Recenzia - Ilona Andrews: Magie střelného prachu

magie-strelneho-prachu_jpg

V záľahe vlkodlačích romancí, ktoré sa v súčasnosti povaľujú na knižných pultoch, je značka autorskej dvojice píšucej pod menom Ilona Andrews zárukou niečoho nápaditého, sviežeho a podfarbeného svojským humorom. Proste čosi podobné, ako keď si zo študentskej menzy odskočíte do mesta na chrumkavý kebab s voňavými kúskami prepečeného mäska zaliateho pravým jogurtovým dresingom a posypaného čili tak akurát na končok lyžičky. Síce to nie je žiadne „sacre blééé“ z drahej reštaurácie, ale poskytuje lahodné pocity počas konzumácie, jemné štipkanie vo vnútornostiach, pričom chuť a vôňa zostávajú na podnebí ešte dlho potom, ako ste servítku zahodili do separovaného odpadu.

Na takejto povesti sa už dá stavať. A preto prišiel čas vytiahnuť ďalšie eso – spin-off k hlavnej sérii o vyšetrovateľke Kate Danielsovej. V Magii střelného prachu reč o Katinej najlepšej kamarátke, kolegyni, kryčke chrbta, pištoľníčke Andrei Nashovej. Pretože vo chvíľach, keď práve nepracuje v Špičkovo ostrej agentúre, Andrea má aj svoj vlastný, a to veľmi temperamentný ži­vot.

Počiatkom a prekliatím tohto života je Andrein pôvod. Na rozdiel od ostatných hyen z dobrých chechtavých rodín, ktorých členovia sú ľudia premieňajúci sa na šelmy, Andrein tatko žil ako týrané zvieratko, ktoré sa sem-tam zmenilo na človeka. Že výsledkom takejto premeny nebol žiadny Hugh Jackman ani Einstein, dá rozum. A to je možno jeden z dôvodov, prečo predsudkami sa živiaci hyenodlaci považujú potomka takéhoto rodiča za tú najšpinavejšiu vec, do ktorej sa dá kopnúť.

A tak kopú.

Táto trauma prenasleduje Andreu celý život, a preto je jej súčasné postavenie značne zložité. Horko-ťažko sa začala vyrovnávať s vyrazením z milovaného Rádu a stratou milenca, keď prišla ďalšia rana: je poverená pátraním po vrahovi člena svorky hyenodlakov, do ktorej by podľa pravidiel mala vstúpiť. Ináč jej hrozia sankcie. Ba čo je horšie, styčným dôstojníkom v tomto prípade je jej bývalý frajer Rafael. Vnútorne rozhodená Andrea musí teda bojovať na viacerých frontoch naraz. Detektívna práca je tým pádom poriadne skomplikovaná talianskym vzťahom medzi bývalými amantmi, neustálym tlakom zo strany šéfky klanu hyenodlakov (a zároveň Rafaelovej drahej mamičky), ktorá nemôže na svojom území vystáť jednu sólo hyenu, a aby sa Andrea príliš nenudila, zo skrine sa vyhrnie aj pár kostier z minulosti.

Je vskutku príjemné sledovať Andreu pri práci a autori si tento diel očividne užívali. Dej je svižný a čitateľ musí chtiac-nechtiac držať blondínke palce nielen pri plnení služobných povinností, ale aj pri záležitostiach týkajúcich sa jej citlivejšej stránky. V tejto knihe dostalo, samozrejme, väčší priestor aj spoločenstvo hyenodlakov, a tak sme sa naučili pár dôležitých faktov, pravidiel, zvyklostí a najmä to, že ako medzi ľuďmi, tak aj medzi hyenami existujú skutočné hyeny, s ktorými sa treba vysporiadať.

Atmosféra románu je presne taká, na akú sme zvyknutí u Kate Danielsovej. Rovnaké reálie, rovnaké výrazové prostriedky a dokonca rovnaký jazykový štýl. Tie dve, Kate a Andreu, ozaj spája nevšedné priateľstvo, lebo rovnako hovoria, rovnako uvažujú, takže sa čitateľ občas musí zhaltovať: Nie, hentáto je blondínka a hyena, kým hentamtá je tá je človek, čo žije s levom. V každom prípade ide o text, ktorý – rovnako ako ten kebab – zhltnete na jeden raz. Lebo odložiť na zajtra sa nedá. Ibaže by ste holdovali masochizmu.

Ako bodku za správami zaradilo vydavateľstvo do knihy aj poviedku Magické dary. Ide o epizódnu záležitosť, kde je hlavnou hrdinkou Kate Danielsová a reáliami sa čiastočne prekrýva s Andreiným príbehom. Zábavné a milé. Veď za dobrým kebabom si treba dať ešte orieškovú zmrzlinu (alebo inú podľa vlastného výberu). Jediným kyslým kúskom je tu istý logický prvok, ktorý naznačuje, že chronologicky by mala byť táto poviedka zaradená pred Andrein príbeh. Ale čo sa stalo, už sa neodstane, a u čitateľa fantasy sa očakáva prinajmenšom toľko fantázie, aby si to v hlave usporiadal sám a bezbolestne. Mňa to teda ani najmenej nebolelo.

Na Martinuse túto knihu dostanete so zľavou 5 %


Magie střelného prachu
Autor: Ilona Andrews
Séria: Svet Kate Danielsovej 1
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: FantomPrint
Rok vydania: 2014
Počet strán: 352
Väzba: Tvrdá s prebalom
Prekladateľ: Hana Šimečková
Autor obálky: Tony Mauro
ISBN: 978–80–7398–269–0


Zo série o Kate Danielsovej zatiaľ vyšlo:
1. Magie mrtvých
2. Magie spaluje (recenzia)
3. Magie útočí (recenzia)
4. Magie krve (recenzia)
5. Magie zabíjí (recenzia)
6. Magie na vzestupu (recenzia)
7: Magie ničivá (recenzia)
8: Magie změny (recenzia)

Spin-off: Magie střelného prachu (recenzia)


2. februára 2015
Alexandra Pavelková