Recenzia - Sykes (komiks)

Sykes - obálka

„Když člověk zabíjí lidi – i když jsou zlí, co si smrt zaslouží – tak zabíjí i sám sebe.“

Krížom cez Divoký západ kočuje ležérnym štýlom Sykes – na prvý pohľad príjemný, sympatický pán so záľubou v čítaní kníh (takých tých bez obrázkov). V skutočnosti však ide o predchodcu Sudcu Dredda – „policajta“, sudcu a vykonávateľa spravodlivosti v jednom. Bývalý maršál je postrachom pre každého podliaka, ktorý má s ním nevybavené účty. Aktuálne sa dostane k tragédii, keď skupina desperádov prepadla ranč s vdovou starajúcou sa o malého syna. Ženu znásilnili a zavraždili. Chlapcovi sa v poslednej chvíli podarilo utiecť. Sykes vyráža po stopách bezcitných zabijakov. To znamená, že môžu začať odratúvať svoje posledné hodiny strávené na tomto svete.

České vydavateľstvo Josef Vybíral je nenápadný, ale v mojich očiach veľmi kvalitný hráč. Okrem vydávania románov Julesa Vernea sa špecializuje i na vydávanie komiksov, a to rovno na viacerých frontoch. Existuje edícia Jules Verne a jeho fantastické světy (kde na komiksových adaptáciách slávnych Verneho románov pracujú scenárista Josef Blažek a kreslič Karel Zeman) a existuje edícia ERB. A práve o novom príspevku do nej dnes bude reč. Reč predchnutá pušným prachom.

ERB je špeciálna edícia, ktorá sa orientuje na vydávanie súčasného francúzskeho komiksu. Debutom série boli famózne Děti z Montmartru v roku 2018, v rýchlom a zbesilom tempe nasledované Asgardom a Mistrom meče. A pred pár týždňami do edície pribudol westernový Sykes.

Na tomto mieste by mal pozornosť zbystriť každý fanúšik komiksu, ktorý to má rád westernové. On sám najlepšie vie, že podobných projektov v našich končinách nie je veľa. Spomeňme Hrobařa od CREW, zo starších Bezhlavého jezdca (vychádzajúceho na pokračovanie v kultovej Kometě), Jonaha Hexa (z ktorého v Čechách vyšiel jeden diel v roku 2010) alebo detského Lucky Luke (navyše dosť westernových komiksov vychádzalo v Bublinkách).

Teraz prichádza Sykes. Jeho svet je kvetnatý, bohatý, šťavnatý a rozšafný. Je drsný, ale tá drsnosť – až na pár výnimiek – skôr nenápadne buble pod povrchom (naplno vás zasiahne snáď len pri rozčvachtanom, detailnom priestrele hlavy). Vďaka tomu Sykesov svet pôsobí tak trošku ako staromódna rozprávková idyla (už úvodný celostranový záber vyzerá ako jedinečné romantické lesné zákutie, kde to najhoršie, čo sa vám môže stať, je, že vám cez cestu nečakane prebehne králik). Ako miesto, na ktorom by ste možno chceli žiť. Čo je vlastne, keď sa to tak vezme, vydarená irónia.

Treba povedať, že Josef Vybíral ukážkovo a nasledovaniahodne dbá o perfektný vzhľad svojich komiksov, či už sú to adaptácie Verneho, európske veci alebo westerny. Sykes nie je žiadnou výnimkou. Vyzerá fakt pekne, až s nábehom na krásne. Je radosť ho držať v rukách a ešte väčšia listovať jednotlivými stranami, ktoré sú vytlačené na kriedovom papieri, a to všetko obaľuje pevná väzba. Je super kochať sa pestrosťou farieb, divočinou i mestečkami a v neposlednom rade postavami, s ktorými sa ilustrátor pôsobivo vyhral a zábavným spôsobom si ich užil.

Komiks obsahuje možno menej akcie, zato má množstvo dialógov. Ale vzhľadom na ich pútavosť a na príťažlivo spracované postavy to nenudí. Akonáhle sa predsa len rozozvučia kolty a vzduchom začnú lietať zapálené šípy, je to fajn. No dialógy sú lepšie. To po prvé. A po druhé – akcia sa tu končí oveľa skôr, než by ste čakali; spravidla je vybavená behom pár okienok. Čo je ale solídne realistické; prestrelky zvyknú vo všeobecnosti v realite bývať vybavené behom pár sekúnd. Z dialógov predstavuje oživenie najmä vzájomné doberanie sa medzi indiánskym stopárom a Sikesovým „bodyguardom“ O´Malleym.

Častejšie než kolty, pušky a luky nechávajú tvorcovia prehovoriť okrem postáv prírodu. Tá je tu tiež veľmi dôležitá. Rozľahlé pastviny plné stád bizónov, ktoré sa však postupne stenčujú, ako sem, do divočiny, preniká stále viac čoraz mocichtivejších belochov, ktorých jediným cieľom je zbohatnúť a na nič pri plnení tohto svojho zvráteného sna neberú ohľad. Na prírodu ani na iných ľudí, ani na pôvodných obyvateľov, ani na svoj (vlastne už neexistujúci) charakter.

Z mnohých vecí, ktoré predtým boli vnímané ako samozrejmosť, sa zrazu pre to všetko (a ešte aj pre všeličo iné) stávajú rozprávky, historky a legendy. V ich niekdajšiu dávnu existenciu bude veriť čoraz menej nových prisťahovalcov a nakoniec zmiznú tak, ako keby nikdy ani neboli. Teraz sa však ešte zdá, že krajina si dokáže ponechať svoj pôvodný háv. Romantické západy slnka, pokojom dýchajúce lesné zákutia, hory, jazerá, rieky plné rýb a zruby obývané rodinami snažiacimi sa nájsť svoje miesto pod slnkom. Len kde-tu narazíte na mestečko so saloonom, nevestincom a možno áno možno nie skorumpovaným šerifom.

Pôsobivou zastávkou je obrovský starý dom stratený v ťažko prístupných horách. Majitelia si mysleli, že tu raz vyrastie mesto a oni mu budú vládnuť. Nič tu však nevyrástlo a miesto pustlo. A pustlo. Až v ňom zostali len prízraky. Prízraky minulosti. Táto časť prekvapivo pripomína staré gotické horory.

K vyriešeniu ústredného prípadu dôjde prekvapivo rýchlo, čo ma zaskočilo, lebo som videl, že do konca ešte zostáva dosť veľa stránok. Netušil som, čím ich scenárista mieni vyplniť. Potom som sa do nich začítal a porozumel som. Pochopil som, že nás dovtedy iba ťahal za nos. Zmanipuloval nás tak rafinovane, že sme poľahky uverili, že v tomto komikse je dôležitý dej, že ide o vcelku banálny príbeh pomsty. Nie, nejde, vlastne ide, ale iba na druhej koľaji. Oveľa dôležitejší je odkaz. O tom, že každá doba sa raz skončí, každý z nás sa časom premení na dinosaura a bude musieť vyhynúť, prenechať priestor novej generácii. Všetko skôr alebo neskôr zmizne v minulosti, v nepriehľadnej hmle, v spomienkach, ktoré si možno ani nepamätáme správne.

Je to aj o starnutí a s tým súvisiacim strácaním pevnej pôdy pod nohami. Plne to podčiarkuje koncovka, ktorá je krutá, ironická, škodoradostná a zákerná ale uveriteľná.

Sykes je vydarené, svojím spôsobom pekné, hoci drsné a smutné dielko. Rád by som prequel.

Komiks Sykes si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Sykes (orig.: Sykes)
Autor: Pierre Dubois
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Dimitri Armand
Jazyk: český
Preklad: Jitka Musilová
Počet strán: 80
Väzba: pevná/viazaná
ISBN: 978–80–88098–38–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


12. decembra 2019
Ivan Kučera