Recenzia: Lost in Space (séria 2)

Lost in Space 2

Dostanú sa konečne Robinsonovci tam, kam mieria, alebo im to ešte pár sérií potrvá?

Na konci prvej sezóny sme rodinku opustili v nezávideniahodnej situácii. Od cieľa svojej cesty boli snáď ešte vzdialenejší, ako na jej začiatku. „Doktorka“ Smith (Parker Posey – Superman sa vracia, Vreskot 3) sa zjavne nemienila polepšiť, každú chvíľu hrozili od nej nové podrazy. Navyše, najsilnejší spojenec rodiny vesmírnych cestovateľov robot sa porúčal zo scény a nevyzeralo to, že by sa mohol vrátiť.

Možno ani samotní tvorcovia nečakali také vrelé prijatie tohto milého a sympatického rodinného survival sci-fi dobrodružstva. Každopádne sa tak stalo a k nám po roku prilieta druhá sezóna. Je plná všetkého, čo sme si obľúbili v prvej, a to je asi najpodstatnejšie. Určite sa tu neexperimentuje tak ako napríklad v druhej sérii True Detective. Dokonca sa opakuje motív z prvej série, keď rodina na niekoľko dielov dostane partnerov v podobe iných astronautov. A ako počas prvej sezóny, aj počas druhej sa práve v týchto momentoch atmosféra riedi. Robinsonovci skrátka najlepšie fungujú osamote (resp. s Donom Westom a sliepkou Debbie).

Dizajny vesmírnych lodí, korábov, mimozemských živočíchov, modulov, skafandrov, zbraní, interiérov a exteriérov vesmírnych plavidiel vyzerajú úžasne. Samozrejme, neboli by to Robinsonovci, keby počas svojej púte nenavštívili viacero exotických, po výtvarnej stránke podmanivo spracovaných planét, kde za najbližšou dunou čaká smrteľné nebezpečenstvo. V niekoľkých častiach seriál dokonca pripomína prašný western a to nielen atmosférou, ale i výpravou (vrátane koní!).

Hoci deti trošku podrástli, rodina je stále plná osobností. Napriek tomu (či skôr práve preto) ak spoja sily, sú neporaziteľní a nezastaviteľní. Čosi ako rodina pozostávajúca z MacGyverov. Sú rozdielni, občas sa pohádajú a niekedy to medzi nimi škrípe. Akonáhle sa však ocitnú v šlamastike, zjednotia sa a dostanú situáciu pod kontrolu. Divák si nájde spomedzi nich svojho favorita, postavy sú sympatické, je medzi nimi živá interakcia.

Troška to kazí Dr. Smith. Treba ale povedať, že Parker Posey si svoju miestami dosť nešťastne napísanú postavu zjavne užíva. Navyše, ono vlastne ani možno nejde o nešťastne napísanú postavu. Je to proste zámer, taká povaha. Nepredvídateľný charakter, ktorý má všetko neustále komplikovať, a keď spraví dobrý skutok, tak neviete, či v skutočnosti nemá vlastné postranné úmysly.

V prvej sérii bol hviezdou robot, ktorého hláška: „Nebezpečenstvo, Will Robinson!“ skultovela. Tvorcovia si toho boli zjavne vedomí. Ak máte takúto postavu alias jeden z hlavných ťahákov seriálu, môžete urobiť dve veci: dať ho do druhej série od prvej minúty – alebo presný opak, šetriť ním, aby boli diváci v očakávaní, aby sa tešili, kedy konečne príde.

Ešte počas prvej sezóny to nevadilo, ale tu už trochu áno – problémy, do ktorých Robinsonovci neustále padajú, sú miestami ozaj už až prehnané. Akonáhle je päť minút ticho, môžete si byť istí, že o pár sekúnd niečo absolútne neočakávane vybuchne, pokazí sa alebo začne fungovať, ale úplne iným spôsobom, než hrdinovia dúfali. Tvorcovia si týchto za každú cenu pod nohy hádzaných polien boli vedomí, hlavne Don West si z toho robí ironickú srandu. Stačí to však?

Ako prvá séria Los in Space, aj druhá je vítaným seriálovým oddychom. Príjemná, nenáročná, ale nie hlúpa. Jednohubka. Vďaka postavám po dopozeraní nemáte dojem premárneného času. V mnohých smeroch ide o poctivú televíznu prácu, na ktorej si všetci zúčastnení (od tých spoza kamery až po hercov) očividne dali záležať.

Napriek tomu to už nebolo také svieže a príjemné zjavenie ako prvá séria. Minimálne po stránke scenárov mali dať tvorcovia viac záležať. Ak by tretia séria mala ísť skôr v stopách druhej, než prvej, pre značnú časť obecenstva sa môže táto cesta skončiť.


Lost in Space (séria 2)
Žáner: sci-fi, akčný, dobrodružný
Výroba: USA, 2019, 10 epizód, minutáž: 40 – 55 min.
Réžia: Alex Graves, Leslie Hope, Tim Southam a i.
Scenár: Matt Sazama a i.
Hrajú: Mina Sundwall, Molly Parker, Toby Stephens, Parker Posey, Maxwell Jenkins, Taylor Russell, Ignacio Serricchio, Amelia Burstyn, Selma Blair a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


18. marca 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií © Netflix