Recenzia: Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 2: Úhrada (komiks)

Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 2 - Úhrada

Doctor Strange sa práve vrátil z vesmíru. Doma ho okrem chladničky plnej živého jedla a psieho ducha (teda bežných vecí) čaká… Doctor Strange!


Sériu Doctor Strange začal v roku 2016 písať slávny Jason Aaron (Skalpy, Muži hněvu). Napriek pár zakopnutiam zaznamenala skvelé prijatie u fanúšikovskej obce. Jasona po čase vystriedal Donny Cates. Obaja predstavili najmocnejšieho mága na Zemi v sviežej, zmodernizovanej podobe. Nezabudli ale ani na chirurgove základné vlastnosti, ktoré z neho robia Doctora Strangea. Prišli so zaujímavou myšlienkou, že milovaný hrdina používa mágiu na dlh, ktorý treba priebežne splácať. Ak sa to nedeje, vznikne zásadný problém. A na ten je krátky dokonca i muž, ktorého levitačný plášť sa s chuťou schováva v Nisantijskej skrini medzi Satannishskými paličkami.

Po niekoľkých desiatkach pokračovaní sága v roku 2018 dospela do nevyhnutného, logického konca a čitatelia premýšľali, čo bude ďalej resp. či vôbec niečo.

V Marvele to naopak mali zjavne do detailov premyslené a ešte v roku 2018 odpálili vydávanie novej série Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj. Drsného Južana Aarona vystriedal konzervatívny Mark Waid (Království tvé, Fantastic Four: Rozhodná akce) a všetci boli zvedaví, akým smerom milovaného čáryfuka posunie.

Prvý diel bol síce fajn, napriek tomu vzbudil isté rozpaky. Opäť sme sa tu totiž dočkali slov o nutnosti platiť za používanie mágie, čo sme považovali za uzavretú záležitosť. Waid tento motív „okopíroval“ z Aaronovho (+ Catesovho) runu, ale naopak obľúbenú postavu Zelmy či Wonga nie. Vrátil do hry (dá sa povedať, že adoptoval) zábavného a sympatického zeleného psieho ducha Batsa, no inak ako keby všetko, čo bolo vymyslené predtým, najradšej zhodil zo stola a začal od nuly. Niektorým čitateľom to nevadilo, iní boli zvedaví, kam to povedie, a ďalším to prekážalo. Faktom je, že Waidovo zaseknutie sa medzi starými a novými vecami nebudilo veľké nadšenie. Výsledok pôsobil dojmom mačkopsa. Nerozhodol sa Marvel postavu vrátiť späť do hry príliš rýchlo? Nemal ju radšej nechať pár rokov zaslúžene odpočívať, aby počas prestávky nabrala nové sily a čerstvé nápady?

Pokračovanie s podtitulom Úhrada k nám prichádza opäť vďaka CREW. Dobrou správou je, že Waid sám seba nakopol na vyššie obrátky a ukázal, že prestávka nutná nebola. Strange sa objavuje v plnej sile, hýri nápadmi (aj farbami) a zaujímavými zápletkami plnými originálnych peripetií. Vesmírne dobrodružstvo je preč; návšteva kozmu splnila účel (získanie novej mágie) a Stephen Strange sa na Zem vracia ako najmocnejší mág planéty, ktorého len tak niečo nerozhodí.

Waid nečakane do hry vracia spomínanú postavu Wonga a Zelmy, o ktorých sme si mysleli, že je už s nimi amen. Tým pádom scenárista definitívne (?) zo svojej série zmýva nápis „čosi ako remake“ a robí z nej, dá sa povedať, plnohodnotný sequel Aaronovej/Catesovej éry. To je dobre, pretože prečo neustále začínať od nuly? Prečo stále všetko reštartovať? Prečo sa tváriť, že predtým nič nebolo? Ani s opakovaním ohľadom dlhov to napokon nie je až také tragické, ako sa zdalo minule, pretože Waid tému nečakane rozpracoval, napríklad vytvorením postavy hlavného účtovníka.

Scenár je síce osviežujúci a rázny, ale zároveň sa nebráni povinným klišé. Takže bezmocný hrdina otvorene hovorí o konci, aby na nasledujúcej strane zabral a vyhral. Vedľajšie postavy mu vyčítajú prchkú a sebeckú povahu a odchádzajú od neho s hláškou na perách: „Zbohom, nikdy viac sa neuvidíme,“ ale v nasledujúcej kapitole sa „nečakane“ vrátia. Isté rozpaky môže vzbudzovať i lacný spôsob, akým Waid vykorčuľoval zo šokujúceho konca jednotky, resp. úvodu dvojky. V ňom je šialený problém vyriešený tak rýchlo a banálne, že chvíľu trvá, kým sa čitateľova myseľ upokojí. Zároveň však ale treba dodať, že hoci ide o lacné vysvetlenie, vedie k zaujímavým ďalším okolnostiam. Takže nejde o vyložené negatívum, skôr o zaujímavosť. Tieto situácie opätovne potvrdzujú, že hoc má Strange neustále problém s aroganciou, zároveň má paradoxne veľké srdce.

Niektoré kapitoly spolu súvisia, ďalšie sú oddychového „poviedkového“ rázu. Je to pochopiteľné. Waid to takto píše preto, aby nevystrieľal celý svoj zásobník pri prvej príležitosti. Nenápadne riedi tempo a na niektorých miestach spomaľuje, uhne od hlavnej dejovej linky k menej dôležitej, zato paradoxne možno ešte zábavnejšej kapitole. Napríklad tej s developerskou firmou, ktorá mieni doslova rozkopať Bleecker Street na márne kusy. Stephen Strange ale rozhodne nepatrí medzi obyvateľov, ktorí by sa každý rok sťahovali inam. A už tobôž nie preto, že si to želá bezcharakterná firma, ktorá verí, že za peniaze si kúpi všetko. Tento príbeh dokazuje, že veľakrát sú vydarenejšie komiksy, ktoré sa na nič nehrajú a namiesto veľkolepých bitiek ponúkajú „iba“ superhrdinu v atypickej situácii.

Doctor Strange po rozpačitom rozjazde novej série radikálnym spôsobom potvrdil svoje zásadné postavenie vo výstavnej sieni Marvel. Ukázal, dokázal a preukázal nielen to, že na to stále má, ale aj to, že ostatní sa od neho ešte majú čo učiť.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 2: Úhrada si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 2: Úhrada (orig.: Doctor Strange by Mark Waid 2: Remittance)
Autor: Mark Waid
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Javier Pina, Andres Guinaldo, Jesús Saiz, Kevin Nowlan, Jim Campbell, Butch Guice, Carlos Lopez, Daniel Acuña
Jazyk: český
Preklad: Kateřina Tichá
Počet strán: 152
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–255–5


Súvisiaci link

Recenzia: Doctor Strange – Nejvyšší čaroděj 1: Napříč vesmírem


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. októbra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií