Recenzia – Ilona Andrews: Magie spojuje

Magie spojuje - obálka

Čo pre vás znamená vo fantasy číslo 9? Mnohí si pri tom predstavia bieleho čarodejníka, elfa, trpaslíka, chodca a pár hobitov. Niektorí si do spojenia „fantázia“ a „9“ automaticky priradia ešte šestku. Nám ale teraz ide o deviaty diel urban fantasy o bývalej rytierke, žoldáčke, alfe a momentálne veľmi zaneprázdnenej dievčine menom Kate Danielsová.

Vitajte vo svete, kde vlny technológie striedajú vlny mágie. Kate a jej snúbenec Curran „Na čiči“ Lennart si žijú v domčeku na okraji mesta spolu s adoptívnou dcérou Julkou a klbkom občas kožušinových kamarátov. Respektíve, snažia sa žiť. Curran šoféruje pomaly sa rozbiehajúci autobus znovu vybudovaného Cechu žoldnierov a Kate väčšinu síl vynakladá na šoférovanie Atlanty. Aj keď mesto podľa práva patrí jej, divotvorný ocko Roland si zmluvy vykladá po svojom. A tak Kate musí neustále riešiť väčšie či menšie konflikty. Situácia sa vyhrotí, keď Staviteľ veží unesie a mučí ľadového obra Saimana, ktorý patrí medzi Katiných „ľudí“.

Ale to je len jedna z mála nepríjemností, ktorým musí špičkovo ostrá agentka v týchto dňoch čeliť. K tým horším patria veštby. Pravdivé, desivé, priam hmatateľné, riadiace sa zákonmi jednoduchého algorimu: IF Kate sa za Currana vydá, THEN Curran zomrie a Atlanta zhorí v plameňoch. IF Kate sa za Currana nevydá, THEN… sa stane niečo ešte horšie.

Našťastie Kate nikdy nebola ten typ, ktorý sa príliš nechal zväzovať zákonmi, ba ani matematickými. Dovtedy bude vŕtať a špekulovať, kým si nevyrobí štrbinu, ktorou by sa mohla z bezvýchodiskovej situácie vyvliecť. Pre dobro veci musí obetovať veľa. Ako prvé musí zahodiť svoju nenávisť, hrdosť a strach, a spojiť sa s tými, od koho by nikdy predtým pomoc nežiadala.

Budovanie atlantskej Ligy spravodlivosti nie je ani zďaleka jednoduché. Za jednu službičku musí Kate oplatiť druhú, tá vedie k ďalšej atď. Sympatické je, že podľa známeho pravidla pušky zavesenej nad krbom ani jeden sek kosteným mečom, ani jedna kvapka krvi, ani jedna podaná ruka nevyjdú navnivoč a do konca knihy sa pre všetky nájde zaujímavé dramatické využitie.

Séria, ktorá doteraz vynikala istou komornosťou, sa v tejto knihe poriadne rozšupla. Väčší priestor dostal Curran. Spočiatku sa síce javil ako šovinistický kretén, postupne sa však z neho vykľul mysliaci tvor a zásadový chlap, o ktorého huňaté plece si jedno doráňané žieňa môže oprieť ubitú hlavičku. Do väčšej hĺbky sme spoznali Katinu rodinu, čím nemyslím len jej vyšinutého božského otca. Epickosť tu vyrástla do v sérii dosiaľ nevídaných rozmerov. Autorom sa na malej ploche podarilo k nosnému príbehu navinúť nielen vízie z neutešenej budúcnosti, ale aj spomienky na ďalekú minulosť, ktorá mala formovať Katin osud. Svoj podiel strán si konečne uchmatol aj Roman, svojrázny Černobogov kňaz, ktorý si vzal Katinu svadbu za osobnú vec: od výberu svadobných šiat po zapojenie sa do hromadnej záverečnej bitky. A dostalo sa aj na ostatných chlpatcov a krídlatcov z Katinej družiny.

Dynamika príbehu sa tiež vydarila. Situácia je veľmi vážna, priam zúfalá, napriek tomu sa však nájde pár srandovných alebo prostých ľudských momentov. Humornú vložku tu reprezentujú predovšetkým prípravy na svadbu, z ktorej nakoniec môže, samozrejme, zísť. Romanove predstavy o dokonalej slávnosti, akú by si mal bývalý Pán šeliem a dcéra Staviteľa veží (okrem tohto v knihe Kate pribudne ďalších pár titulov) zaslúžiť, sú bujaré a volch rozhodne nešetrí ani nápadmi, ani peniazmi. Samozrejme, vždy si na to nájde „najvhodnejší“ čas. Lahodne pôsobia aj rozhovory medzi dcérou a otcom. Niekedy to vyzerá, ako keby sa Kate rozprávala sama so sebou, tak veľmi sú si s Rolandom podobní, ibaže jeden ešte má morálne zábrany a druhý svoju morálku prepol na spiatočný chod už pred pár tisícročiami. V žiadnej rodine to asi nie je jednoduché, láska i nenávisť majú mnoho podôb. Jediné, čo občas trochu škrípe, sú ďalšie a ďalšie veštby, ktoré sáču malú bojovníčku od jedného problému k druhému. Na druhej strane, zapĺňajú knihu zaujímavými duelmi a pomáhajú rozvinúť Katine krídla. Obrazne. Aspoň zatiaľ…

Podčiarknuté, zhrnuté: Magie spojuje patrí k najvyváženejším a najzábavnejším dielom série. Je to kniha plná akcie, dobrodružstva; autori pridali atraktívnu dávku dejín, kus mytológie, štipku srandy, hrsť rozuzlení a ešte väčšiu hrsť háčikov, na ktoré nás chytili, aby sme sa mali na čo tešiť v ďalších pokračovaniach. A veľmi príjemný záver, kde možno príde aj kúzelník.

Knihu Magie spojuje si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Magie spojuje si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Magie spojuje (Orig.: Magic Binds)
Séria o Kate Danielsovej 9
Žáner: urban fantasy
Autor: Ilona Andrews
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Preklad: Hana Šimečková
Počet strán: 320
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788073983949


Autorka recenzie Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej zatiaľ poslednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM.


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)
9: Magie spojuje (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


7. decembra 2017
Alexandra Pavelková