Retro: Temný anjel

Temný anjel poster

Čo môže byť horšie ako Vianoce bez snehu? Vianoce s mimozemšťanom, ktorý vás brutálne zavraždí.

Dva roky pred Zlomkom sekundy s Rutgerom Hauerom sa na plátna kín dostal relatívne podobný drsný akčný sci-fi triler jemne šmrncnutý hororom. Aj v ňom dvojica odlišných mužov zákona (detektív a agent FBI) vo veľkomeste prenasleduje beštiálneho sériového vraha, z ktorého sa vykľuje humanoidný ne-človek. Kým v Zlomku sekundy išlo o pomerne komplikovaného tvora s nejasným pôvodom, Temný anjel na to išiel priamočiarejšie. Proti švédskej väzbe menom Dolph Lundgren (Rocky IV, Punisher, Červený škorpión, Vládcovia vesmíru) postavil väzbu Matthiasa Huesa (Karate Tiger II). Drastický Nemec stelesnil brutálneho mimozemského návštevníka, ktorý zavíta na našu planétu. Tu začne zabíjať ľudí a špeciálnym zariadením im z tiel vysávať endorfín, ktorý je, ako sa dozvieme, v istých častiach kozmu exkluzívnou drogou. Fantázii sa hranice nekladú.

Muži netušia, koľká bije. Našťastie ale majú neoficiálneho spojenca v záhadnom cudzincovi (Jay Bilas), z ktorého sa vykľuje ďalší vesmírny návštevník. Ale kladný, prenasledujúci zlého. Kto cíti príchuť Terminátorov a Critters (vesmírni lovci), cíti správne. Podobný postup (pozemský policajt plus vesmírny klaďas) tri roky dozadu zvolilo Tajomné zlo s Kyleom MacLachlanom.

I keď v čase uvedenia Temného anjela do kín bola titulu vyčítaná béčkarskosť, súboj s časom pomerne zdatne vyhral. Dnes ponúka solídnu zmes akcie, drsných hororových scén a ponurú atmosféru s prispetím hudby Jana Hammera, pôvodom Čecha. Medzi Lundgrenom a jeho parťákom v podaní Briana Benbena to správne buddy iskrí a škrípe. Potešiteľné je, že (na rozdiel od Zlomku sekundy) nejde o šikanu zo strany silnejšieho, ale obaja sú si (napriek výškovým rozdielom) vyrovnaní. Film v tomto buddy smere v mnohom pripomína Tango a Cash (1989), ako podotkla moja pani manželka. Všetci ostatní sú tu navyše, rovnako je zbytočná vedľajšia dejová línia so zločineckým gangom, ktorý je tu len na to, aby sa natiahla minutáž a aby to mohlo mať viac akcie. Za zmienku určite stojí obskúrna informácia, že vedľajšiu roličku si zahral Michael J. Pollard (Bonnie a Clyde), ktorý hral o dva roky neskôr podobne nepodstatnú roličku v Zlomku sekundy.

Scenár nie je zázrak. Z toho dôvodu prekvapí, že za ním okrem iných stál David Koepp, neskôr pomerne známy režisér alebo scenárista filmov Tajomné okno, Jurský park, Carlitova cesta, Oči hada, Mission: Impossible a Indiana Jones 4. Hoci scenár obsahuje, ako som už naznačoval, viacero hororových motívov, nakoniec o žiadny horor nejde (až na pár scén, v ktorých zlý mimozemšťan dosť drasticky zabíja pozemšťanov). Je to skôr akčné sci-fi. Nečudo, režisérom bol Robert R. Baxley, odborník na nenáročné akčniaky s vtedajšími hviezdami Carlom Weathersom (Akčný Jackson) a Brianom Bosworthom (Studený ako kameň). Neskôr sfilmoval kingovku Dom v ružiach. Napriek tomu, že rozpočet bol biednych 7 miliónikov dolárov, film obsahuje pomerne dosť akcie.

Dizajn zlého mimozemšťana je super. Ide síce o – na prvý pohľad –, bežného človeka, ale meria dva a pol metra, je oblečený ako hardcore návštevník rockovej retro diskotéky, má parádne „vysávacie zariadenie“, bombové vlasy, mrazivo biele oči a špičkovú zabijacku technológiu („podrezávací kotúč“ akoby vypadol z Predátora 2 tiež z roku 1990).


Temný anjel (orig.: Dark Angel)
Žáner: sci-fi, horor
Výroba: USA, 1990, 91 min.
Réžia: Craig R. Baxley
Hrajú: Dolph Lundgren, Brian Benben, Betsy Brantley, Matthias Hues, Michael J. Pollard a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


28. septembra 2018
Ivan Kučera