Recenzia – Marián Kubicsko: Potvorobijci

Potvorobijci si trúfajú na avarského besa, ale zvládajú aj bežné tínedžerské problémy

Potvorobijci - obalka

Do zeme sa vrýva hlboká jaskyňa, na dne ktorej sídli len tma a čosi neznáme. V jej útrobách sa už storočia skrýva prastará hrozba. Drieme a zabudnutá čaká, kým ju niekto prebudí. Aby sa dávny netvor nedostal von do sveta, musí prísť na scénu odvážny mladý archeológ. Keby Indiana Jones dnes žil na Slovensku a bol práve v puberte, určite by vyzeral ako Lukáš, hlavná postava knihy Mariána Kubicska Potvorobijci.


Začínajú sa prázdniny a Lukášova mama, ktorá pracuje v múzeu, posiela syna na týždeň do letného tábora. Nie však hocijakého. Pôjde totiž o život. Tábor prežitia situovaný na starom, polorozpadnutom družstve je určený pre všetky deti, ktoré hľadajú dobrodružstvo, chcú si otestovať schopnosti zálesáka či zažiť tvrdé podmienky a drsný denný režim vojaka. Pre Lukáša, ktorý nepatrí medzi fyzicky zdatných pubertiakov, dokonca ani nehráva počítačové hry, je to hotová katastrofa. Military kemp by radšej vymenil za letný krúžok histórie a archeológie. Aspoň že mu spoločnosť bude robiť jeho najlepší kamarát Erik a tajomný artefakt viažuci sa k obdobiu vlády kniežaťa Pribinu, ktorý si domov priniesol z múzea. A práve ten mu pripraví týždeň plný nečakaných situácií, nových priateľstiev, lások a odvahy obetovať sa pre druhých.

„Je to hrot kopije a ktovie, možno ide presne o tú bájnu kopiju, ktorá je popisovaná v Stratenej kronike. Časovo aj geograficky to sedí. Našli sme ho totiž zamurovaný v základoch bývalého kláštora pod kopcom. Stráž si ho a nehovor o ňom mame. Hnevala by sa.“

Najnovšia kniha nitrianskeho autora Mariána Kubicska, ktorý do sveta fantastiky vstúpil knihou Veža elfov, je zmesou dobrodružného románu pre mládež a slovenskej (či skôr slovanskej) fantasy. Čitateľ teda sleduje snahu ústrednej štvorice presadiť sa v tvrdom prostredí, kde sa vyžaduje fyzická kondícia, bystrý um či schopnosť zvládať základy prežitia v divočine. Táboroví nováčikovia, ktorí pripomínajú skôr typických bifľošov alebo v kolektíve opomínané decká, sa musia zároveň vyrovnať s vojenskou šikanou a nečestným správaním súperov. Lukášovi a jeho trom kamarátom preto prirodzene po celý čas držíte palce a dúfate, že čestnosť a vôľa víťaziť im pomôže prekonať samých seba. Veď v každom z nás sa zvyčajne aktivuje akýsi obranný impulz, ktorý nás núti pridať sa na stranu slabších a utláčaných. Napokon, Lukáš, Erik, Buco a Lara sú svojím vystupovaním, vtipnými dialógmi a občas trápnymi situáciami, do ktorých sa nechtiac dostanú, sympatickí hrdinovia.

„Tak sa ocitli v kravíne. Boli tam vymurované kóje pre teliatka, porozbíjané okná a smrad. V rohu pravdepodobne bývalého skladiska niekto rozložil karimatku a ten niekto na danej vojenskej karimatke aj sedel. Bol objemný. Bol okuliarnatý. Bol osamelý. Plakal. Z očí mu tiekli slzy a dopadali na údenú klobásu. Plakal, lebo pri nohách mal nahryznutú cibuľu.“

Stredoškolský učiteľ Kubicsko, ktorý rukopis konzultoval s vlastnými študentmi, na jednotlivých stranách rieši aj sociálne väzby medzi mladými, ich každodenné problémy. Ponúka tak reálny obraz stredoškoláka, jeho záľubu v hrách a v sociálnych sieťach či závislosť na mobiloch. Ale aj jeho prvé snahy o zblíženie sa s opačným pohlavím alebo úsilie nájsť si miesto medzi rovesníkmi. Všetky tieto starosti „násťročných“ sú úplne prirodzenou súčasťou deja, a práve to robí postavy i samotný príbeh uveriteľnými. Nečítame teda knihu zasadenú do vymysleného sveta a nestretávame sa v nej s umelo vytvorenými ľudskými charaktermi. Kubicskovi detskí hrdinovia sú z mäsa a kostí, vyjadrujú sa ako im ústa narástli, skúšajú cigarety, spoza kríkov sledujú dievčatá a prirodzene myslia aj na sex.

„Nestaral sa o to, že dýchanie z pľúc do pľúc je prevedené veľmi nekvalitne, že sa mu vôbec nedvíha hrudník a čochvíľa možno omdlie. Cítil jej pery. Sliny dievčaťa sa miešali s jeho slinami a to, že teraz kľačí na ňom mu pripadalo také… vzrušujúce.“

Na druhej strane, kniha Potvorobijci nie je aj napriek zobrazeniu súčasného detského sveta žiadnym sociálnym románom, ale zaslúžene patrí do žánru fantasy. Nechýbajú v nej prvky mágie a tajomna, ktoré autor do knihy prepašoval cez sekvencie, v ktorých sa Lukášova družina vracia do dávnej minulosti. A v strede tohto nadprirodzeného diania je prastarý hrot kopije z 9. storočia. Ten je bezpochyby kúzelný. Kubicsko si teda na štvoricu mladých hrdinov vymyslel okrem ozaj náročného tábora prežitia i odveký boj dobra so zlom, v tomto prípade s démonom.

„Vzduch sa zavlnil pod náporom avarskej mágie a bes začal vyliezať von. Najprv hlava. Démonická psia hlava zbavená kože, namiesto očí iba dvoje čiernych dier. Potom sa zjavili ruky. Namiesto prstov zvieracie pazúry. Tie sa zakvačili do kotla a rozšklbli ho ako vysušený papier. Netvor sa oslobodil.“

Jediné, čo mňa osobne na knihe trochu prekvapilo, bola veková hranica stanovená pre čitateľov. Podľa informácií, ktoré som našla, sú Potvorobijci určení mladým od 12 rokov. Sama seba sa pýtam, čo by som ako siedmačka hovorila na knižné postavy, ktoré už majú skúsenosti s cigaretami, myslia na sex a putujú do čias, keď sú steny zamazané čerstvou krvou a potkany sa bežne kŕmia ľudským mäsom. Ja by som bola možno mierne v rozpakoch a tiež vystrašená. Ale dnes už je iná doba, mládež vyrastá za odlišných podmienok, prostredníctvom internetu má prístup takmer k všetkému a nie je až taká útlocitná. A nesmieme zabudnúť, že text pred jeho vydaním do istej miery schvaľovali a komentovali samotní študenti.

Hoci sú Potvorobijci knihou určenou prioritne pre mládež, neurazia ani staršieho a skúsenejšieho čitateľa. Ponúkajú pohľad do mysle dnešného pubertiaka, poriadnu dávku napätia a dobrodružstva, či mágiu starých slovanských mýtov, ktoré doslova ožívajú na stránkach knihy. Je to jazda à la mladý, vyrážkami a hormónami obsypaný Indiana Jones.

Knihu Potvorobijci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Potvorobijci
Žáner: dobrodružná fantasy
Autor: Marián Kubicsko
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2016
Počet strán: 368
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089840380


Súvisiace články

Do kníhkupectiev vpadli Potvorobijci

Ukážka z knihy Mariana Kubicska: Veža elfov

Recenzia: Veža elfov


16. februára 2017
Alexandra Harvanová