchol, ale pre zmluvy muselo od prvotného nápadu po prvú kresbu ubehnúť až sedem rokov.

Brubaker priznáva, že to dielu v konečnom dôsledku pomohlo. Vďaka tomu totiž mal dostatok času všetko detailne premyslieť. Velvet zásluhou starostlivej opatery BB/art vychádza ako masívny ombinus, obsahujúci všetkých pätnásť zošitov. Len samotný príbeh sa rozprestiera na temer štyristo stranách, a to ešte nerátame bonusy (Brubakerov doslov, alternatívne obálky, skice, koncepty, eseje, komiksový „trailer“). To všetko v tvrdej väzbe, s prebalom a čiernou lacetkou.

Pohybujeme sa tu v rôznych štátoch a dokonca kontinentoch. Zavítame i do Prahy. Twistov je dosť, postáv ešte viac. Všetko je prepojené a navzájom spolu súvisí, smerujúc k nevyhnutnému koncu. Brubakerov scenár je komplexné, rafinovane premyslené dielo. Vidno, prečo je považovaný za jedného z najzásadnejších moderných scenáristov. Všetko má drasticky pod palcom. Postavy. Vzťahy. Zápletku. Nečakané zvraty. Je zaujímavé, že hoci je naoko chladný, neosobný profesionál, v skutočnosti pod povrchom jeho príbehov nejeden raz drieme láska, emócia, pocit. Inak tomu nie je ani vo Velvet.

Ed odjakživa zbožňoval špionážne knihy a filmy. Jeho otec pracoval v námornej rozviedke a strýko u CIA, spolu slúžili vo Vietname. Nejeden fanúšik si akiste spomenie na Stevea Rogersa a jeho peripetie so Zimným vojakom. Tie sa ale v porovnaní s Velvet javia ako rozprávky pre malé deti. Je to komplikovaný svet špionáže, kde každý hrá svoju hru, ktorá mu niekedy vyjde a inokedy sám skončí s guľkou v hlave.

Vizuálnu atmosféru dotvára výnimočný výtvarník Epting. Odviedol taký monumentálny kus realistickej, presvedčivej roboty, že nám umožňuje pozabudnúť na Brubakerovho dvorného kresliča Seana Phillipsa (Criminal, Zabij, nebo budeš zabit), a to už je vážne čo povedať. Kapitoly sú od seba oddelené neskutočnými obálkami, ktoré vyzerajú takmer až ako fotografie. Po výtvarnej stránke predstavuje Velvet vysokú školu kresličskej rozkoše. Vyzreté, potentné dielo.

Skvelá je i Elizabet Breiweiserová (Zatmívačka), ktorá dodala zo svojej špajze neskutočne talentované, podmanivé farby intenzívnym, ba až dokonalým spôsobom zhmotňujúce drsný svet nepredvídateľných špiónov a ich ešte menej čitateľných šéfov (viď. výstižná hláška o tom, že každá otázka má desať odpovedí – a žiadnu pravdivú).

Velvet je jedným z najťažších príbehov, aký čitateľom Brubaker doposiaľ naservíroval. V súlade s hlavnou hrdinkou (a žánrom) je to odťažitý príbeh, kde musíte mať pozornosť našponovanú na maximum. Je nutné všímať si detaily. Postavy vám to neuľahčujú, sú to profesionáli dobre si vedomí toho, že akonáhle prejavia city, môže ich to stáť život. Doslova. Intrigy, zrady a nečakané spojenectvá sú na bežnom programe dňa. I vzhľadom na retro nádych (dej je umiestnený do obdobia studenej vojny) a vek hrdinky máme dočinenia s komiksom orientujúcim sa na dospelého, skúseného čitateľa.

Hodnotenie: 90 %

Komiks Velvet si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Velvet (orig.: Velvet Deluxe Hardcover Edition)
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Steve Epting
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 416
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–591–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


1. novembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií