Recenzia: Denník Anny Frankovej – komiks

Komiksová adaptácia najdevastačnejšieho vojnového denníka na svete

Denník Anny Frankovej - komiks

Akokoľvek to znie, jedným z najslávnejších svedectiev o nacistickej beštialite Druhej svetovej vojny je denník tínedžerky.

V lete 1942 podnikateľ, manžel a otec dvoch dospievajúcich dcér Otto Frank pochopil, že to, čo stvára protižidovsky (a inak „proti“) naladený psychopat Hitler, bude viesť do pekla. A tak sa s manželkou a dcérami Margot a Annou ukryl v holandskom Amsterdame do bunkru, aby ich nacisti nenašli a neposlali do plynovej komory. Šlo o mimoriadne dômyselný bunker, v ktorom strávili niekoľko rokov. V podstate išlo o niekoľkoizbový poschodový byt rafinovane schovaný za stenou Frankovej firmy. Počas dňa tam pracovali zamestnanci netušiac, že vedľa nich býva nielen rodina Frankovcov, ale aj niekoľko ďalších osôb, ktoré sa tu tiež ukrývali pred nacistickým zlom. V komikse to pekne vidíme v ilustračnom celostranovom priereze stavbou. Frankovci disponovali hŕstkou spojencov, ktorí ich zásobovali jedlom. No ako vojna vrcholila, bolo všetko čoraz ťažšie. Nevraviac o tom, že hrozilo prezradenie. Ak by sa tak stalo, rodina by skončila v koncentračnom tábore.

Príbeh trinásťročnej Anny vstúpil do dejín a tým pádom i do popkultúry. Pamätáte sa, ako mladiství hrdinovia obľúbenej knihy (a následne filmu) Na vine sú hviezdy od Johna Greena absolvovali výlet do Amsterdamu? Hádajte, kam konkrétne. Áno, presne tam. Okrem toho existuje množstvo dokumentov a filmov. Napríklad v roku 2001 vznikla česko-americká televízna mini-séria, kde hrdinkinho rozvážneho otca stvárnil Ben Kingsley (do tejto roly sa hodil ešte viac ako na oscarového Gándhiho). Teraz si ale porozprávame o komiksovej adaptácii, ktorú tohto roku v slovenskom preklade vydal Slovart.

Na neľahkú úlohu sa podujal scenárista Ari Folman. Ten predtým zaujal ceneným komiksom Valčík s Bašírom, ktorý následne natočil ako animovaný film a získal zaň oscarovú nomináciu. Na „Valčíku“ s ním spolupracoval David Polonsky, ktorý mu neskôr ilustroval aj komiks o Anne. Tvorcovia sa v Denníku Anny Frankovej zámerne rozhodli niektoré pasáže neilustrovať a prevziať ich v pôvodnej textovej podobe. To je ale každopádne iba bonus, inak ide naozaj o čisto komiksové spracovanie daných udalostí.

Obom pánom sa podarilo zachytiť nenávisť voči Židom (a iným menšinám), ktorá v tej dobe dosahovala extrém. Staré priateľstvá boli roztrhnuté a zabudnuté, dovtedy fungujúce vzťahy rozvrátené. Možno desivejšie, než zvuky bombardovania a kvílenie sirén, bolo udieranie nacistických pästí na dvere uprostred noci. Vtedy bolo jasné, že vás majú. A to sa spravidla končilo len jedným možným spôsobom.

Som fanúšik hororov a niekedy sa ma ľudia pýtajú, čo ma na tom baví, veď sú to vraj také strašné veci. Tento komiks, respektíve celkovo príbeh Anny Frankovej, potvrdzuje, že ani najbrutálnejší knižný či filmový horor sa nevyrovná hnusu, ktorý je schopný urobiť človek človeku v reálnom živote.

Napriek tomu, že je to desivý, tragický a strašný príbeh, Annin denník a aj tento komiks sú veľmi zvláštne. Anna totiž počas písania bola ešte skôr dieťaťom, než ženou, hoci puberta už dávala o sebe znať. Okrem toho, dievčina mala obrovskú fantáziu. Tomu zodpovedá aj tón, štýl a zafarbenie príbehu. Kým vonku, za múrmi, zúria vojnové zverstvá, Frankovcom sa darí žiť relatívne bežný rodinný život. Dospelí to vnímajú inak, ale kniha je stvárnená z pohľadu Anny. Pre ňu celosvetové vojnové besnenie predstavuje skôr kulisu, ktorú príliš detailne nevníma, než niečo, čo ju môže pripraviť o život. Viac než samotná vojna, ju trápia útrapy dospievania, vrátane rôznych telesných pikantérií, a láska. Komiksový Denník Anny Frankovej nevinnými očami zľahčujúco, ale v konečnom dôsledku o to zničujúcejšie ukazuje nástrahy vojny. Detská kresba klame telom, v skutočnosti je to veľmi, veľmi temný príbeh.

Postavy sú nakreslené tak, že miestami jemne prechádzajú až do karikatúry. Tá je navyše ešte štylizovaná mangou (väčšie oči, špicatý nos…). Čitateľ sa dočká viacerých pútavých kresieb cez dve strany – ako napríklad zatopené mesto alebo psychicky nepríjemná pasáž s nočnými zlodejmi. Chýba ponuré zakončenie, ale jednak je to azda takto i lepšie a jednak to dáva logiku, keďže komiks spracoval Annin denník – a ten v istom okamihu dievčina samozrejme prestala písať. To, ako Frankovci dopadli, sa dozvieme v textovom doslove.

Komiksový Denník Anny Frankovej je dielo dôležité a edukatívne. Naozaj sa hádam môžeme domnievať, že vydavateľstvo komiksovým spracovaním šikovne priláka k tomuto zásadnému historickému monolitu mladého čitateľa. Mládež by sa od istého veku mala zoznamovať aj s takýmito záležitosťami, pretože ak zabudneme na túto kapitolu našej histórie, dopadneme veľmi zle. Isté náznaky ostatne v našej spoločnosti vidíme už dnes.

Detského čitateľa nie je rozumné podceňovať a určite sa nájdu takí, ktorí si prečítajú aj samotný denník, ale kreslené spracovanie ich možno bude vábiť predsa len viac, keďže môže byť pre mladšie ročníky atraktívnejšie a i prostredníctvom neho sa skôr či neskôr dostanú k originálu.

Je to tragický, desivý, veľmi smutný príbeh. Ak sa nespamätáme, môže sa opakovať.

„V ľuďoch je túžba pustošiť, zabíjať a vraždiť.“

Komiks Denník Anny Frankovej si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 11 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Knihu Denník Anny Frankovej si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 12 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Denník Anny Frankovej si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Denník Anny Frankovej – komiks (orig.: Anne Frank´s Diar: The Graphic Novel)
Autor: Ari Folman
Ilustrácie: David Polonsky
Vydavateľstvo: Slovart
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Otto Havrila
Počet strán: 160
Väzba: pevná viazaná
ISBN: 978–80–556–4484–4


Súvisiaci link

Predstavujeme: Legendárny denník Anny Frankovej ako komiks


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


2. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií