Prierez filmovou sériou Saw

Saw 2004

Dnes si povieme o sérii s najmasívnejšou spotrebou diktafónov v histórii filmu. Ale pozor, článok obsahuje spoilery, takže ak ste nevideli všetky diely, azda by bolo vhodnejšie, keby ste okamžite skončili s čítaním nasledujúceho textu. Inak sa spustí pasca.

Ubehlo už drsných 17 rokov od premiéry prvej Saw. Aj keď táto informácia nie je úplne presná; v skutočnosti sa to celé začalo už o rok skôr rovnomenným kraťasom, za ktorým stál režisér James Wan. Dnešná hororová ikona (Insidious, V zajatí démonov) následne natočila aj celovečernú jednotku a hoci potom režisérsku funkciu prenechala iným, vracala sa k ďalším dielom pravidelne zo stoličky producenta. Mimochodom, Wan do série formou „Billyho“ zakomponoval svoj obľúbený motív desivých bábok (ktorý v roku 2007 využil aj v horore Zlovestné ticho). Wan kraťas natočil podľa scenára Leigha Whanella, ktorý si vo filme zároveň zahral. Rolu si zopakoval aj o rok neskôr v už celovečernej verzii a následne sa (formou flashbackov) vracal i v pokračovaniach.

Prvá celovečerná Saw sa stala fenoménom. Za lacný peniaz (okolo jedného milióna dolárov) vyrobený film, od ktorého nikto nič nečakal, sa stal čiernym koňom roka, o ktorom sa všade hovorilo a ktorý zarobil viac, ako sto miliónov a predchádzala ho povesť brutálneho, šokujúceho zážitku.

Ako to už v úspešných hororových sériách chodí, aj tu vznikli pokračovania behom krátkeho času: od roku 2004 do roku 2010 – čo nový rok, to nový diel. Máme jeden krátkometrážny, jeho celovečerné spracovanie a sedem pokračovaní, z nich väčšina je zároveň čiastočne prequelmi. V praxi to okrem iného znamená, že hlavný záporák Jigsaw (Tobin Bell) síce v trojke zomrel, ale objavil sa vo všetkých nasledujúcich epizódach, pričom v každej mal väčší priestor, než v prvých troch dieloch, keď ešte žil.

Séria Saw začala ako nízkorozpočtový film… a tak aj vlastne skončila. Drvivá väčšina pokračovaní rozpočtovo nepresiahla skromných desať miliónov. Je pravda, že niektoré časti preto vyzerali béčkarsky, ale paradoxne sa práve vizuálna škaredosť postarala o to, že mali intenzívnejší vplyv na divákov, pretože pôsobili realisticky.

Sú hororové série, v ktorých začínali renomovaní herci. Nočná mora z Elm Street, Piatok 13. Ujasnime si jednu vec: Saw do tejto kategórie nikdy nepatrila. Napriek tomu sa jej podarilo ukoristiť pár známejších tvárí. Tá baba z Hviezdnej pechoty (Dina Meyer). Chlapík, ktorý v jednej strašnej paródii hral Robina Hooda (Cary Elwes). Týpek majúci jednu dobrú scénu v Horiacej Mississippi (Tobin Bell). Dve tváre zo seriálu Lost (Ken Leung a Michael Emerson). Herec, ktorý v 90. rokoch hral mladého seriálového Indiana Jonesa (Sean Patrick Flanery). Milovaný Drake z Votrelcov (Mark Rolston). Zradca zo Statočného srdca (Angus Macfadyen). Šiltovkový roznášač raňajok zo Žien z rodu Gilmorovcov (Scott Patterson). Naivná misionárka z jatkového štvrtého Ramba (Julie Benz). Jedinou ako-tak plnohodnotnou hviezdou bol Danny Glover (Predátor 2), ktorý v jednotke stvárnil zjazveného detektíva posadnutého Jigsawovým odhalením.

Saw sa namiesto slávnych hercov preslávila neskutočnými zvratmi. V ich znamení sa niesli prevažne záverečné päťminútovky, pričom twisty zakaždým podmaľoval vždy ten istý, pre sériu typický hudobný motív. Spravidla sa ukázalo alebo to, že za všetkým stála postava, ktorú by ste absolútne netipovali (častokrát dokonca mŕtva, či skôr „mŕtva“), alebo že všetko bolo úplne inak. Napríklad v dvojke hlavnému záporákovi asistovala postava, ktorá sa mihla v prvej časti v úlohe obete. Prípadne sme páchateľovi videli do tváre, ale nakoniec sa ukázalo, že ho k tomu prinútil niekto vyššie postavený a tým pádom je de facto i on sám obeťou. Vrchol nastal v šestke, keď sa na scénu nečakane vrátila postava, ktorá prežila z jednotky, a zistili sme, že… Ale nie, takú lahôdku vám nemôžem vyspoilerovať.

Ďalším trademarkom ságy sa stala previazanosť. Všetko so všetkým súviselo, jednotlivé diely na seba až kuriózne nadväzovali a ak ste nevideli trojku, nemalo zmysel pozerať štvorku. Zvraty dosahovali telenovelové rozmery; ak sme si aj mysleli, že postava zaručene umrela, v nasledujúcej časti výrazným spôsobom zasiahla do deja. Bizarne to pôsobí u detektíva v podaní večne naštvaného Donnieho Wahlberga (Markovho staršieho brata). Ten zomrel a nakoniec sme zistili, že v skutočnosti prežil (ehm). Na jeho záchrane bol postavený celý nasledujúci film, Donnie v ňom odohral pár minút… a nakoniec bol zabitý tesne pred záverečnými titulkami. Prežitím si v tejto sérii skutočne nemohol byť nikto istý.

Nemalá časť (väčšina?) daných zvratov bola mimo. Išlo o momenty, pri ktorých divák nechápavo krútil hlavou, dve hodiny nad nimi premýšľal a potom dospel k záveru, že to nedávalo logiku. Napriek tomu nad nimi premýšľal ešte ďalšiu hodinu a pol. K jednotlivým zvratom zrejme nemá zmysel vyjadrovať sa. Ich spoločným menovateľom by snáď mohlo byť to, že skoro o každej postave, ktorá prežila, sme sa dozvedeli, že bola Jigsawovým učňom.

Jigsaw je dnes vnímaný ako známe hororové monštrum, ale v skutočnosti „len“ trestá hriešnikov. Ľudí, ktorí napríklad niekoho nechtiac zabili a prešlo im to, prípadne utiekli z miesta nehody. Alebo si nevážili život (napríklad drogovali). Dané osoby unesie a umiestni ich do smrteľných pascí, ktorých sa za však istých okolností dá vyslobodiť a vybojovať si tak právo žiť. Avšak niečo ich to bude stáť. Je to zvláštna hra s morálkou, keď divák premýšľa, kto je vinný. Mne osobne pripadal Jigsaw vždy ako alibistický magor, ktorý vás potrestá za to, že ste sa naňho v električke škaredo pozreli, ale na svojich choromyseľných činoch nevidí nič zlé.

Pasce. Brutálne, nekompromisné, surové, nechutné, odporné, šokujúce. Táto séria rozhodne nie je pre divákov s citlivou povahou a jemnými žalúdkami. Ja sám sa považujem za hororového fanúšika, je to od detstva môj najobľúbenejší filmový a literárny žáner, ale z niektorých úmrtí v tejto série nebolo všetko jedno ani mne. Miestami šlo až o gore porno.

V roku 2010 sa zdalo, že séria to má definitívne za sebou sedmičkou. Preto mnohých prekvapilo, keď sa o sedem rokov neskôr na trhu objavila prekvapivo vydarená osmička nazvaná Jigsaw. Tá sa šikovne pohrala s chronológiou série, to ale každopádne nebolo nič nové, veď skokmi naprieč časom sa preslávila celá séria.

Ani to však nebol koniec. Minulý rok mala mať premiéru deviatka so Samuelom L. Jacksonom a Chrisom Rockom (ktorý ju zároveň produkoval), avšak vinou covid-19 sa premiéra odsunula, momentálne to vyzerá na jar tohto roka.

Bude to koniec hry? Ťažko…


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


1. februára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií