Retro: Hellraiser

Hellraiser

Rozkoš má hranice, ktoré je lepšie neprekračovať.


Frank si vždy užíval život. Neváhal kvôli tomu ničiť ľudí. Všetko mu bolo ukradnuté. Hlavne, aby sa mal dobre. Postupne mu ale všetko začalo pripadať fádne a nudné. Nečudo, že s chuťou prijal výzvu v podobe magickej kocky. Tá mu do života mala vniesť neskutočnú rozkoš. Ukázalo sa však, že pre temných Cenobitov rozkoš neznamená to isté, čo pre Franka. Za záhadných okolností sa po ňom zľahne zem. Jeho brat nič netuší, keď sa so svojou manželkou presťahuje do domu, v ktorom Frank pred časom býval. Temné dvere minulosti sa nikdy nezavreli. Zostali poodchýlené.

Tento anglický horor z roku 1987 nielenže každý pozná pod názvom Hellraiser, ale sa tak aj volá. Lenže literárna predloha (zatiaľ posledný raz vyšla v češtine minulý rok) nesie názov Hellbound Heart. Poviedka (resp. novela) Clivea Barkera bola prvý raz publikovaná v roku 1986 v antológii editora G. R. R. Martina Night Visions.

Ako prvý Hellraiser, tak ostatne celá séria (ak nepočítame kraťasy, dodnes vzniklo desať dielov a tento rok by mal mať premiéru nový diel), sa okrem kocky a gore preslávila komandom nezabudnuteľných monštier. Cenobiti sú experti na bolesť. Vedie ich drastický Pinhead v podaní Douga Bradleya, ktorého rola preslávila podobne ako Roberta Englunda Freddy Krueger alebo Brucea Campbella Ash z Evil Dead. Pinheadove kožené oblečenie a plešatú hlavu plnú klincov z videnia poznajú aj ľudia, ktorí nevideli film a nečítali Barkerovo dielo.

Zaujímavosťou je, že v knihe majú Cenobiti minimálny priestor. Len zopár strán na začiatku a niekoľko na konci. Vo filme disponujú síce o čosi väčším priestorom, ale aj tak to nie je žiadny zázrak. Poriadne sa v deji objavia v podstate až 20 minút pred koncom.

Film je pomerne verný predlohe. Môže za to zrejme fakt, že ho natočil autor predlohy, kultový anglický spisovateľ Clive Barker. Rozpútal žánrové peklo a hoci film nie je dokonalý, vstúpil do dejín žánru a zaradil sa medzi to najnechutnejšie, čo v danom desaťročí vzniklo. Nasledujúce časti žiaľ boli také zlé (česť výnimkám), že vysoké renomé série prakticky okamžite zničili.

Do nemalej miery jednotke zachraňujú kožu nielen ešte i na dnešnú dobru brutálne gore efekty, ponurá, nepríjemne chladná anglická atmosféra a bezútešná výprava, ale aj kasting. Andrew Robinson vyzerá a správa sa presne tak, ako máme zafixované, že sa zrejme správa každý muž pod nadvládou dominantnej ženy. Clare Higgins je pre zmenu presne tento druh osoby ženského pohlavia, ktorá už na prvý pohľad vyvoláva nervozitu. Sean Chapman je pre zmenu psychopat ako vyšitý, ktorý si chce užívať a je mu jedno, komu tým ublíži. Šarmantná a prirodzená Ashley Laurence (Warlock 3, Mikey – Dieťa zločinu) je sympatická a krehká.

Cliveovi, o ktorom kráľ hororu Stephen King svojho času preniesol dnes už notoricky známu vetu: „Videl som budúcnosť hororu, volá sa Clive Barker,“ v 80. rokoch šla nielen spisovateľská kariéra, ale jeho priezvisko sa zároveň stalo symbolom kvalitného filmového hororu. Z prvého Hellraisera sa rýchlo stal pojem. Už o tri roky Clive natočil druhú adaptáciu svojej knihy – Plod noci s kultovým hereckým výkonom prevažne režiséra Davida Cronenberga, ako herec mal cameo v kingovke Sleepwalkers a v roku 1992 mu vynikajúco sfilmovali parádneho Candymana. Postupne to ale prestalo byť ono a kvalitná filmová barkerovčina sa objavila už iba občas (Polnočný vlak/2008 s mäsiarom Vinnie Jonesom).


Hellraiser (orig.: Hellraiser)
Žáner: horor
Výroba: Veľká Británia, 1987, 94 min.
Réžia: Clive Barker
Hrajú: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman, Doug Bradley a ďalší.


Súvisiaci link

Recenzia – Clive Barker: Hellraiser


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. septembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií