Retro – Jurský park III

Jurský park III

Isla Sorna opäť zúri.


Text obsahuje spoilery.

Čísla neklamú. Ak berieme do úvahy pôvodnú trilógiu z rokov 1993 – 2001, dôjdeme k záveru, že sa vyznačovala stúpajúcimi rozpočtami a klesajúcimi tržbami. Nečudo, že sa Spielbergovi do tretieho dinodobrodružstva nechcelo. Zostal len v pozícii šéfa výroby a na uvoľnenú stoličku posadil solídneho remeselníka Joea Johnstona. Ten sa v minulosti osvedčil ako tvorca rodinných trikových „spielbergovčín“ Jumanji s Robinom Williamsom alebo Miláčik, zmenšil som deti s Rickom Moranisom.

Johnston sľuboval, že k látke pristúpi inak, než otec E.T. – Mimozemšťana a Čeľustí. Predovšetkým malo ísť o dravšie, drsnejšie a krvavejšie predstavenie. Avšak reči sa hovoria a dinosaurus sa je. V praxi to vyzerá tak, že postavy majú na tvárach viac škrabancov so zaschnutou krvou, než po minulé dva razy, ale to je všetko. Ak niekto čakal nedajbože regulárny horor, tak sa, samozrejme, nedočkal. Už tá predstava je naivná.

Niektoré scény sú síce skutočne ladené mierne do hororu (pterodaktyly, akčné vyvrcholenie na nočnej rieke), ale také boli už v jednotke a dvojke. Tretí diel síce ponúka nového tvora (ktorý je taký drsný, že si T-Rexa dáva na raňajky), ale naozaj sa nedá povedať, že by trojka bola horor.

Hoci mala najvyšší rozpočet (93 miliónov), nie je po vizuálnej stránke úchvatnejšia než prvé dve časti. Jedinou novou atrakciou sa stali (konečne) pterodaktyly. Tie sa mali prvý raz na plátne preletieť už v dvojke, no nakoniec v nej mali len cameo.

Rozpočet padol na postapokalyptickú výpravu. Dej je umiestnený na exotický ostrov Isla Sorna (nie Isla Nublar), kde sa odohrával už príbeh dvojky. Takže z džungle kde-tu vykúkajú prírodou ešte nie úplne zarastené budovy, atrakcie, laboratóriá. Dokonca prístav.

Trojka čiastočne doplatila na to, že už nebolo reálne vyvolať v divákoch pocit intenzívneho úžasu z obrovských živočíchov. Nie po jednotke. Nie po dvojke. Nie po Vesmírnej pechote (1997). Nie po Emmerichovej Godzille (1998).

Diváka zaskočí priamočiarosť scenára. To je zarážajúce, keď vezmeme do úvahy, že za ním stoja až tri osoby, a to v čele s Alexandrom Payneom, ktorý dostal Oscara za scenár k Bokovke. Na ostrov je prísny zákaz vstupu, ale dostať sa naň je jednoduchšie než zakúpiť si lístok do kina cez internet. Zdá sa, že jediný plán postáv, ako nájsť nezvestného, je pristáť na smrteľne nebezpečnom ostrove, kde v minulosti tragicky a násilnou smrťou zahynuli desiatky ľudí, vystúpiť z lietadla, začať megafónom (!) vykrikovať jeho meno a keď neďaleko zareve prvý dinosaurus, šokovane sa v panike nahrnúť späť do lietadla.

Jurskom parku 3 sa huláka ako v máloktorom inom filme roku 2001. Dochádza k tomu napriek tomu, že časť postáv neustále prízvukuje, že za každým stromom striehne nebezpečenstvo, a teda by bolo fajn správať sa potichu, nenápadne. Pozoruhodné sú i bezpečnostné podmienky: dvaja slabo ozbrojení (napriek tomu, že vedeli, kam letia) amatéri, ktorí sa pri prvej príležitosti nechajú zožrať.

Cenu za hystériu roka si zaslúži Téa Leoni (Drvivý dopad). Fakt sa snaží, aby sa stala najotravnejšou postavou trilógie. Prekvapivo sa jej to ale nedarí. Všetky postavy sú napísané štandardne, ale zároveň im držíme palce. Či sa nám to páči, alebo nie, je milé, že tentokrát sa neriešia žiadne veľké (až na tri štyri vety) myšlienky ohľadom hier s matkou prírodou, ani nie sú prítomní zlí zástupcovia InGenu, ale ide o manželskú poradňu.

Rodinu po hereckej stránke dopĺňa William H. Macy, ktorého Spielberg zlanáril prevažne z nezávislejšej americkej scény (Fargo). Syna pre zmenu stvárnila vtedajšia dočasná detská hviezdička Trevor Morgan (Šiesty zmysel, Patriot s Gibsonom).

Najviac pozornosti na seba strhne Sam Neill vracajúci sa po dvojkovej prestávke ako Alan Grant. Je super, treba však podpichnúť jeho morálku. Alebo proste iba tak veľmi miluje svoju prácu? Lebo v oboch Jurských parkoch Granta na návrat do akcie prehovorili peniaze. Následne odmietne hľadať stratené dieťa (!) a myslí len na svoje vlastné prežitie. Napokon chlapca síce zachráni, ale omylom (a až po tom, čo chlapec zachráni jeho).

Scenár údajne rátal aj s prítomnosťou Iana Malcolma. A nešlo o cameo (ako u Ellie v podaní Laury Dern, ktoré je síce pekné, no zbytočné; zároveň síce zbytočné, no pekné), ale o plnohodnotnú rolu. Ak sa scenár výrazne neprepisoval, tak si Malcolmovu prítomnosť v takto nastavenom príbehu ťažko predstaviť. Prípadne možno postavu Malcolma napokon zdedil Alessandro Nivola a došlo k jej premenovaniu na Billyho Brennana.

Jeff Goldblum môže ľutovať, že sa krátko pred natáčaním zranil, a tak nemohol natáčať. Ak by natáčal, možno by sa mu splnil sen, ktorý sa mal realizovať už v dvojke. V tom období bolo možné v hračkárstvach zakúpiť Malcolma na rogale. Pterodaktyly mali lietať už v dvojke a on s nimi. K tomu však došlo až v trojke. V nej však nelieta Malcolm, ale Billy. Keď už sme pri lietajúcich opachách… Je zaujímavé, že koniec trojky je podaný ako happyend. Pritom v ňom divoké, smrteľne nebezpečné a umelo vyšľachtené dinosaury odlietajú do sveta ľudí. Nová séria, ktorá prišla v roku 2015, na toto finále každopádne nereflektovala.

Film pôsobí svižne vďaka tomu, že nechce nič povedať. V porovnaní s dvojkou výrazne obmedzil počet postáv, sústredil sa na akčno-trikové sekvencie a trvá len hodinu a pol, čo je dodnes v rámci série rekord.


Jurský park (orig.: Jurassic park III)
Žáner: sci-fi, dobrodružný
Výroba: USA, 2001, 92 min.
Réžia: Joe Johnston
Hrajú: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni, Alessandro Nivola, Trevor Morgan, Michael Jeter, Laura Dern, Julio Oscar Mechoso a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


17. júna 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií