Recenzia: Jednorožec 3 + 4 (komiks)

Jednorožec 3 + 4

Chystá sa pandémia, aká tu ešte nebola. Zase to raz bude súboj medzi cirkvou a vedou. Ale nech vyhrá ktorákoľvek strana, je možné, že napokon prehráme všetci.

Kráľovský chirurg Ambroise Paré so svojimi priateľmi, kolegami a nečakanými (neľudskými) spojencami v roku 1565 finišuje s pátraním po umelých zmenách odohrávajúcich sa v ľudskom organizme. Mikroskopická háveď sa objavuje všade – v nás, v stromoch, vo vzduchu, aj vo vode. Jej enormný nárast všade naokolo je znepokojujúci. Za oponou prebieha boj, o ktorom sa svet nikdy nedozvie. Jednotlivé strany potrebujú prášok z rohu Jednorožca. Rodí sa nová doba. Komu bude patriť?

Jednorožec 3 + 4 pochádza z edície Modrá CREW – světové komiksy česky. Jednotka s dvojkou vyšli koncom minulého roka a zvyšok série tento rok. Jednorožec 3 + 4 pozostáva z dobrodružstiev Temné vody benátské a Den Velkého křtu. Po tomto zošite budú Parého akcie oficiálne ukončené a už sa s nimi nikdy viac nestretneme.

Trochu sa obávam, že ako pri prvej časti, aj pri druhej zostanú najspokojnejší fanúšikovia kresby. Ilustrácie Anthonyho Jeana sú podmanivé a robustné. Jean si zaslúži rešpekt za škálu farieb, ktorými vypĺňa jednotlivé obrazce, keďže ich používa s rozumom a inteligenciou. Nie sú tu žiadne, ktoré by sa sem nehodili. Žiadne, ktoré by neladili s celkom. Žiadne, ktoré by čitateľa rušili a odpútavali jeho pozornosť neželaným smerom.

Jednorožec 3 + 4 si zaslúži určite pochvalu aj za sériu rôznorodých, vizuálne atraktívnych prostredí, do ktorých je zasadený dej. Postavy bojujú o život v benátskych kanáloch, v ktorých práve prebieha slávny karneval, hľadajú cenné nové informácie v uliciach Milána, sú väznení v ponurých rímskych kobkách alebo načerpávajú nové sily v priestranných komnatách, kde príjemne idylickú atmosféru tvorí oheň praskajúci v masívnom kamennom krbe. Napokon sa ukáže, že celý boj od samého začiatku smeroval do tajomného hradu v temných transylvánskych horách, kde sídli záhadný Lovec. Ak aj vy máte radi príbehy s neustále sa meniacou výpravou, prídete si na svoje a budete spokojní.

Okrem toho musím oceniť skvelé historické kostýmy, rekvizity ale i účesy, prípadne zostrihy tvárového porastu postáv. Ilustrátor nič nepodcenil, so všetkým sa pohral a mnohé obrazy sú skutočne prekrásne a vyrážajú dych. Dúfam, že sa s jeho prácou ešte stretnem. Je pravda, že dve postavy sa na seba podobajú, ale dá sa na to zvyknúť. Kresba je magická, čarovná, malebná a takmer až rozprávková, zároveň ale vie pritvrdiť a byť drsná a mierne hororová. Je mäsitá, vysoko výživná, ako silný vývar. V jednom zábere dokonca Jean odpisoval od filmu Pán prsteňov: Dve veže, keď sa Gandalf pri súboji s Balrogom zrútil do nekonečných podzemných priestorov.

Toľko nadšenia žiaľ nebudete mať zo scenára. Ten je síce príjemne poburujúci a kontroverzný, ale zároveň na viacerých miestach prehnane zamotaný, príliš prekombinovaný a plný postáv. Každá z nich má radikálne rozdielnu motiváciu v robení toho, čo robí. Skrátka, budete sa v tom strácať.

Je super, že sa na náš trh tento dynamický francúzsky komiks prebojoval. Rád som ním listoval a obdivoval jednotlivé kresby, postavy, tváre, budovy, lesy. Musím ale priznať, že orientovať sa v jeho náročných scenároch bolo pre mňa ťažké a som presvedčený o tom, že sa mi to stopercentne nepodarilo napriek tomu, že každý komiks z princípu čítam minimálne dva razy, aby mi nič neušlo.

Napriek tomu to bolo príjemné osvieženie a spestrenie a som bez debaty rád, že máme možnosť prečítať si v českom jazyku európsku komiksovú špičku.

Komiks Jednorožec 3 + 4 si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Jednorožec 3 + 4 (orig.: La Licorne: Les Eaux noires de Venise, La Licorne: Le Jour du baptème)
Autor: Mathieu Gabella
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Anthony Jean
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 128
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 9788074499579


Súvisiaci link

Recenzia: Jednorožec 1 – 2 (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. februára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií