Recenzia: Němý hlas 1 (manga)

Nemy hlas 1

Šikana. Stretol sa s ňou každý. Či už ho šikanovali, alebo šikanoval, prípadne pozná niekoho, kto šikanoval, alebo bol šikanovaný. Najnovšie prichádza vo výbornej mange.

Do školy nastúpila nová žiačka: nepočujúca Šóko Nišimija. Väčšina spolužiakov k nej pristupuje pekne, vzorovo, pomáha jej, nemajú problém všetko jej vysvetľovať a písať to, čo práve povedali učitelia. Znakovú reč, ktorá by komunikáciu urýchľovala a robila praktickejšou, však v škole nikto neovláda. Keď hendikep „prekvapivo“ po pár dňoch nemizne, rovesníkov všetko začína čoraz viac obťažovať. Je len otázka času, kedy ukážu svoje skutočné tváre.

Iniciátorom šikany je dobrodružstvá milujúci Šója Išida, pre ktorého je nuda zakázaným slovom. Hoci sú spolužiaci jeho počínaním sprvu šokovaní, čoskoro sa pridajú na jeho stranu. Pomáhanie spolužiačke ich oberá o čas, ktorý mohli venovať sami sebe. Šóko nechtiac narušuje denný triedny režim. Deti nevedia to, čo dávno poznal klasik strieborného plátna Dutch Schaefer z Predátora: „Dillon, ak sa teraz nezastavíme, nikdy do cieľa neprídeme“. Veru tak, Arnold Schwarzenegger mal zase raz pravdu; často máme na zreteli iba cieľ a samotnej ceste nevenujeme žiadnu pozornosť. A to je škoda, o mnohé sa kvôli tomu pripravíme.

Němý hlas 1 je síce skvelý, ale ide o prvý fragment z plánovanej sedemdielnej série. Nečakajte preto uzavretý dej, ale len začiatok rozsiahleho cyklu. Niečo na spôsob Orange.

Táto manga predstavuje český debut japonskej ilustrátorky a scenáristky v jednej osobe Jošitoki Óima. Autorka vie, o čom rozpráva. Ľudia, ktorí šikanujú, sú často sami obeťami a potrebujú pomoc. Lenže ju nedostanú, takže si zlosť a iné negatívne pocity a traumy vybíjajú na tých, ktorí sú ešte zraniteľnejší, prípadne disponujú telesným hendikepom („obľúbené“ sú aj slabšie sociálne rodinné podmienky, prípadne zajakávanie sa), ktorý sa stáva ideálnym terčom pre posmech. Sú tu prítomné isté náznaky toho, prečo je Šója taký zlý, ale naplno sa k odhaľovaniu jeho psychologického pozadia dostaneme zrejme až v pokračovaniach.

V školách je šikane umožnené existovať často aj vinou tichého súhlasu učiteľského zboru. Ten netúži po problémoch, a tak sa radšej tvári, že ich nevidí. Prípadne učitelia sa sami dopúšťajú šikany a to nielen na žiakoch, ale niekedy dokonca i na kolegoch. Následne sa karta môže obrátiť a tí, čo šikanujú, sa stávajú obeťou šikany.

Rozprávanie naberá na intenzite. Je mrazivo vystupňované. Postupne sa k Šójovi pridávajú ďalší a ďalší spolužiaci, ktorí si do Šóko (ktorá bola dovtedy vďačná za aj miniatúrnu pomoc a „obyčajný“ milý úsmev) s chuťou kopnú. Urážky a poníženia sú na dennom poriadku. Menšie problémy a divné nedorozumenia naberajú na intenzite a prerastú v nezastaviteľné pe­klo.

I keď by ste útočníkov radi nenávideli, scenáristka sa na nich snaží hľadieť nie čierno-bielo. Každý si niečo nesie v živote a jeho počínanie je síce hodné odsúdenia, ale za istých okolností pochopiteľné (hoci nie ospravedlniteľné a už tobôž akceptovateľné). Šikanovaná Šóko je extrémne zraniteľná, no zároveň mimoriadne silná. Jej schopnosť odpúšťať je niektorým spolužiakom až nesympatická. Ona však naozaj túži do poslednej chvíle v ľuďoch vidieť len to najlepšie. Jej „nepriateľa“ by sme „radi“ odsúdili, ale tušíme, že za jeho správaním sa ukrýva niečo temné, za čo nemôže.

Uvidíme, s čím prídu zvyšné časti, ale existuje oprávnený predpoklad, že to bude strhujúca emočná jazda. Němý hlas 1 má asi, azda, možno, určite vzdelávací charakter, ale v prvom rade je to precítený príbeh.

P.S. – V roku 2016 vznikla filmová kreslená adaptácia.

Hodnotenie: 80 %

Mangu Němý hlas 1 si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Němý hlas 1 (orig.: Koe no Katachi 1)
Autor: Jošitoki Óima
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Jošitoki Óima
Jazyk: český
Preklad: Eliška Nováková
Počet strán: 196
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–030–8


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


31. augusta 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií