Filmový King, 8. časť: Od Srdca v Atlantíde po Izbu 1408

Už ôsmy raz sa v našom seriáli stretávame s kráľom knižného hororu Stephenom Kingom a jeho dielami, ktoré boli viac či menej úspešne adaptované do filmovej podoby.


Srdce v Atlantíde, 2001

Knižka s týmto názvom vyšla aj v češtine. Nejde o román, ale o zbierku piatich poviedok, ktoré sú navzájom prepojené a odohrávajú sa behom niekoľkých desaťročí. Obskúrnou zaujímavosťou je, že zbierka síce obsahuje poviedku Srdce v Atlantíde, lenže film s týmto názvom nie je jej adaptáciou, ale adaptáciou poviedky Ničomní muži v žltých plášťoch. Jednotlivé príbehy nie sú hororové. Ide skôr o drámy s jemne mysterióznym nádychom, niekedy ani to nie.

Režisér Scott Hicks (pár rokov predtým bol nominovaný na Oscara za Žiaru, ktorou dal svetu jedného z najlepších hercov) sa v mnohých scénach a retro atmosfére inšpiruje filmom Pri mne stoj! Ku koncu však uháňa príliš rýchlo, takže sa mu, bohužiaľ, nepodarilo vytvoriť podobnú ultimátne nostalgickú bombu. A to napriek tomu, že o adaptáciu do podoby scenára sa postaral William Goldman (Misery nechce zomrieť, Pavučina snov).

Snímke dosť dávajú herci v čele s Anthonym Hopkinsom, vyrovnaným partnerom je mu však i malý Anton Yelchin (neskôr Čekov v Abramsových Star Trekoch). Jeho dospelú verziu nehrá nikto menší, než David Morse (Langolieri, Zelená míľa).

Hearts in Atlantis

Dom v ružiach, 2002

Viac ako štvorhodinová mini-séria podľa Kingovho scenára je Stephenovým príspevkom do klasickej hororovej témy – prekliateho strašidelného domu, do ktorého zavíta skupina potenciálnych obetí. Hoci to znie ako béčko, režisérovi Craigovi R. Baxleymu (Temný anjel) sa podarilo vytvoriť kvalitnú atmosféru, na čom má dozaista podiel i vydarená výprava obrovského domu s temnou minulosťou.

Rose Red

Pavučina snov, 2003

Toto mala byť udalosť roka. Bestseller kombinujúci chlapčenské kingovky Pri mne stoj! a To s mimozemskou inváziou, Lawrence Kasdan (ako režisér, scenárista a producent mal prsty v Osobnom strážcovi a Star Wars), scenár William Goldman (Misery nechce zomrieť), Morgan „Shawshank“ Freeman v jednej z hlavných úloh, 70-miliónový rozpočet a v hlavnej úlohe Thomas Jane zo žraločej Zradnej hlbočiny, pre ktorého šlo o prvé (a nie posledné – Hmla, 1922) rande s kingovkami.

Výsledok bol však strašný. Votrelci tu z ľudských hostiteľov vyliezajú z najnevhodnejších partií, čo bohato stačilo na získanie nálepky jedného z najkurióznejších filmov, na aké ste v ten rok mohli zájsť do kina. Celé zle. Je to škoda o to viac, že herci sa snažia, zasnežená výprava je prekrásna a niektoré nápady sú super („sklad spomienok“).

Dreamcatcher

Tajomné okno, 2004

Novela sa vydarila, ale film mám ešte radšej. Na konci sa nebojí byť zákerne drsný a temný, čím sa výrazne líši od novely. Sústredený Johnny Depp ako Kingovo alter ego, sexy Maria Bello ako jeho bývalá, Timothy Hutton (z kingovky o Tajomnej polovici) ako hrdinov konkurent, masívny Charles S. Dutton (kňaz z Votrelca 3) v úlohe súkromného očka a čerešnička na torte v podobe svojrázneho Johna Turturra ako muža, ktorý zaklope spisovateľovi na dvere a obviní ho z ukradnutia námetu.

Hoci je finálny twist jedným z najprevarenej­ších, na mňa fungoval. V spojení so snažiacimi sa hercami, zručnou réžiou Davida Koeppa, výbornou atmosférou a krásnou výpravou (chalúpka v lese pri jazere) sa postarali o to, že si tento film riadne užijete.

Secret Window

Jazda na strele, 2004

Nenápadný film, ale ja ho mám rád. Ide o adaptáciu mysterióznej (a veľmi dojemnej) Kingovej záležitosti, v ktorej sa vypísal z lásky k svojej mame, a z ľútosti nad jej smrťou.

Príbeh je vcelku jednoduchý, ale značne ho vylepšuje atmosféra, opustených zahmlených nočných mainských ciest a cestičiek, ktoré sa ťahajú medzi lesmi. K tomu nezabudnuteľná historka o páchnucom aute, kvalitné herecké výkony (David Arquette ako duchársky šofér, Barbara Hershey ako mama).

Riding the Bullet

Kráľovská nemocnica, 2004

Seriál vychádzajúci z rozporuplného seriálu Larsa von Triera Riget, na ktorom von Trier spojil sily s Kingom. No z očakávaného projektu sa nakoniec žiadny veľký hit nestal a skončil po prvej sérii.

Kingdom Hospital

Beznádej, 2006

Ďalšia snaživá, ale v konečnom dôsledku rutinná kingovka v réžii Micka Garrisa. Poteší Ron Perlman v zápornej úlohe šibnutého šerifa (hoci ja ho mám radšej v kladných rolách) a viacero kingovských hercov vo vedľajších úlohách (Matt Frewer, Tom Skerritt, Steven Weber).

Po dobrom úvode sa to zvrtne v neveľmi zaujímavý príbeh o skupinke rôznorodých postáv, ktoré musia v podozrivo vyľudnenom mestečku bojovať o život.

Desperation

Nightmares and Dreamscapes: From the Stories of Stephen King, 2006

Televízny projekt, ktorý adaptoval niekoľko Kingových poviedok na čele s Bojiskom, o súboji zabijaka s oživenými umelohmotnými vojačikmi.

Nightmares Dreamscapes

Izba 1408, 2007

Poviedka je veľmi zvláštna a krátka. Predstaviť si podľa nej celovečerák je ťažké. Napriek tomu sa švédsky režisér Mikael Håfström (Zlo, Duch jazera) pokúsil – a v mojich očiach uspel.

V titulnej úlohe sa objavuje John Cusack, ktorý s kingovkami už pár skúsenosti mal (brat hlavného hrdinu v Pri mne stoj!) a vo vedľajšej úlohe svojrázneho riaditeľa hotela mu dôstojne sekunduje starý dobrý Samuel L. Jackson (neskôr sa stretli v príšernosti Cell).

A názov? Jednoduché: 1 + 4 + 8 rovná sa?

1048

Pokračovanie na budúci týždeň.

Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


31. júla 2019
Ivan Kučera