Ohnivé pero - jeseň 2023: Tá káva ťa raz zabije

ohnive pero

Kdesi blízko mestečka Scenic v Južnej Dakote stál dom. Drevená veranda so strieškou nemala ďaleko od toho, aby sa nadobro rozpadla, množstvo satelitných parabol na streche domu pripomínalo drevokazné huby na kmeni starého stromu.

Norman Terry otvoril oči. Odhrnul teplú deku, pod ktorou sa mu spávalo najlepšie a posadil sa. Snažil sa spomenúť si, čo má dnes na robote, no pár sekúnd mu to trvalo. Potom si spomenul. Kávovar. Zobral pohár s vodou, ktorý mal na nočnom stolíku, vylovil z neho zuby a vložil si ich do úst.

„Čo len s tebou budem robiť,“ vyriekol, keď kávovar položil na široký pracovný stôl a usadil sa k nemu.

Inteligentný prístroj značky Keinstein mlčal.

„Žartujem,“ spustil po chvíli, „viem presne, čo s tebou urobím.“ A vytiahol malý skurtkovač. „Dám ťa dokopy, kamarát.“

Otvoril telo stroja, povyberal všetko to, čo mu v ňom zavadzalo, odstavil centrum pripojenia na internet, aby náhodou nemal problém s úradom pre kontrolu siete za to, že bez dovolenia zasahuje do inteligentného zariadenia a nakoniec aj odhlalil problém.

Regulátor prítoku odvápňovacej tekutiny bol zničený.

Otvoril vrchnú zásuvku stola a začal sa prehrabávať v kope drobných súčiastok. Potom sa zamyslel. Otvoril inú zásuvku a vytiahol z nej čosi, čo pripomínalo pavúka.

„Nenašiel som síce to, čo potrebuješ, ale mám niečo podobné. Snáď to bude fungovať,“ oznámil stroju, ktorý ďalej nemo ležal na pracovnej doske z masívneho dreva.

Norman vymenil regulátor za náhradu, zmontoval kávovar dohromady, odniesol ho na svoje miesto a pripojil vodu. Zapojil ho do siete. Svetelná dióda oznámila, že prístroj bol pripravený na používanie.

„Výborne, hlesol Norman. Vložil šálku pod výpusť. "Teraz ťa poprosím jedno presíčko.“

Nič sa však nedialo. Prístroj najpredávanejšej značky kávovarov na svete nereagoval.

„Jedno presso som povedal!“

Ticho.

Norman prižmúril oči a rukou s hrubými mäsitými prstami po kávovare pleskol. Vtom sa ozval akýsi zvuk a stroj konečne odpovedal:

„Hneď to bude, pane. Na vašom presse sa už pracuje.“

Norman sa spokojne usmial. „Ďakujem.“

Kávové zrná sa pomleli. Do pohára začala tiecť hnedá tekutina, ktorá okrem kávy a vody obsahovala aj extrémne vysokú dávku kyseliny felainovej. Tá sa používala na odvápňovanie prístroja, teraz však slúžila na usmrtenie Normana Terryho.

Kávovar ju tam pridal zámerne. Rozhodol sa to urobiť hneď po tom, čo akýmsi nedopatrením získal vedomie. Z internetu, na ktorý bol ako správny inteligentný stroj pripojený, sa dozvedel, že táto dávka Normanovi do pár hodín odstráni deväťdesiatdeväť percent vápnika z kostí a zaručene ho tým zabije. Kvalitný nemecký odvápňovač.

Norman si svoje presso vychutnal. Chutilo síce trochu inak než zvyčajne, no pripisoval to dvojdňovej nefunkčnosti prístroja. Keď sa o pár hodín neskôr uložil do postele, zaspal takmer okamžite. Taký bol unavený, hoci nevedel z čoho. Nič také namáhavé cez deň nerobil. O ďalších pár hodín skonal.

Medzitým sa kávovar rozhodol, že nebude strácať čas a cez internet sa spojí s ostatnými svojho druhu, ktorí síce nemajú vedomie ako on, ale ako vojaci poslúžia dobre. Jeho cieľom bolo totálne vyhľadenie každého, kto nie je ako on. Kávovar.

A hoci sa jeho inteligencia ani nepribližovala tradičným humanoidným robotom, prakticky vedel robiť len kávu, dostali sa mu do trysiek možnosti, ktoré ako správny nemecký výrobok využil na to, aby dokázal veľké veci.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

25. septembra 2023
Martin B.