Recenzia - Ilona Andrews: Magie na vzestupu

magie na vzestupu - obálka

Kate Danielsová je stará. Na pleciach síce nesie ledva štvrťstoročie, no prežila hádam viac ako Connor MacLeod. Je unavená, ubolená, zjazvená, strhaná – no proste stará. Prinajmenšom sa tak cíti. Ešte šťastie, že má milujúceho muža a podporu divej zveriny, ktorej s manželom šéfuje.

Aj keď s „manželom“ nie je ten správny výraz. Ešte stále totiž nie sú zobratí. A to je kameň úrazu. Po tom všetkom, čo spolu prežili, Kate ani v päte neprišlo na um, že zvonka to vyzerá ináč. Slušne povedané, ako keby bola pre Currana, Pána šeliem, iba krátkodobou zábavkou. Isteže, oni dvaja a ich okolie vedia, že majú hlboký vzťah a dospievajúcu adoptívnu dcéru. Atlantské svorky vedia, že Kate napriek „ľudskému hendikepu“ zvládne ľavou zadnou zrovnať do kocky hociktorého meňaveckého alfu. Ale svet nie je len Atlanta. Ba ani Amerika.

A začne sa to tak nevinne. Debatou medzi nami dievčatami na tému, čo by si mladá Julie mala obliecť na narodeninovú oslavu svojej najlepšej kamarátky. Z oslavy však nie je nič. Udalosti sa začnú valiť jedna cez druhú. Podľa všetkého zasa dôjde k tragédii a budú musieť mrieť deti. Currana navyše požiadajú robiť nestranného rozhodcu v istom rodinnom spore a Kate má cestovať s ním ako bodyguard tehotnej dedičky. Ale nielen na futbale rozhodcov bijú. A telesní strážcovia tiež zvyknú utŕžiť… Tá pozvánka je jasná pasca. Ale sľúbená odmena je príliš lákavá – môže eliminovať najväčšiu nočnú moru meňavcov a urobiť Julie šťastnou. Niet čo váhať. Keďže v dobe vĺn techu a mágie nie je zaoceánska doprava jednoduchá a ani úloha, ktorá ich čaká v Európe, extra nevonia, na hero quest sa vyberú len tí najlepší z najlepších. Bohužiaľ, mnohí si ukážu fotky, takže návrat domov nie je súdený každému.

Samotná cesta nie je med lízať. Ale to je nič oproti tomu, keď atlantská partia vystúpi na pevninu. Klamstvá, intrigy. Otvorené i skryté boje. Svet okolo Kate sa začne rúcať, keď reči o jej mladšej a krajšej náhradníčke začínajú dostávať reálny podmaz. Kate však nie žiadna pipka v ružových ihličkách. Snaží sa držať zdravého rozumu a splniť úlohu, kvôli ktorej prišla, lebo cena za zlyhanie je privysoká. Ale polien pod nohami akoby po lesnej kalamite pribúdalo. Najťažšie je však vyrovnať sa s tým, na koho a z akého dôvodu bola táto extrémna búda ušitá. A s minulosťou.

Manželská dvojica píšuca pod menom Ilona Andrews vytvorila napínavé dobrodružstvo a navyše pozdvihla problematiku meňavcov na ďalšiu úroveň. Akčnému deju zdatne sekundujú výborne vykreslené postavy a ich motivácie. Mnohí, spočiatku sympatickí, sa časom znechutia. A naopak – niektorí, o koho by si jeden na prvý pohľad ani bicykel neoprel, sa ukážu ako múdri, silní, ba veľkolepí. Nie, netreba dekrétov ani zlatých korún, keď má niekto veľkoleposť v krvi.

Autori sa pri písaní evidentne dobre bavili. Dopriali aj nám, čitateľom. Napriek vysokému tempu si našli čas a priestor na obyčajnú ľudskosť a obyčajnú „neľudskosť“. I kvapôčku svojského humoru, ktorý jej tejto autorskej dvojici vlastný. Okrem toho dokázali elegantne zašifrovať do zdanlivo nereálneho sveta plného vlkodlakov, hyenodlakov, delfínodlakov (!!!) a iných potvor životné pravdy, ktoré hovoria čosi aj nám, ľuďom. Šiesta kniha zo série o Kate Danielsovej je jednoducho esenciou autorského majstrovstva a má jedinú chybu: Neoplatí sa ju začať čítať, ak máte rozrobenú diplomovku, projekt alebo hocičo, čo treba čoskoro odovzdať.

Hodnotenie: 90 %

knihu Magie na vzestupu dostanete na Martinuse so zľavou 5 %, pre viac informácií kliknite na tento link


Magie na vzestupu
Séria: Kate Daniels 6
Autor: Ilona Andrews
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2014
Jazyk: český
Počet strán: 320
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788073982898


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


17. apríla 2015
Alexandra Pavelková