Ohnivé pero - jeseň 2022: Tetuška Giza nemôže spočinúť

ohnive pero

Keď som na návšteve u starkej, najradšej vysedávame v predsieni. Zasklená časť predsiene je zložená z malých okienok. Cez sklenené diely vniká do miestnosti toľko svetla, že máme pocit, akoby sme sedeli vonku. Vchodové dvere sú otvorené, takže vidíme, čo sa deje na dvore. Napchávam sa šalátovou polievkou, ktorú iba moja starká dokáže uvariť vskutku majstrovsky.

„Nemôžem uveriť tomu, že tetuška Gizka už nie je medzi nami,“ povzdychne si starká.

Akosi sa nedokáže zmieriť s tým, že napokon aj jej obľúbená sesternica prišla na radu. Nie sú tomu ani dva dni, čo sme ju vyprevadili na onen svet. Čudujem sa, že chlapi zvládli zdvihnúť truhlu, v ktorej bola uložená. Musela vážiť aspoň tak tonu. Tetuška Giza milovala všetko, čo sa ligotalo. Starká nebožku ovešala zlatými retiazkami, náramkami a ďalšími ozdobami od výmyslu sveta. Na každý prst navliekla aspoň dva prstene. Opatrne som jej naznačila, či to trochu nepreháňa, ale ona si len povzdychla. Keď som si tetušku prezerala, ako tam nehybne leží, všimla som si, že sa mračí. Akoby jej čosi preletelo popod nos. Vyzerala ako živá.


Gabo zakašle.

„Veď nerob hurhaj,“ napomenie ho Imro.

Gabo zagúľa očiskami.

„Toto mi bolo treba, o polnoci na cintoríne šaškovať?“ ponosuje sa Gabo.

„Pst,“ otočí sa k nemu Grgo, šéf nočnej výpravy, „treba byť potichu.“ Šepká, akoby ich snáď daktorý z nebožtíkov mohol začuť.

„Mal som sa na vás vysrať. Rušiť babizňu vo večnosti,“ šomre Gabo.

„Načo je jej toľko zlata v hrobe? Však my lepšie vieme ako s ním naložiť,“ šepká Grgo. „No, a už potichučky, aby ste nezobudili mŕtvych,“ dodá ešte a škodoradostne sa zachichoce, lebo vie, že si pri týchto slovách Gabo určite cvrkol do gatí.

Lopata narazí na veko truhly. Za chvíľu majú hotovo. Grgo a Imro zoskočia dole a otvoria rakvu. Telo už poškodil proces rozkladu. Už sa chystajú zozbierať z nebožky zlato, keď tu zrazu mŕtvola pohne rukou. Grgo sa driape preč z jamy. Volá na Gaba, aby mu pomohol, ale ten nechal kumpánov za sebou, a už preskakuje plot. Grgovi sa napokon podarí vyškrabať z jamy a uteká, čo mu nohy stačia. Pre starého Imra to bol posledný lup, jeho bezvládne telo leží vedľa nebohej.


Ležím v posteli, čítam si knihu a napchávam sa babkinými dokonalými škoricovými vrkôčikmi. Starká sa ešte šmotká po kuchyni. Zrazu svetlo v spálni zabliká a ja počujem akési cilinganie. Akoby retiazky cengali. To čo je? Zľaknem sa. Čosi buchne do skla v okne. Keď sa tam pozriem, hrôzou onemiem. Na sklo okna je nalepená nebohá tetuška a vyvaľuje na mňa okále. Nakoniec precitnem a začnem jačať. Veru, ani som netušila, že dokážem tak dlho vydržať bez dychu. Do izby pribehne starká.

„Čo jačíš? Čo si sa na rozume pomiatla?“

Vyludzujem zo seba akýsi zvuk a ukazujem na okno. Starká sa do neho pozrie. Na chvíľu sa zarazí, ale potom k nemu dôjde, akoby sa nič nedialo a zatiahne závesy. Za chvíľu sa ozve buchot z inej časti domu. Starká sa vydá skontrolovať, čo sa deje. Držím sa jej za sukňu. Keď vojdeme do predsiene, zistíme, že to len konáre búchajú do okienok. Vydýchnem si.

„Vidíš, to sú len konáre. Na chvíľu si zaspala a dačo sa ti prisnilo.“

Zrazu sa spoza stromu vynorí nebohá tetuška a nelepí sa na okno. Akoby som dostala päsťou rovno do pľúc, nemôžem sa nadýchnuť. Aj starká zaspätkuje.

„Prsteň,“ vychádza z úst tetušky zvláštnym hlasom, ktorý akoby prichádzal zo samotného pekla.

„Čo to chce? Prsteň?“ otočím sa smerom k starkej. Ovládne ma zlosť. „Tak my sme ju pochovávali ovešanú klenotmi ako cárovnú a ona sa neokúňa prísť pýtať ďalšie čačky!“

„Môj prsteň,“ ozve sa nebohá.

„Môj prsteň? Tvoj prsteň? Do čerta, aký prsteň chce?“ pýtam sa starkej.

Starká si vzdychne.

„Kedysi bol u nás cirkus. Michalovi sa podarilo na strelnici vystreliť prsteň. Obidve sme sa k nemu mali, tisli sme sa na neho, každá chcela prsteň pre seba. No, a on, darebák jeden, navrhol, žeby sme si ten prsteň zobrali dovedna. Nakoniec skončil u mňa, ale Gizka sa s tým nikdy nezmierila.“

„Myslíš?!“ zakričím naštvane a ukážem na okno. „Daj jej prsteň, nech ide!“

„Ale ten prsteň je môj,“ zatvrdí sa babka.

Tá má hlavu ako porisko od motyky. Mňa z nej trafí.

„Počkáme, než sa rozodní, to sa určite bude musieť vrátiť späť do…“ Babka sa na chvíľu odmlčí. „Do neba.“

Pobavene zdvihnem obočie, ale nedovolím si to komentovať.

„Ej, ty naivka, ako poznám tetušku, tá bez svojho prsteňa neodíde.“

Tetuška začne búšiť na okienka. Jedno sa jej podarí rozbiť.

„Starká, daj jej ten prsteň, lebo nás zamorduje!“ zakričím a schúlim sa do rohu.

Tetuška postupne rozbíja jedno okienko za druhým. Starká sa napokon vydá do obývačky a vráti sa s prsteňom. Zľakla sa, že jej Gizka rozmláti celý dom. Vyhodí prsteň von rozbitým okienkom. Gizka chňapne po prsteni a razom sa stratí.


Ráno sa s nemilou predtuchou vydáme k hrobu Gizky. Keď sa dostaneme na miesto, zistíme, že je jej hrob vykopaný. Starká sa prekrižuje a ja nakuknem do jamy. Leží tam nebohá Gizka a pravou rukou drží Imra za krk. Na ukazováčiku sa jej ligoce nový prsteň a namojveru sa usmieva. Vždy to bola potvora. Ale…O mŕtvych iba v dobrom.


Prevaľujem sa v posteli. Nemôžem zaspať. V hlave si sumarizujem, čo všetko som si

kde-kade napožičiavala. A že toho nebolo málo! Veru, všetko je treba vrátiť.


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

21. novembra 2022
Zuzana K. Olexová