Recenzia – Jak jsem se reinkarnoval coby sliz 1 (manga)

Jak jsem jse reinkarnoval coby sliz 1

Kto by sa po smrti nechcel vrátiť ako Henry Cavill, Kristen Stewart alebo aspoň ako vznešený jednorožec? Mikami také šťastie nemal. Alebo mal? Po smrti sa z neho stal sliz. Ale aký sliz. Supersliz!


Od CREW sa k nám s čvachtaním doplazila manga Jak jsem se reinkarnoval coby sliz 1 (ďalej len JJSRCS1). Ak by sa robil rebríček komiksov s najčudnejšími ale zároveň najpútavejšími (čo je často jedno a to isté) názvami, akiste by tento obsadil popredné miesto hneď za Chci sníst tvoji slinivku. To je, mimochodom, náhodou tiež manga a náhodou tiež od CREW.

Ale k veci. JJSRCS1 pojednáva o odvážnom mladíkovi. Lenže viete, čo sa hovorí. Cintoríny sú plné odvážnych. Mikami, žiaľ, nie je výnimka. Za tragických okolností umiera hneď na začiatku. Následne sa proti svojej vôli (v niektorých veciach si skrátka nepomôžete) prevtelí do slizu. Aby toho nebolo málo, je presunutý z normálnej ľudskej reality do rozprávkovej ríše, kde je bežné stretať takéto bytosti.

Pôvodne išlo o novelu publikovanú na internete, z ktorej sa následne stala manga. Hrdina naozaj vyzerá ako sliz. Nie však ako extra výtvarne zaujímavý sliz, ale ako niečo, čo pripomína veľkú kvapku vody s náznakmi očí. Nebojte sa ale, že by ste mali dočinenia s chudobnou mangou: Taiki Kawakami a Mitz Vah nakreslili kráľovstvá, goblinov, väzenia večnosti, pralesy, jaskyne, drakov, eroelfky (nepýtajte sa), ušľachtilých trpaslíkov a vlkov (samozrejme hovoriacich).

Ako pre oboch ilustrátorov, tak aj pre scenáristu Fuseho ide o český debut. Fuse ponúka živý dej a sviežu zápletku. Kým niektoré mangy, ktoré v češtine vyšli, boli nejeden raz civilného charakteru (napr. Orange alebo Němý hlas) s viac či menej nadprirodzeným motívom, JJSRCS1 si na realitu nepotrpí. Je to rozprávka. Lenže iná, než na aké sme v našich zemepisných končinách zvyknutí. Čitateľ skutočne málokedy natrafí na príbeh, ktorého hlavným hrdinom je sliz. Mikami, ktorý v novom svete prijíma meno Rimuru, stavia medzi svoje priority výchovno-morálny apel. Síce sa neustále (nechtiac) dostáva do konfliktov, ale napriek tomu, že je mimoriadne mocnou želatínou, uprednostňuje priateľské, pacifistické riešenia. Občas musí použiť drsné metódy, no iba preto, že to s nepriateľmi nejde po dobrom. Majú totiž tendenciu podceňovať ho, keďže neveria, že „nejaký sliz“ ich dokáže premôcť.

Fuseov scenár je interaktívny. Sliziak Rimuru je, tak ako my, v danom prostredí nováčik. Musí sa teda učiť za pochodu a z vlastných chýb. Scenár pripomína počítačovú hru, kde sa hráč musí rozkukať okolo seba a dôkladne zanalyzovať situáciu. Postupne sa učí na správnych miestach a v správny čas využívať jednotlivé unikátne vlastnosti. Kým jedna je geniálna a pomôže mu v situácii A, neznamená to ešte automaticky, že mu pomôže i v situácii B. Superschopnosti následne aplikuje na tú či onú udalosť. Nasleduje progres v podobe aktualizácie jednotlivých vlôh.

Rimuru si neodpustí hlášky, ktoré sa naňho nalepili za jeho ľudského života. Nedokáže si zvyknúť na to, že okolité bytosti nechápu jeho zmyslu pre humor. Hlášky sú rozkošné, miestami azda až dadaistické. Nechýba komentovanie nezvyklých okolností ani špecifické vnútorné myšlienkové pochody. Hoci je Rimuru neskonale silný, zároveň je roztomilý. Okrem ovládania schopností sa učí pokore.

Chaotický je „ľudský“ úvod a nejaký čas trvá, kým sa do zdanlivo komplikovaného scenára dostanete. Príbeh je epizódny, čo tiež môže niekomu prekážať. A v jednej chvíli goblini tvrdia, že nemajú mená, čo je samo osebe čudné, ale jeden z nich meno má. Prečo? Podobných mínusov je tu však skutočne ako šafranu. Ak niekomu na JJSRCS1 bude niečo najviac vadiť, tak paradoxne práve originalita scenára. Má tendenciu prekračovať hranice toho, čo sú niektorí čitatelia ochotní akceptovať; je ale temer isté, že JJSRCS1 budú čítať iba fanúšikovia mangy. A tí sú zvyknutí na všeličo.

Toto rôsolovité želé je ťažké nezbožňovať. Hoci sa na začiatku odohrá tragédia, následné rozprávanie sa nesie v sympaticky uvoľnenom, milom, hravom a roztopašnom duchu. Jediná vážna vec, ktorá sa rieši, je to, či sa sliz môže ženiť a ak áno, tak s kým. A akým spôsobom prebieha rozmnožovanie. Proste, manga.

Hodnotenie: 70 %

Mangu Jak jsem se reinkarnoval coby sliz 1 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Jak jsem se reinkarnoval coby sliz 1 (orig.: Tensei Šitara Slime Datta Ken #01)
Autor: Fuse
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Taiki Kawakami, Mitz Vah
Jazyk: český
Preklad: Petr Hofman
Počet strán: 240
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–178–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


19. augusta 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií