Retro: Stopár

Stopár - poster

Jim (detsko-chlapčenská hviezdička C. Thomas Howell z Red Dawn, E.T. – Mimozemšťana a Outsiderov) preváža auto ku klientovi po nekonečných texaských cestách. V extra daždivú noc mimoriadne inteligentne vezme stopára, ktorý sa mu predstaví ako John Ryder (Rutger Hauer). Z toho sa však prakticky okamžite vykľuje psychopat, ktorý sa ani nesnaží skrývať, že mladého muža mieni zavraždiť. Tomu sa však stopára v poslednej chvíli podarí zbaviť a veselo pokračuje v ceste, snažiac sa nemyslieť na nočnú etudu. Lenže John Ryder s ním má plány. A keď má John Ryder s niekým plány, bude to škaredé. Veľmi škaredé.

Pamätám si to, ako by to bolo pred pár mesiacmi. Chodil som na základnú, písali sa temné, drsné a mafiánske 90. roky a zbožňoval som filmy. V piatky som dlho do noci vysedával pri Pro 7 alebo Filmnete a čučal na horory á la Tremors bez toho, aby som vedel po nemecky. A každú chvíľu som trčal v kine, ktoré dobiehalo komunistické resty, čiže nebolo ničím výnimočným zájsť si v 90. rokoch na Votrelcov. A potom to prišlo. Niečo neuveriteľné. Najvýznamnejší okamih desaťročia. Kultová udalosť.

Video.

V mestách začali v obrovskom počte vyrastať videopožičovne. Ich špecifickú arómu, ktorá ma ovalila po vstupe medzi tie báječné regály zaplnené stovkami videokaziet, si pamätám dodnes. Boli to po filmovej stránke nezabudnuteľné časy. My sme videorekordér kúpili až o čosi neskôr, ale na víkendy a cez letné prázdniny sme chodili na chalupu a v dedine býval ujo Vlado, ktorý ho mal doma. Čosi neuveriteľné. Takže vždy, keď sme tam mali ísť, som nabehol do požičovne a už to šlo. Detská hra 3, Aligátor 2, Maniac Cop a podobné klasiky, ktoré mali dostať Oscara a prekvapivo nedostali. No a jedným z „tých“ filmov bol aj Stopár. Odpustite drobnú nostalgickú odbočku, ale musel som.

Prvé, čo si na Stopárovi všimnete, je jeho silná atmosféra. Mnohé horory postavili svoju pointu na tom, že ich dej sa odohráva v uzavretom priestore, z ktorého nemožno uniknúť. Kocka, Votrelec. A potom máte naopak terory, v ktorých hrdinovia môžu utekať kam len chcú, ale zlo ich napriek tomu dobehne (Predátor). Stopár sa môže pochváliť vskutku jedinečnou atmosférou vyľudnených, neuveriteľne dlhých amerických ciest. Horúce slnko, vzduch sa vlní, asfalt topí a po vode ani stopy. Nikde nič, len cesta ťahajúca od nevidím do nevidím. Občas príde búrka, ale odíde rovnako rýchlo, ako sa zjavila. Raz za čas stretnete auto a ak budete mať veľké šťastie, tak raz za pár hodín natrafíte na pumpu alebo motel. Občas okolo vás s trúbením prehučí monštruózny kamión a takmer vás zmetie z cesty. Okolo len samá púšť, nehostinne sa tváriaca príroda a zriedka strom, poskytujúci tieň. Nad nehostinným prostredím visí obloha taká modrá, že pôsobí, ako keby ju vystrihli z gýčovej reklamy na indiánsku rezerváciu. Inak len nepriateľské ticho, ktoré akoby načúvalo každému vášmu kroku, otvorený gigantický priestor a kľukatiaca sa cesta. Cesta, na ktorej môže byť akýkoľvek psychopat. A aj je.

Veľkú zásluhu na kvalitnej atmosfére má nielen šéf výpravy, ale tiež hudobný skladateľ Mark Isham. A kameraman John Seale, ktorý neskôr získal Oscara za Anglického pacienta.

Rutger Hauer vytvoril jednu zo svojich najikonickejších postáv. Temný Holanďan obdarený megaprenikavým pohľadom hrá dodnes (Batman začína, Argentov Dracula), ale vtedy mal zvlášť silné obdobie trhákov ako Blade Runner alebo Jastrabia žena a pred sebou Zlomok sekundy, Obojok a Slepú zúrivosť. „Odnikiaľ pochádzajúci a nikam idúci“ John Ryder je klasika. Pácha zlo a šialenstvo bez toho, aby sme vedeli prečo. Nič sa o ňom nedozvieme. Ohľadom jeho identity sú bezmocní aj policajti. Je to dráždivé, príjemne provokatívne a navyše záhadné. Tak trocha v tomto (vytváranie chaosu pre chaos samotný a „žiadna“ minulosť) pripomína Jokera.

Vadila mi na ňom jediná vec. Dokonalosť. Všade je, všetko videl, všetko vie, veci dokonale a dlho dopredu predvída. Je sto krokov pred hlavným hrdinom (i policajtmi). Zostreľuje vrtuľníky, je nesmrteľný ako Terminátor, vyvraždí polovicu štátu a 80 % všetkých policajtov na planéte Zem. Okrem toho by som Stopárovi vyčítal ešte monotónnosť, do ktorej po určitom čase (napriek skromnej minutáži) upadne. Každý, koho Jim stretne, je čím skôr zabitý. A Stopár to väčšinou narafičí práve na chudáka Jima. Prípadne sa policajti nesprávajú ktovieako profesionálne, nedodržujú základné postupy policajnej rutiny, čo už nie je len monotónne, ale aj smiešne. Negatívne na diváka môže pôsobiť aj samotný Jim, ktorý si svojím neuváženým správaním zbytočne komplikuje život.

C. Thomas Howell napriek tomu vytvoril dobrú, uveriteľnú obeť, ktorá sa rozhodne zabojovať o svoje miesto na tomto svete. Fajn je tiež jeho dievčenská spoločnosť v podobe Jennifer Jason Leigh (Spolubývajúca, Dolores Claiborne, Annihilation). Výraznou vedľajšou postavou je kapitán Esteridge. Toho si zahral Jeffrey DeMunn, budúci dvorný herec Franka Darabonta (Vykúpenie z väznice Shawshank, Zelená míľa, Hmla, Walking Dead).

Film je dosť brutálny. Prst v hranolkoch, zabitá rodina, vrátane malých detí, rozpolenie kamiónom – a čo je najhoršie, John Ryder si v priebehu deja privlastní plyšového macíka. A to fakt nemal robiť. Paradoxne, hoci najbrutálnejšie, najvypätejšie okamihy nevidíme (sú prítomné skôr iba v náznakoch), o to presvedčivejšie pôsobia.

V roku 2003 prišla dvojka s Jakeom Buseym a prekvapivo aj s C. Thomasom Howellom a o štyri roky neskôr v produkcii Michaela Baya remake, v ktorom sa kultového Rutgera dôstojne pokúsil nahradiť Sean Bean. Myslím, že mu to celkom vyšlo, ale Rutger je Rutger. Z ďalších významných „cestných“ trilerov spomeňme Spielbergov Duel, Jazdu do pekiel s Paulom Walkerom alebo adrenalínový Únos s Kurtom Russellom.


Stopár (orig.: The Hitcher)
Žáner: horor, triler
Výroba: USA, 1986, 97 min.
Réžia: Robert Harmon
Hrajú: Rutger Hauer, C. Thomas Howell, Jennifer Jason Leigh, Jeffrey DeMunn a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


12. októbra 2018
Ivan Kučera