Retro: Flintstonovci

Flintstones poster

Yabba-Dabba-Doo alebo Vedeli ste, že doba kamenná sa skončila vďaka Fredovi Flintstonovi?

Flintstonovci sú dobre známi aj u nás. Kreslený seriál z dielne Josepha Barberu a Williama Hannu sa v 60. rokoch dočkal viac ako 160 epizód. Odohrával sa v dobe kamennej a rozprával o rodine Flintstonovcov (a ich susedoch Rubbleovcoch). Obyvatelia mestečka Bedrock mali rovnaké vynálezy a pomôcky ako dnes my, ale uspôsobené danej dobe. Čiže disponovali autami, tie sa však nepohybovali vďaka motoru, ale pomocou ľudského pohonu. (V podvozku mali otvor, do ktorého šofér a spolujazdec strčili nohy. „Nožne“ vozidlo rozhýbali a aj brzdili chodidlami.) Existuje teória, podľa ktorej seriál v skutočnosti nepochádza z doby kamennej, ale z postapokalyp­tickej budúcnosti. Pretože ako inak si máme vysvetliť, že Bedrockčania disponovali podobnými vynálezmi ako my? Museli ich predsa odniekiaľ poznať, nie?

Nápad sfilmovať slávny animovaný seriál do podoby hraného celovečeráku koloval Hollywoodom dlho, ale nenašiel sa nikto dostatočne odvážny, šialený a ani bohatý (alebo všetky tri veci naraz), kto by to natočil. Keď uvážime, v akej špecifickej dobe sa dej odohrával, bolo jasné, že to bude náročné. A drahé. Nakoniec sa však predsa len objavil jeden človek, ktorý niečo také bol schopný zvládnuť. Steven Spielberg.

Otec E. T. – Mimozemšťan bol v roku 1994 za vodou. Rok predtým trhal pozornosť nielen vážnym Schindlerovým zoznamom, ale aj dobrodružným Jurským parkom. Možno práve vďaka megaúspechu Jurského parku Steven pochopil, že nastal správny čas na filmových Flintstonovcov. Tí totiž obsahujú plno dinosaurov a CGI efektov.

Spielbergovi vraj od samého začiatku bolo jasné, že Freda môže hrať jediný herec na planéte. John Goodman. Sympaťáka z Roseanne osobne poznal z hororu Arachnofóbia, ktorý Spielberg produkoval a v ktorom John hral výraznú vedľajšiu úlohu. Goodman, dodnes jeden z mojich najväčších miláčikov z Hollywoodu, sa do úlohy skutočne hodí. Partnerom mu je oddaný priateľ a sused Barney v podaní Ricka Moranisa, ktorý bol v tom čase nemalou komediálnou hviezdou. Svoj filmový postavil imidž prevažne na domotaných týpkoch. Účinkoval v hitových sériách Krotitelia duchov a Miláčik, zmenšil som deti. V poslednom filme (ak nerátame občasný dabing) hral v roku 1997 a potom sa zo sveta kinematografie vytratil pre smrť svojej manželky, po ktorej sa rozhodol sústrediť na deti a s nimi súvisiaci rodinný život.

Zaujímavý je i zvyšok kastingu. Rosie O´Donnell (dnes už prakticky zabudnutá) ako Barneyho žena, Elizabeth Perkins (Veľký s Tomom Hanksom, Kruh 2, nedávna ženská variácia na Krotiteľov duchov) ako Fredova manželka, Kyle MacLachlan (Mestečko Twin Peaks, Duna) ako zákerný šéf, Halle Berry (X-Men, Posledný skaut) ako sekretárka a čerešničkou na mamutovi je legendárna Kleopatra Elizabeth Taylorová ako nezdolateľná svokra.

Film je plný zábavných drobností, ktoré si možno na prvý raz ani nevšimnete. Objavujú sa už v titulkoch, kde je meno Steven Spielberg skomolené na Stevena Spielrocka. Zároveň filmová adaptácia poteší každého fanúšika seriálu kultovými vecami, ktoré vo filmovom spracovaní jednoducho nesmeli chýbať (v perexe spomínaný Fredov víťazný pokrik, Dino, Bamm-Bamm a jeho kyjak).

Réžie sa chopil Brian Levant, ktorý sa predtým osvedčil relatívne podobnými projektmi, rodinnými a čiastočne trafenými filmami Beethoven a Ten chlapec je postrach 2. Na spriaznené záležitosti sa špecializoval aj neskôr (Všade samé zvončeky s Arnoldom Schwarzeneggerom, Snežné psy s Cubom Goodingom Jr., Už sme tam? s Iceom Cubeom). Kruh sa uzavrel v rokoch 2009 a 2010, keď nakrútil televízne zverstvá Scooby-Doo: Prvá záhada a Scooby-Doo: Záhada jazernej príšery – tiež adaptácie kresleného seriálu. Kreslené seriály sa málokedy dočkajú filmového celovečeráku, ale občas sa to stane (napríklad okrem Scooby-Doo a Flintstonovcov ešte Nindža korytnačky alebo Space Jam).

Scenár je síce hrozný, čo ale nie je zas až tak prekvapivé, keďže ho písali ľudia zodpovední za Kšefty s otcom, Sám doma a bohatý a Policajta z Beverly Hills 3. Ale okej, aby sme nekrivdili, faktom je, že jedným z trojice autorov scenára je Steven E. de Souza. Ten napísal aj kultovky 48 hodín, Komando (to som si pomohol) a Smrtonosná pasca 1 – 2. Nuž ale scenár v takýchto projektoch nie je, pravdupovediac, až taká dôležitá vec. A treba mu uznať, že obsahuje viacero skvelých hlášok („Na svete je štyritisíc ľudí, komu budú chýbať nejakí Rubbleovci?“ alebo „Obdivujem ťa, stratil si prácu a ľudskú dôstojnosť, ale zmysel pre humor? Nie, ten si nestratil.“).

Aby som iba nechválil, tak skonštatujem, že na filme je poznať zub času. Už v čase premiéry išlo samozrejme o po vizuálnej stránke za vlasy pritiahnutý cirkus, ale v roku 2019 je to oveľa zjavnejšie. Miestami pôsobí naozaj lacno. Čo je asi najdôležitejšie, vinou čudne napísaného scenára sú z inak fajn postáv nemorálne kreatúry. Z odvekých priateľov Barneyho a Freda sa stávajú nepriatelia, Fred je pribrzdený blbec, jeho žena, keď manžel v zamestnaneckom rebríčku postúpi smerom nahor, okamžite zabudne na to, čo bolo kedysi, a Barneyho síce hrá sympatický Rick Moranis, ale kvôli blond vlasom (herec ich má prirodzene tmavé, ale kvôli väčšej podobnosti s kreslenou predlohou sa prefarbil) mi pripadal nesympatický. Sorry, že riešim farbu účesu, ale proste mi ním Rick venoval poriadnu traumu do života.

Napriek hitovosti projektu sme sa dvojky nikdy nedočkali. V roku 2000 prišiel (strašný) prequel od rovnakého režiséra a s Markom Addym a Stephenom Baldwinom – a tým to zhaslo.


Flintstonovci (orig.: The Flintstones)
Žáner: dobrodružný
Výroba: USA, 1994, 91 min.
Réžia: Brian Levant
Hrajú: John Goodman, Elizabeth Perkins, Rick Moranis, Rosie O'Donnell, Kyle MacLachlan, Halle Berry, Elizabeth Taylor a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


19. apríla 2019
Ivan Kučera