Polonahí divosi v komiksoch, 3. časť: Thorgal

Thorgal

Ako dať dokopy vikingské mýty so sci-fi a fantasy tak, aby to fungovalo? Recept má konkrétny názov. Thorgal.


V našom seriáli o polonahých komiksových divochoch máme už za sebou Conana a Rahana. Možno preto nebude od veci do tretice ponúknuť dlhovlasého divocha, ktorý vlastne až taký veľký divoch nie je. Privítajte teda totálnu legendu európskeho komiksu, ktorý doslova spadol z oblakov. Thorgala.

Je pravdou, že zaradiť Thorgala do tejto série článkov nie je tak úplne fér, a to najmä voči samotnému synovi hviezd. Thorgal sa totiž podstatným spôsobom líši ako od Conana, tak aj od Rahana alebo Tarzana (o ktorom bude reč nabudúce). Spomenutí páni sú viac menej (prepáč, Conan) divosi a barbari. Thorgal je, naopak, normálny chlap. Dokonca ani nedisponuje žiadnou extrémne výraznou muskulatúrou. Nevraviac o tom, že si váži ľudský život a akonáhle sa môže vyhnúť boju, urobí to. To je postoj, z ktorého by sa Conan znechutene povracal, to treba napísať na rovinu. Thorgal má preto bližšie skôr ku Kruanovi než ku Conanovi.

Ako novorodenca našla Thorgala na rozbúrenom mori posádka strateného drakkara a bez váhania ho prijala medzi seba. Z bábätka vyrástol muž. Na jednej strane sa síce plnohodnotne zaradil medzi Vikingov, na druhej strane disponoval povesťou vydedenca, ktorý medzi ostatných úplne nepatrí a asi ani nikdy patriť nebude.

Na Thorgalovi je sympatické, že nielenže nedisponuje žiadnymi superschopnosťami (tými sa bude môcť pochváliť až jeho syn Jolan), ale nie je ani nijako mimoriadne fyzicky zdatný. Dokonale používa meče, nože a luky. Nejeden raz sa ale stane, že ho sokovia porazia, premôžu, podrazia, oklamú a dostanú do zajatia. Potom sa musí z takejto šlamastiky komplikovane dostávať a siahať pri tom na dno svojich síl. Malo to repetitívny charakter, ale zároveň ho to poľudšťovalo.

Minulosť Thorgala siaha do roku 1977, keď vychádzal na pokračovanie v belgickom časopise Tintin. Výsledkom bol komiks, ktorý neskôr v češtine vyšiel pod názvom Zrazená čarodějka. Pôvodne malo ísť o jedinú spoluprácu belgického scenáristu Jeana Van Hammea a poľského ilustrátora Grzegorza Rosińskeho, čo samotní tvorcovia radi opakovali. Faktom však je, že táto prvá thorgalovka disponuje relatívne otvoreným koncom. Takže možno obaja páni tušili, akou silnou a nosnou látkou disponujú a nechali si pre istotu pootvorené zadné vrátka.

Urobili dobre. V nasledujúcich desaťročiach Thorgal preukázal neskutočný potenciál a dnes patrí medzi najpopulárnejšie dlho vydávané európske komiksové série. Paradoxne, na rozdiel od iných (aj slabších) komiksových projektov, dodnes sa nedočkal filmového ani seriálového spracovania.

O samostatnú kapitolu si koleduje neuveriteľné české vydávanie. Vydavatelia sa menili šialeným spôsobom a dochádzalo pri tom k absurdným momentom. Napríklad historicky prvý Thorgal na našom trhu sa zjavil v roku 1990 a išlo o Dítě z hvězd. To je však v rámci série v skutočnosti až siedme v poradí. Aktuálne odvážny Viking vychádza pod hlavičkou Egmontu. Ten v posledných rokoch vydal masívne omnibusy Neviditelná pevnost a Barbar. Oba mohutné zväzky obsahujú viac ako 500 strán a nachádza sa v nich spolu jedenásť príbehov. Okrem nich v predchádzajúcich desaťročiach v češtine vyšlo ďalších osemnásť Thorgalových dobrodružstiev, a to v zošitovej podobe. Drvivá väčšina z nich je nekompromisne vypredaná.

Nabudúce: Tarzan


Foto: Ivan Kučera


Všetky dosiaľ publikované časti seriálu Polonahí divosi v komiksoch

1. časť: Conan

2. časť: Rahan

3. časť: Thorgal


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj spoluautora hororu Ďáblův hřbet a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. februára 2023
Ivan Kučera