Recenzia – Spiral: From the Book of Saw (film)

Špirála - Saw pokračuje

Pod trochu čudným názvom prichádza nový diel kultovej exploatačnej série o vine a treste. O veľmi tvrdom treste.

Niekto zabíja špinavých policajtov. Zjavne ide o Jigsawovho napodobovateľa. Vyrieši zamotaný a krvavý prípad detektív Zeke Banks (Chris Rock – Smrtonosná zbraň 4, zebra Marty z Madagascarov), ktorý si paradoxne medzi skorumpovanými kolegami v minulosti urobil zlé meno ich udávaním?

Ubehlo osemnásť rokov od vzniku kraťasu Saw, ktorý v nasledujúcich rokoch odpálil sériu celovečerných hitov. V roku 2010 mala premiéru sedmička, ktorá mala byť poslednou epizódou, ale v roku 2017 sa predsa len dostavila ešte jedna, nazvaná Jigsaw (tu je prierez doterajšou ságou Saw). No a keď sme si už mysleli, že je vážne koniec, prichádza deviatka. Aká je?

Poteší fakt, že sa neremakuje, ale v rámci možností sa nadväzuje na minulosť. Špirála: Saw pokračuje (ďalej len ŠSWP) je voľné pokračovanie s postavami, ktoré vedia, kto bol John Kramer a čo v minulosti robil (a prečo). Tvorcovia sa ale neobzerajú za každú cenu a namiesto toho radšej ponúkajú nový príbeh. Je ironické, že hoci sa pokúsili sériu mierne reštartovať pre potenciálne nové publikum, vybrali si na splnenie tejto misie „starého“ režiséra (Darren Lynn Bousman natočil dvojku, trojku a štvorku).

V ŠSWP samozrejme hrá dôležitú rolu trestanie ľudí, ktorí v minulosti urobili zlé veci, ale spravodlivosť voči nim zostala slepá. Kým v minulosti sa občas stalo, že Jigsaw trestal ľudí pomaly už za to, že im sused pošliapal čerstvo umytú chodbu v bytovke, tentoraz ide o osoby, ktoré spáchali veľa drsných špinavostí, vrátane vrážd. To robí film uveriteľnejším, akceptovateľnejším.

Tradične sú prítomné momenty mučenia, popráv a úmrtí. Séria sa tým ostatne preslávila a fanúšikovia by boli sklamaní, keby tvorcovia vymäkli. Hoci je ŠSWP oproti niektorým predchádzajúcim dielom (kde už to bol miestami až gore bitúnok) krotká, rozhodne ponúka scény, ktoré nie sú určené pre slabé žalúdky. Každopádne sa predpokladá, že diváci s takým tráviacim traktom zo série zrejme nikdy nevideli žiadnu časť a túto recenziu ani nečítajú.

Sága zarezonovala i prekombinovanými scenármi. Tie bežne do hry navracali oživené, údajne mŕtve postavy. Prípadne sa ukázalo, že páchateľom bola najnepravdepo­dobnejšia postava. Samozrejmosťou boli divoké skoky v čase, keď sme v rámci jedného dielu videli nielen scény zo súčasnosti, ale i z minulosti. To sme sa však dozvedeli až na konci; vtedy sme zistili, že sme vlastne celý čas pozerali prequel. A všetko to do seba niekde viac hladko, inde menej hladko v posledných minútach zacvaklo – s nezameniteľným hudobným motívom. Počas neho sa valil jeden zvrat za druhým. Skôr, než divák stihol niektoré dostatočne spracovať, zacvendžali záverečné titulky a nechali ho šokovane hľadieť na plátno a potom nad tým tri dni premýšľať. Inak tomu nie je ani teraz. Treba ale dodať, že scenáristi si s tým nedali až tak veľa práce a hlavného páchateľa pravdepodobne odhalíte už na začiatku.

Tomuto filmu robí vcelku negatívnu reklamu Chris Rock. Mnohí si nevedia odpustiť škodoradostné poznámky na jeho adresu. Vraj sa na hlavnú rolu vo vážnom filme nehodí. Áno, Chris je známy predovšetkým ako komik, ale keby to diváci nevedeli, ani by im nenapadlo poukazovať na údajne nevhodné obsadenie. Jeho špecializácia na komediálny žáner sa síce miestami nezaprie (viď. hlášky a dlhé monológy, v ktorých sa s chuťou predvádza), ale nie je pravda, že ničí temnú atmosféru a presúva ju smerom ku komédii. Hrá normálnu „vážnu“ postavu s neľahkou minulosťou. Jeho podrezaný jazyk atmosféru občas jemne odľahčí, v jadre však ako film, tak hlavná rola zostávajú dramatickými záležitosťami. Ak aj nemáte radi kombináciu hororu s komédiou, nemusíte sa báť: ústredný hrdina nie je žiadny šašo, ale detektív so svojráznym akustickým prejavom.

Mimochodom, Rock sa na filme podieľal aj ako jeden z producentov. Medzi ďalších patrili osvedčené tváre z minulosti James Wan a Leigh Whannell, ktorí ságu pred rokmi vymysleli. Lákadlom akiste bude prítomnosť legendárneho Samuela L. Jacksona v úlohe hrdinovho otca. „Nick Fury“ ale nedostal veľký priestor.

ŠSWP je poctivé pokračovanie, ktoré by malo uspokojiť fanúšikov série. Azda ocenia, že ide o pokračovanie a nie o remake. Zrejme pochopia, že nemalo význam motať sa okolo Jigsawa, a tak je fajn, že tvorcovia vymysleli niečo nové.

Hodnotenie: 60 %


Spiral: From the Book of Saw
Žáner: horor, triler
Výroba: USA, Kanada, 2021, 93 min.
Réžia: Darren Lynn Bousman
Scenár: Josh Stolberg, Pete Goldfinger
Kamera: Jordan Oram
Hudba: Charlie Clouser
Hrajú: Chris Rock, Samuel L. Jackson, Max Minghella, Marisol Nichols a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. júna 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií