Recenzia: V jako Vendeta (komiks)

V jako Vendeta

Legendárne dielo kontroverzného Alana Moorea. Politickí pesimisti, nadišla vaša chvíľa.


Budúcnosť Anglicka je temná. Krajinu ovládlo fašisticko-totalitné vedenie. Všetkých sleduje a ovplyvňuje ich každodenný život. Razie proti „neprispôsobivým“ občanom sú na dennom poriadku. Zakázané je skoro všetko. Samozrejme, ak ste členom „strany“, máte to povolené. Ľudia žijú v neustálom strachu, či im na dvere nezaklope hliadka a v lepšom prípade ich neposadí na pár rokov za mreže. V horšom…

Na scéne sa nečakane objaví nový hráč. Záhadný muž v maske. Nikto nevie, kto to je. Každý ale čoskoro zistí, o čo mužovi ide. O zvrhnutie systému.

Grafický román V jako Vendeta začal Alan Moore tvoriť začiatkom 80. rokov 20. storočia. Hlavnou inšpiráciou mu bola frustrácia z reality. Veril, že spoločnosť, v ktorej žije, nerobí nič iné, len si neustále vymýšľa nových nepriateľov. V tom čase homosexuálov. No bolo mu jasné, že akonáhle by sa vyriešil tento „problém“, našiel by sa nový nepriateľ. Tak stvoril dielo o dystopicko-antiutopistickej spoločnosti, kde „strana“ pozná každý váš krok (a názor) a striehne na prvú, čo i najmenšiu príležitosť, ako vám ukázať, kto je tu šéf.

Každá reakcia však vyvoláva protireakciu. Skoro vždy sa nájde niekto, koho vláda vníma ako anarchistu, nihilistu a teroristu. On však presne tak isto vníma ju a urobí všetko pre to, aby ju zničil. V jako Vendeta tak spadá do skupiny filmov (Brazil, Equlibrium) a kníh (451 stupňov Fahrenheita, 1984) s podobnou tematikou.

Výtvarnej stránky sa chopil ilustrátor David Lloyd (Vetřelci Omnibus 5 + 6), ktorému jemne vypomohol Tony Weaver. Depresívnemu deju zodpovedá Lloydova neveselá, tiesnivá kresba plná zanietene ponurých farieb. So skľučujúcim príbehom kráča ruka v ruke bledosivý, ponurý vizuál. Je chladný, bezcitný, ubíjajúci. Likviduje v čitateľovi akúkoľvek naivnú vieru v happyend. To však neznamená, že happyend nepríde. Čo je ale vlastne v tomto prípade happyend?

Veľa robí i svieže umiestnenie deja nie do sprofanovaných USA, ale do Anglicka, rodnej to hrudy pánov Lloyda a Moorea.

V bonusoch komiks obsahuje úvodné slová od ilustrátora i scenáristu a desať strán textu, kde sa Moore vyjadruje ku komplikovaným pôrodným bolestiam, ktorými si pri tvorbe komiksu prešiel. Chuťovkou je deväť strán komiksovej „medzihry“. Pôvodne vznikla ako plnohodnotná súčasť V jako Vendeta, napokon ale došlo k prehodnoteniu situácie a tieto scény boli „vystrihnuté“. Časť z tohto materiálu pripomína poviedku Stephena Kinga Rímsa zo 70. rokov.

Mooreovo politicky angažované dielo bolo v roku 2005 sfilmované v produkcii vtedy ešte bratov Wachowských (Matrix). Titulnú úlohu stvárnil Hugo Weaving a Natalie Portman. Ako vo filmovej adaptácii, i v komiksovej predlohe ide o silné charaktery. Ústredný V si uvedomuje, proti akému surovému nepriateľovi zbavenému emócií stojí. A tak ho nielenže nepodceňuje, ale ide na doraz a nemieni sa uspokojiť s ospravedlnením. Berie len pád režimu. Nič menej. Čo ale príde po ňom? To je otázka.

Dnes recenzovaný komiks je žiaľ nadčasový a aktuálny i dnes. Neustále sa nájdu vlády, ktoré s ohromnou chuťou vstupujú do svedomia voličov. Hovoria im, ako majú „správne“ žiť, ako majú narábať so svojimi myšlienkami, so svojím vlastným telom, so svojou orientáciou. Ako postavy v komikse, aj my žijeme v dobe, keď elektronické vymoženosti ovplyvňujú naše každodenné dianie. Sme sledovaní na každom kroku, hoci (zatiaľ?) to nie je až tak extrémne zneužívané ako v Mooreovom komikse.

Alan Moore sa (opäť raz) prejavil ako špičkový scenárista s ucelenou víziou, ktorý sa nebojí otvorene vysloviť svoje nelichotivé názory. Je až neuveriteľné, pod akými klasikami je podpísaný (Bažináč, Batman: Kameňák, Watchmen, Z pekla).

Zaujímavosťou je, že komiks neobsahuje zvukové efekty. Pozorné oko poteší hra s písmenom V (napr. názvy kapitol sa začínajú práve týmto písmenom).

V jako Vendeta v češtine prvý raz vyšla v roku 2005, o desať rokov nasledovala reedícia (v rámci ktorej vyšla aj limitovaná edícia obsahujúca len zopár desiatok kusov) a zatiaľ posledného vydania sme sa dočkali tento rok. Máme dočinenia s náročným komiksom; sú to ostatne takmer tri stovky strán dialógov s minimom akcie. Čiže mooreovská klasika. Patrí k zásadným míľnikom komiksového žánru ako takého, k tzv. základnému vzdelaniu.

Hodnotenie: 80 %

Komiks V jako Vendeta si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


V jako Vendeta (orig.: V for Vendetta)
Autor: Alan Moore
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: David Lloyd, Tony Weare
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 286
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–551–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


8. apríla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií