Recenzia – Komiksový výběr Spider-Man 26: Nezastavitelný Juggernaut

Juggernaut

Black Cat, Vulture, Madame Webb, Foolkiller a najmä Juggernaut demolujúci úplne všetko, čo mu príde do cesty. Spajďák to tentokrát bude mať nahnuté.

Nezastavitelný Juggernaut vyšiel ako číslo 26 z Komiksového výběru Spider-Man. Tento vydarený komplet sa na našom trhu objavil minulý rok. Vyšlo z neho už viacero skvelých Stenolezových dobrodružstiev, ako bol Úhel pohledu od Todda McFarlaneho (Spajdy musí spojiť sily s Ghost Riderom a Wolverineom), Utrpení (Sieťomil vs. Lizard pod vplyvom temnej bosorky), Padlé město (starý Peter Parker), Noir, Pomsta Sinister Six alebo Zrození Venoma. Ale až číslo 26 ma prinútilo napísať recenziu.

Prečo?

Stará dobrá nostalgia.

To bolo tak. Píše sa rok 1991, mám desať rokov a ako urieknutý listujem Záhadným Spider-Manom č. 11 od Semic-Slovartu . Neviem odtrhnúť zrak od na psychiku útočiacej obálky so Spider-manom, ktorého šiesty zmysel hučí na maximum, náš obľúbený študent drží v náručí (mŕtvu?) Madame Webb a za jeho chrbtom sa vynára obrovská silueta schopná holými rukami zvaliť dom. Nevedel som sa nabažiť záveru, kde bol akčný konflikt medzi Spider-Manom a hovoriacim tankom odstrihnutý uprostred s dodatkom – dokončenie nabudúce. Dokončenie, na ktoré som musel netrpezlivo čakať celý jeden mesiac.

V skutočnosti z toho nakoniec boli takmer tri desaťročia, pretože rodičia si nemohli dovoliť kupovať mi každý komiks, ktorý vtedy vychádzal (a že ich bolo).

Začnem tým horším. Nezastavitelný Juggernaut je do nemalej miery podvod. Síce sa volá tak, ako sa volá, ale obrnený Cain Marko sa objaví až cca 50 strán pred koncom (z celkového počtu cca 190 strán!). Predtým vás čaká viacero príbehov, ktoré s ním nesúvisia.

Komiksovú knihu otvára strašný príbeh s okrídleným Vultureom, fackujúcim papučami personál domova dôchodcov (to ako vážne?). Ak si myslíte, že najhoršie máte za sebou, dorazí vás akcia s Foolkillerom – zabijakom bláznov (toto museli dlho vymýšľať).

Našťastie, keď už to začnete vzdávať, situáciu vylepší Black Cat – Spajďákova ženská Nemesis má niečo do seba. Je zaujímavé, koľko žien, či už maskovaných alebo normálnych, blondín aj ryšavých, hanblivých aj extravagantných, zakríknutých i emancipovaných, okolo Pavúka resp. Petra Parkera vždy krúžilo. Na nudného fotografa (a niekdajšieho šprta) nie zlý výsledok, Peťo!

Po Black Cat tomu dáte šancu. A urobíte dobre. Nasleduje totiž Pavouk zabiják, kde má obrovské slovo nostalgia. I tento príbeh totiž kedysi (konkrétne v roku 1991) vyšiel pod hlavičkou Semic-Slovartu. Dodnes nedokážem z hlavy vytesniť atmosférický, ponurý obraz, ktorý tento zošit otvára: tma, dážď taký hustý, až cezeň temer nič nevidíte, a mladého pavúčieho šampióna jeho šiesty zmysel dovedie k obrovskému starému domu, v ktorom osamelý starý muž práve sadá k svojej (poslednej) večeri. Temer až hororové úvodné výjavy postupne zmenia smer a už to nie je úplne ono. A poznať trošku zub času; šlo o dobu, keď hlavný zloduch chcel obľúbeného rádioaktívneho fotografa zneškodniť mimoriadne rafinovane – zhodiť naňho drevenú debnu s ťažkým obsahom.

Skutočná bomba ale vybuchne až potom. Juggernaut. Konečne. Každopádne, už ani on nie je taká nálož, ako keď sme mali desať. Celkovo nejde o takú bombovú nonstop akčnú jazdu, ako boli Masky s Hobgoblinom alebo Utrpení s Lizardom. Každopádne by som sa vôbec nečudoval, ak by sa tým tajne inšpiroval Cameron pri natáčaní finále Terminátora 2, pretože ak dáme bokom miernu zastaranosť, ešte aj dnes, v roku 2020, máme k dispozícii súboj, po ktorom bude mať Spajďák modriny na modrinách. Je mrazivé sledovať obvykle pozitívneho, veselo naladeného Stenoleza, ako nad jeho optimistickou psychikou preberá čoraz väčšiu prevahu zúfalstvo, keď vidí, aký je jeho nepriateľ nezastaviteľný, ako zlyháva jeden pokus o jeho stopnutie za druhým. Zájde to dokonca tak ďaleko, že Pavúk je ochotný svojho nekompromisného soka zabiť (!!!), len aby neublížil väčšiemu počtu nevinných.

Komiks Nezastavitelný Juggernaut disponuje geniálnou obálkou, zároveň však usvedčuje Semic-Slovart z divokého, nekontrolovateľného vydávania. Keby sme na jeho komiksoch nevyrastali, hádam by sme sa za to naň hnevali. Semic-Slovart totiž doslova vyhodil jeden príbeh, ktorý predchádza hlavnému súboju s Juggernautom. Prvýkrát ho uvidíme až práve vďaka tomuto kompletu.

Nezastavitelný Juggernaut zďaleka nie je vynikajúca záležitosť. V rámci Spajďákovho kompletu vyšli neporovnateľne vydarenejšie klenoty. Ak ste ale aj vy vyrastali na semic-slovarťáckej sérii, je vašou psou povinnosťou mať to doma.

Pardon. Pavúčou.

Hodnotenie: 60 %


Komiksový výběr Spider-Man 26: Nezastavitelný Juggernaut (orig.: Spider-Man: Nothing Can Stop the Juggernaut!)
Autor: Roger Stern, Jan Strnad
Vydavateľstvo: Hachette
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: John Roomita Jr., Rick Leonardi
Jazyk: český
Preklad: Darek Šmíd
Počet strán: 180
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 9772612316039


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


13. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií