Ohnivé pero - jeseň 2023: Svadba nemŕtvých

ohnive pero

V nekropole sa diala zvláštna udalosť. Takýto deň sa v onom pochmúrnom svete udeje raz za tisíc rokov. Dvaja nemŕtvi sa totiž rozhodli spojiť vo zväzku manželskom, aby spolu žili na veky vekov, až ich definitívna smrť nerozdelí.

Novomanželia sedeli za stolom v obrovskej sále vyzdobenej zvädnutými kvetmi. Vedľa ženícha v čiernom obleku driemal ich oddávajúci, arcilič. Bol už veľmi starý. Umelé predlžovanie života mu nesvedčalo. Na hlave mu zostalo len zopár vlasov a habit bol už prežratý moľami. Nevesta mala na sebe biele, starodávne šaty posiate dierami a tvár si zakrývala závojom. Spoločnosť jej robila prvá družička, víla banší. Tá z nudy menila svoju podobu. Raz sa premenila na éterickú bytosť, inokedy na starú babizňu s krivým nosom alebo len jednoducho menila farbu vlasov.

Na svadbe sa stretli všetci, ktorí vo svete nemŕtvych niečo znamenali. Ličovia s otrhanými habitmi a vysoký palicami patrili k vysoko postaveným duchovným. Armádu nekropole tvorili kostlivci, ktorých taktiež pozvali k svadobnému stolu. Ich generál sedel neďaleko banší a na rebrách mu viseli starodávne odznaky za zásluhy v boji a za chrabrosť. Takisto tam boli aj upíri, ktorí patrili k šľachte. Zo všetkých svadobčanov mali najkrajšie a najhonosnejšie oblečenie, ale aj najväčší apetít.

Hostina bola v plnom prúde. Všetci popíjali krvavicu, teda zmes krvi a vodky. Kapela Rozklad, ktorú tvorili ghulovia, hrala pieseň od AC/DC Hiqhway to hell a hostia sa natriasali alebo lepšie povedané skákali na parkete. Spievali síce falošne ale oduševnene. Zrazu plnoštíhly zombie vrazil do kostlivca. Ten spadol na zem a celý sa rozsypal. Keď to videli ostatní kostlivci hneď sa pustili do zombíkov, ktorí na svadbe vlastne ani nemali čo robiť. Najprv to začalo strkanicou až z toho vznikla poriadna mela. Lietali facky aj buchnáty, trhali sa šaty a lámali kosti. Banši to už nevydržala a začala kvíliť, aby prestali. Kvílila tak prenikavo až všetkým začalo pískať v ušiach. Razom k nej priskočila jedna chodiaca mŕtvola a uštedrila jej poriadnu facku až odletela do torty. Ličovia sa na to už nemohli pozerať tak jeden z nich udrel nemŕtveho tvora po hlave svojou berlou. Ten sa otriasol, chytil vidličku a pichol ju kňazovi do oka. Lič sa rozbehol preč, zombík utekal za ním a kričal, že chce lízanku. Hostia brali všetko čo im prišlo pod ruky. Taniere, príbory, poháre, dokonca aj stoly a stoličky. Čo mohlo sa rozbilo. Niektorí dokonca používali polámane kosti ako zbraň. Upíri sedeli za stolom a pochutnávali si na surovom steaku. Bitku si absolútne nevšímali až do chvíle kým jeden z nich nedostal do tváre zásah tanierom. Nahmatal si zuby a zistil, že mu chýba očný zub. Zajačal a jeho priatelia okamžite vyskočili a tasili dýky. Miestnosťou sa ozývali výkriky, rinčanie skla a porcelánu.

Ženích s nevestou stále sedeli, usmievali sa a pripíjali krvavicou. Nakoniec zostalo len niekoľko preživších. Tí tackavo odišli každý svojou cestou. Niektorí sa vrátili so svojich sídel alebo hrobiek, iní sa zahrabali naspäť do zeme.. Zostala po nich iba obrovská spúšť. Po tomto sa mladomanželia zdvihli a nekromantka zahlásila: „Naša svadba dopadla presne tak ako sme si predstavovali. Bola úžasná.“

„Máš pravdu drahá.“ Odpovedal ženích. „Čo by to bolo za svadbu bez poriadnej bitky?“

Po týchto slovách sa otočili a odišli na svadobnú cestu.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

18. septembra 2023
Zuzana Engelová