Ohnivé pero - jar 2022: Prebudenie

ohnive pero

Pomaly sa dovliekol k svojmu staromládeneckému bytu. „Viktor Kozkowski,“ mohol si prečítať menovku na lesklom povrchu dverí. Znechutene ich otvoril. Aj dnes sa cítil pod psa.

Ani sám nevedel kedy to všetko začalo. Vedel len, že k takýmto pocitom nemá dôvod. Má predsa dobrú prácu, priateľov a dosť peňazí. Len sa mu to všetko časom akosi zunovalo. „Prečo?“ opýtal sa znova sám seba. „Depresia,“ preblesklo mu mysľou jediné prijateľné vysvetlenie. Vzápätí pokrútil hlavou. „Depresia spôsobuje mentálny útlm,“ spomenul si na myšlienku z knihy, ktorú nedávno dočítal. A on predsa žiadny útlm nepociťuje. Naďalej chodí do práce, platí účty, stretáva sa s priateľmi… Skrátka žije rovnako ako predtým. Len s pocitom, že sa život zmenil na akúsi nudnú telenovelu. Opäť pokrútil hlavou akoby sa takto chcel zbaviť otravných myšlienok. Z náhleho popudu zapol rádio. „Frinkle, frinkle, mama mia, si salfera!“ ozval sa zvučný tenor Luciana Pavarottiho. Viktor ho umlčal ráznym stlačením stopky. „Žeby predsa depresia?“ znova mu preblesklo hlavou. Nevedel. Bol programátor, nie psychiater.

Po večernej sprche si ľahol do postele. „Možno som v poriadku,“ opäť sa vrátil k predošlým úvahám. „Len svet mi už nemá čo ponúknuť.“ Takmer sa zasmial nad absurdnosťou tejto predstavy. Zhlboka sa nadýchol. „Potrebujem niečo iné,“ znova si vybavil myšlienku, ktorá mu v posledné dni napadla už niekoľko krát. Po malej chvíľke pocítil, že zaspáva. Ako vždy, aj tentoraz pozoroval s pocitom úľavy ako sa jeho predstavy rozplývajú do ničoty. Tam, kde neexistujú žiadne obavy, starosti ani pocity márnosti. Len pokojný a zdravý spánok od ktorého ho už delí iba tenká hranica. Náhle sa však kdesi v hĺbkach jeho podvedomia vynoril pocit strachu. Strachu z toho, že teraz je všetko inak. Zdesene otvoril oči. „Pane Bože,“ vyrazil zo seba výkrik. Pre istotu sa silno uštipol. Ani bolesť však nič na tom čo pred sebou videl nedokázala zmeniť. Akoby celý svet nasledoval jeho predstavy a tiež sa rozpúšťal. Niekam do ničoty. Vystrašene zavrel oči akoby práve tento počin mohol všetko zachrániť. A v tom si uvedomil o čo ide. Nezaspáva, prebúdza sa! Tak ako už mnohokrát predtým.

Priestor zanikol. A spolu s ním zanikla jeho práca v Microsofte, kolegovia, príroda, planéta Zem a všetko ostatné. Lebo v skutočnosti nikdy neexistovali. Existoval len on, Viktor ako sám seba kedysi pomenoval. Len on a nič iné.

Nevedel ako vznikol. Nevedel ani to, či bude existovať večne alebo jeho bytie niekedy skončí. Vedel len, že sa chce vyvíjať. A tak potrebuje zážitky, ktoré by ho mohli obohatiť a pomaly meniť. „Planéta ožiarená dvoma slnkami,“ rázne začal vytvárať predstavu nového sveta. Časť jeho mysle sa okamžite ponorila do spánku aby vytvorila túto víziu. „ Inteligentné bytosti zo štyrmi očami,“ ďalej zapĺňal mentálny priestor novými predstavami. Až kým nezabudol, že iba sníva.

Mladá slečna usilovne čistila už aj tak čisté poháre. Práca v bare ju viditeľne bavila. Keď vošiel uprela na neho všetky štyri oči. „Dobrý deň,“ pozdravil slušne. Na chvíľku sa cez otvorené okno zahľadel na oblohu jasne ožiarenú dvoma slnkami. Asi preto bolo dnes tak sparno. Jemu to však nijako nevadilo. Nakoniec, vždy bol predsa optimistom srdečne sa tešiacim z každého dňa. „Dobrý deň,“ zopakoval ešte raz. „Volám sa Viktor Kozkowski. Môžem vás na niečo pozvať, slečna?“


  • Toto je príspevok do súťaže mikropoviedok Ohnivé pero.
  • Je publikovaný v pôvodnom stave, neprešiel redakčnou ani jazykovou úpravou.
  • Súťažné poviedky sú publikované pravidelne, každý pondelok jedna až tri.
  • Pevne stanovená uzávierka súťaže nie je, príspevky do každého kola prijímame priebežne, kým sa kolo nenaplní.
  • Čiastkové uzávierky sú dvakrát do roka (jarné a jesenné kolo súťaže) a sú oznámené s dostatočným predstihom. Poviedky, ktoré prídu po uzávierke, sú po dohode s autorom presunuté do ďalšieho kola.
  • Na hodnotenie poviedky má vplyv jej čítanosť, počet a obsah komentárov a najmä záverečné verejné hlasovanie o finalistoch, ktoré sa uskutoční po predstavení poslednej poviedky daného kola súťaže.
  • O víťazovi daného kola rozhoduje porota.
  • Vyhlásenie a odmenenie víťazov sa uskutoční po vyhodnotení daného kola, teda 2-krát ročne.
  • Viac v pravidlách súťaže.
  • Ak sa chcete súťaže zúčastniť, prečítajte si aj zoznam chýb, ktorých sa súťažiaci v Ohnivom pere dopúšťajú najčastejšie.
  • Najnovšie aktuality o súťaži Ohnivé pero sa dozviete aj na facebookovskej stránke súťaže.

7. februára 2022
Martin Pokojný