Retro: Session 9

Session 9 - poster

Býva v slabých a zranených. Volá sa Simon a je lepšie si s ním nezačínať.

Dobrí kamaráti Phil a Gordon (David Caruso a Peter Mullan) sa špecializujú na rekonštrukcie budov. Aby neprišli o lukratívny kšeft, prijímajú samovražedný deadline – behom týždňa musia zrekonštruovať niektoré časti obrovskej, dávno opustenej psychiatrickej liečebne. V súvislosti s ňou však dodnes kolujú desivé historky. Následne jeden z ich chlapov v mrazivo tichých priestoroch objaví staré nahrávky, na ktorých…

Stop! O Session 9 je najlepšie vedieť čo najmenej. To, čo som napísal hore, vám v pohode stačí. Ak máte chuť na poriadne temný atmosférický horor, nemusíte vedieť viac a okamžite sa na to vrhnite.

Ste tu, že? Ja som to vedel. Session 9 býva v našich končinách niekedy uvádzaný pod otrasným názvom Vražedná terapia. Ten našťastie všetci hororoví fanúšikovia úspešne ignorujú.

Film ponúka v prvom rade vynikajúcu atmosféru. Tiesnivú, nepríjemnú. Budova ústavu vytvára skutočne krásne, dokonalé, ukážkové prostredie pre nervák. Opustená, rozkradnutá, slúžiaca mládeži alebo bezdomovcom. Múry s opadanou omietkou, vo vzduchu sa vznášajú škodlivé látky a akoby to nestačilo, pracovníci na každom kroku nachádzajú stopy po vtedajších bizarných liečebných metódach. A to sme si ešte nepovedali o podzemí.

Dej sa zakráda pomaly, odvíjajúc sa v zdanlivo letargickom duchu. Tušíte, že niečo nie je OK, ale neviete, čo presne. Raz za čas sa objaví niečo vyložene hororové, napínavé alebo ľakajúce, ale väčšinu času udržuje režisér Brad Anderson (Mechanik s drasticky schudnutým Christianom Baleom, Zmiznutie na 7. ulici, Tiesňová linka s Halle Berry alebo E. A. Poe: Archa bláznov) stabilne pomalú atmosféru.

Ruka v ruke s dokonalou atmosférou a výpravou a fajn scenárom idú herecké výkony. Hoci na prvom mieste zvykne bývať uvádzaný David Caruso (Dôstojník a gentleman, Rambo), v skutočnosti je hlavnou postavou šéf firmy v podaní Petra Mullana (Statočné srdce, Harry Potter a Dary smrti – 1). Caruso patrí do mojej topky najnesympatic­kejších hollywoodskych hercov, ale tu je v pohode. Čo sa u tohto muža ozaj nestáva často. Pre Davida šlo prekvapivo o jeden z jeho posledných filmov. Od roku 2002 sa stal tvárou populárnej Kriminálky Miami, kde neuveriteľných 10 sezón stvárňoval skúseného detektíva Horatia Cainea. Seriál bol v roku 2012 ukončený a odvtedy sme Davida v ničom nevideli. V tejto súvislosti je bizarná scéna v Session 9, keď o jednom zo svojich známych hovorí práve v súvislosti s Miami. Náhoda? Existujú náhody?

Ostatní sú vedľajšie figúrky, ale hrané dobrými hercami. Sú tu sympaťák Stephen Gevedon (ktorý spolu s režisérom zároveň písal scenár) a v menších rolách zažiaria kontroverzný Larry Fessenden (Carnage Park, We Are Still Here) a Paul Guilfoyle (budúci Carusov kamoš zo spriaznenej Kriminálky Las Vegas). Skoro všetky postavy sa nakoniec úspešne stretnú za značne brutálnych okolností v drsnom finále. Vtedy sa zároveň dočkáme twistu, ktorý je na jednej strane prevarený, avšak napriek tomu dokáže prekvapiť z toho pragmatického dôvodu, že ste ho, ehm, nuž, no proste preto, lebo ste ho nečakali. A zrazu ukáže mnohé dovtedajšie scény v úplne inom dráždivom svetle. V skutočnosti ale pointa nie je zas až tak úplne ošúchaná. Respektíve časť z nej áno, ale časť nie. Od istého bodu je to pomerne slušne zamotané a hoci som Session 9 videl už niekoľkokrát, stále v ňom nachádzam scény, ktorými si nie som úplne istý. Keď uvidíte, pochopíte. Alebo aj nie.


Vražedná terapia (orig.: Session 9)
Žáner: horor
Výroba: USA, 2001, 100 min.
Réžia: Brad Anderson
Hrajú: Peter Mullan, David Caruso, Stephen Gevedon, Larry Fessenden a ďalší.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


24. mája 2019
Ivan Kučera